Nå vet vi mer om Canon EOS R3 – men ennå ikke alt

Canon EOS R3
PÅ TRONEN: Blant objektivene øverst på tronen hos Canon er nok det nye supertele-objektivet Canon RF 600mm F4 L IS USM til nesten 170.000 kroner. Snart lanserer Canon et kamerahus som bedre enn noen eksisterende kameraer vil matche objektivet: Canon EOS R3. Hovedmålgruppen vil være dem som har råd til det aller heftigste når det gjelder både optikk og kamerahus. (Pressefoto: Canon)

Et autofokussystem som greier å spore racerbiler og motorsykler i tillegg til mennesker, dyr og fugler er blant de nye egenskapene ved Canons kommende speilløse fullformat-kamera for sports-, presse- og naturfotografer, Canon EOS R3. Dette er klart etter at Canon har sluppet ut nok en porsjon med tekniske data om det nye kameraet. Men mye er fortsatt hemmelig, for eksempel oppløsningen på bildebrikken.

Nå er ikke følgefokus med motivgjenkjenning av racerbiler og lignende helt nytt i kameramarkedet. Olympus OM-D E-M1X fra 2019 kunne gjenkjenne både racerbiler, fly og tog. Men nyheten om at Canon EOS R3 vil få racerbil- og motorsykkel-sporing, kan nok bidra til å skape store forventninger blant sportsfotografer som har motorsport som et av sine arbeidsområder. Canon har et ganske godt ord på seg når det gjelder kvaliteten og hastigheten på selskapets autofokus- og sporings-teknologi. At dette nå utvides til nye motivområder, styrker naturligvis R3-kameraets sjanser i markedet.

Canon EOS R3
FAMILIELIKHET: Vi må vel kunne fastslå at det er en slående familielikhet mellom Canon EOS R3 (over), ikke lansert ennå, og Canon EOS-1D X Mark III, lansert i januar 2020 (under). For begge gjelder det at målgruppen er profesjonelle fotografer. (Pressefoto: Canon) (Klikk for større bilde.)
Canon EOS-1D X Mark III

Langsom lansering

Det var i midten av april 2021 at Canon først begynte å fortelle offentligheten om at et nytt speilløst fullformat-kamera var under utvikling, Canon EOS R3. Canon har valgt å kjøre samme lanserings-strategi som under fjorårets introduksjon av Canon EOS R5, som også foregikk stykkevis og delt.

LES OGSÅ: Canon-nyhet nr. 1: Canon EOS R3

Bruddstykkene av informasjon om det nye kameraet som Canon har valgt å dele i denne omgang, har Canon Norge valgt å informere Kameranytt og andre norske foto- og kamera-publikasjoner om gjennom videomøter. I tillegg har Canon sendt ut ytterligere noen pressebilder av det kommende kameraet, riktignok få i tallet og med lav oppløsning.

I spørsmålet om hvorfor Canon har valgt en slik mediestrategi holder Canon kortene tett til brystet, men det er grunn til å tro at fjorårets dryppvise lansering av EOS R5 var vellykket når det gjaldt interessen som dette skapte i markedet.

Canon EOS R3
MED STANDARD-ZOOMEN: Dette er Canon EOS R3 slik vi kanskje kommer til å se kameraet ganske ofte, fordi brukere gjerne setter på «standard-zoomen» Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM når de driver med «generell» fotografering. (Pressefoto: Canon)

I tillegg kan det kanskje bidra til å holde enkelte Canon-fotografer tilbake fra å skifte til andre kameramerker som periodevis kan fremstå som mer teknologisk avanserte. Et slik eksempel akkurat nå er Sony A1. – Bare vent og se hva vi snart kommer med, høres det ut som Canon sier til disse fotografene.

Nøkkelfunksjonene

De nøkkelfunksjonene ved Canon EOS R3 som Canon har valgt å gå ut med nå i begynnelsen av juni 2021, er følgende:

  • Kameraet vil være utstyrt med en ny bakbelyst stablet BSI CMOS-sensor som Canon har utviklet selv
  • Kameraet vil ha en hastighets-kapasitet på opptil hele 30 bilder i sekundet med sporing både når det gjelder autofokus og automatisk justering av eksponering
  • Autofokus-sporingen vil omfatte både mennesker og dyr – inkludert fugler – i tillegg til motorsport – altså racerbiler og racermotorsykler
  • Videoopptak vil kunne gjøres i form av oversamplet 4K og med RAW-videoopptak internt i kameraet uten å måtte rute opptakene til ekstern HDMI-tilknyttet videoopptaker, og video kan tas opp med Canon Log 3 for profesjonell fargegradering i etterproduksjonen
  • Fokuspunkt kan velges på flere måter, inklusive at kameraet kan registrere hvilket motiv-punkt fotografen fokuserer på via øyet i søkeren
  • Det ser ut til at kameraet får ekstremt gode egenskaper knyttet til fotografering i mørke omgivelser, med autofokus som skal fungere på lydnivåer så lave som -7 EV eller enda lavere – altså at kameraet kan treffe riktig fokus i nesten stummende mørke
  • Kameraet vil benytte Canons Dual Pixel CMOS-autofokus for rask fokusering – opptil 30 bilder i sekundet selv i RAW-modus
  • Kameraet vil ha like god støv- og vannbeskyttelse som de profesjonelle speilreflekskameraene i EOS-1D-serien

– Det umulige skal bli mulig

Canon har åpenbart store ambisjoner med det nye kameraet. – Canons målsetting er å gjøre det umulige mulig, og EOS R3 er intet unntak, sier Canon-folkene.

Canon EOS R3
PROFFENES VÅTE DRØM: Et bilde fra denne vinkelen, bakfra, manglet i den første runden av pressebilder som Canon offentliggjorde av EOS R3 i april 2021. Men nå er det endelig her, bildet som sier mest om brukergrensesnittet, med opp mot ett dusin knapper, hjul og ratt på baksiden av kamerahuset. Og ikke minst: Bildet avslører at LCD-skjermen er vridbar, noe den ikke var på Canon EOS-1D X Mark III. Dette har det vært mye spekulasjon om i forkant av Canons publisering av de nye pressebildene. (Pressefoto: Canon) (Klikk for større bilde.)

I denne runden av pre-lansering av kameraet får vi for første gang se et bilde av baksiden av kameraet. De mange likhetspunktene med proff-speilreflekskameraet EOS-1D X Mark III, lansert i begynnelsen av 2020, blir stadig mer åpenbare. Kombinert med kunngjøringen om følgefokus på racerbiler og racermotorsykler bidrar dette til å gjøre det klart at EOS R3 vil være den naturlige arvtakeren for sports-, presse- og naturfotografer som begynner å bli klare til å gå fra speilrefleks til speilløst.

Meldingen som Kameranytt publiserte i slutten av mai om at Canons nye proff-teleobjektiver på henholdsvis 400 og 600 mm vil komme i salg i Norge allerede i første halvdel av juli, tidligere enn ventet, forsterker dette inntrykket. Dette er i praksis RF-varianter for speilløse kameraer av EF-objektiver som allerede har en sterk posisjon blant brukere av Canons speilrefleks-kameraer på sportsarenaer verden rundt.

LES OGSÅ: Heftige Canon-objektiver snart klare for Norge

Canon EOS R3
NÅR?: Canon Norge har bekreftet at Canons nye 400 mm-superzoom – Canon RF 400mm F2.8 L IS USM – kommer i salg i Norge i første halvdel av juli 2021, men når blir det matchende kamerahuset Canon EOS R3 tilgjengelig? Dét gjenstår å se. (Pressefoto: Canon) (Klikk for større bilde.)

Canon kunngjør forresten nå at EOS R3 vil bruke de samme batteriene som benyttes i EOS-1D X Mark III, altså LP-E19-batteriene. I tillegg til å være et høykapasitetsbatteri er jo dette en batteritype som EOS 1D-X Mark III-brukerne allerede gjerne har flere eksemplarer av i fotobagen og som de kan fortsette å bruke hvis de supplerer med et EOS R3-kamera.

Uavklarte spørsmål

Nyhetene fra Canon i denne omgang bidrar til å gi et enda klarere bilde av det kommende EOS R3-kameraet, men fortsatt er det mange ubesvarte spørsmål her, inklusive det endelige lanseringstidspunktet og prisnivået.

Oppløsningen på bildebrikken er kanskje det som er gjenstand for de fleste spekulasjonene akkurat nå. Fotosentriske brukere håper på en oppløsning på linje med Sony A1, som kan skilte med en oppløsning på 50 megapiksler. Mye tyder på at disse blir skuffet. EOS-1D X Mark III, som EOS R3 sammenlignes mer og mer med, har jo brikke med en oppløsning på «bare» 20 megapiksler. For her er hastigheten i høysetet. Canon-brukere som vil ha et Sony A1-alternativ fra Canon med tilsvarende oppløsning, må kanskje vente på et flaggskip-kamera som kan bli kalt Canon EOS R1, men som foreløpig bare eksisterer i form av et vagt rykte.

Canon EOS R3
MED TELE-ZOOMEN: Canon har også publisert et bilde av kommende Canon EOS R3 med sitt moderate telezoom-objektiv Canon RF 70-200mm F2.8 L IS USM. (Pressefoto: Canon) (Klikk for større bilde.)

Enkelte kamera-nettsteder spår nå at EOS R3 vil få en oppløsning i området 24-32 megapiksler. Vi får vente og se hva det blir.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.