Kameranytt.no

Luminar får pris – og utfordrer Adobe

Luminar
SOMMER I TRONDHEIM: Her er 2017-versjonen av Luminar i aksjon. Snart er 2018-versjonen klar. (Foto: Toralv Østvang)
Luminar
SOMMER I TRONDHEIM: Her er 2017-versjonen av Luminar i aksjon. Snart er 2018-versjonen klar. (Foto: Toralv Østvang)

Det unge bildebehandlingsprogrammet Luminar har fått prisen som beste programvare-innstikksmodul i 2017. 2018-versjonen får album-funksjon og blir en Adobe-utfordrer.

[toc] Bildebehandlingsprogrammet Luminar fikk prisen som Best Software Plugin for 2017 – beste programvare-innstikksmodul i 2017 – under Lucie Technical Awards-prisutdelingen på PhotoPlus Expo-messen i New York nylig.

Lucie Awards er en årlig prisutdelingsbegivenhet innen fotografi, etablert i 2003 av den iransk-amerikanske fotografen, gallerieieren og filantropen Hossein Farmani. Blant tidligere prisvinnere finner vi den franske Leica-guruen Henri Cartier-Bresson, «gate-fotoets far», som fikk en Lucie Awards-pris i 2003, året før han døde.

Bildeadministrasjon i 2018

Selskapet som står bak Luminar, er for øvrig nå godt i gang med å markedsføre 2018-årgangen av programmet, der en av de store nyhetene er at Luminar ikke lenger bare vil være et rendyrket bildebehandlingsprogram, men også får en modul for å organisere og administrere bildesamlinger.

Luminar-folkene vil altså utfordre blant andre Adobe og Apple på dette området. Apples Bilder-program, etterfølgeren til Aperture, har som kjent bildearkivering og gjenfinning som et sentralt element. Det samme gjelder Adobes Lightroom-program i forskjellige tapninger – Lightroom Classic CC og nye Lightroom CC – og også Adobe Photoshop Elements.

Nytt navn: Skylum

I det hele tatt står nyhetene i kø rundt Luminar-programmet. Programvareselskapet som har utviklet Luminar, Macphun, har nå skiftet navn til Skylum.

Selskapet ble etablert for sju år siden og har hovedsakelig fokuserte på Apples plattform – MacOS og iOS – men er godt på vei til å bli et multiplattform-selskapet. For eksempel er Luminar-programmet nå trygt etablert også på Windows-plattformen.

LES OGSÅ: Luminar snart klar for Windows

Det gamle firmanavnet, Macphun, antydet vel at dette var en gjeng som syntes det var morsomt å utvikle Mac-programmer og apper for Apple-universet, noe selskapet for øvrig har lykkes godt med. Men nå er tiden altså moden for å signalisere at programvarehuset ønsker å favne bredere og gjerne vil appellere til Windows-brukere også.

– Vi tror fotografi ikke handler om hvilken plattform eller hvilket operativsystem du bruker. Vi mener at storslagne verktøy for bildebehandling og bildeadministrasjon bør være tilgjengelig for deg overalt, enten det er på en skrivebords-PC som kjører Windows, på en Mac, i skyen eller på din mobile enhet, skriver selskapet i en pressemelding.

Blant Macphun-programmene som er videreutviklet på både Windows- og Mac-plattformen det siste året, er Luminar og Aurora HDR.

De tre første årene av sin eksistens lanserte Macphun over 60 forskjellige applikasjoner, de fleste uten relevans til foto. Skikkelig suksess ble det da selskapet kom med foto-relatert programvare som FX Photo Studio, Silent Film Director og Perfect photo. I 2012 ble Macphun-programmet Snapheal kåret til beste app på Apples App Store. Programmet er senere gjort tilgjengelig som innstikksmodul i Apples Bilder-program.

Det samme er tilfelle for bildebehandlingsprogrammet Luminar, som både kan kjøres som selvstendig Mac- og Windows-program og som en modul som hentes opp fra inne i Apples Bilder-program.

Utfordrer Adobe

Luminar er dessuten integrert med Adobe Lightroom, og Macphun/Skylum-folkene legger ikke skjul på at de nå har til hensikt å utfordre Adobe på dette med en helhetlig fotoløsning, som Adobe-kombinasjonen Photoshop og Lightroom er.

– Vi har nå en visjon om å gi fotografer et verdifullt alternativ til Adobe, skriver selskapet i et blogginnlegg.

LES OGSÅ: Bedre bilder med kunstig intelligens?

Luminar
BILDEARKIV: Slik presenterer Luminar sin kommende bildearkiv-modul. (Ill.: Luminar)

– Vi tror vi er ett av få selskaper som kan nå et slikt mål. Adobe er et fantastisk selskap og en velfortjent bransjeleder. Vi beundrer Adobe og våre produkter fungerer sammen med Adobes arkitektur som innstikksmoduler. Men vi har også et flott utviklerteam, vår egen proprietære teknologi og tilstrekkelig mange støttespillere til å gjøre oss bemerket i dét universet, heter det i blogginnlegget.

Luminar – også for Windows

På sin blogg fastslår folkene bak Luminar at over 270.000 personer har prøvd betaversjonen av Luminar for Windows. Luminar 2018 vil bli tilgjengelig både for Mac- og Windows-brukere. Betatestprogrammet for Windows-versjonen av Luminar ble avsluttet 20. oktober, selv om nedlastede versjoner vil fungere frem til desember.

Blant de store nyhetene i 2018-versjonen, som for øvrig egentlig heter Luminar 2018 Supernova, er altså det som på engelsk heter digital asset manager, forkortet DAM. Dette er i praksis en database for bilder og videoklipp, der man kan organisere bildene, opprette albumer, legge inn nøkkelord for å lette søk etter bilder og så videre.

LES OGSÅ: Kjapt ute med oppdateringer

Selv om noen sverger til å organisere bildene sine manuelt gjennom mappene på disken, blir digitale bildesamlinger fort så store at mer avansert organisering er påkrevd. Apples Bilder-program på Apple-plattformen og Adobes Lightroom-programmer for både Mac og Windows er som sagt eksempler på slike løsninger, som i dag også gjerne er integrert med apper for iOS og Android.

Det kan for øvrig se ut til at DAM-funksjonen kommer til å bli tilgjengelig som en nedlasting først en stund etter at selve 2018-versjonen av Luminar blir lagt ut.

Priser og oppgradering

Full pris på Luminar 2018-versjonen vil være 69 dollar (cirka 560 kroner), mens de som oppgraderer fra tidligere versjon må betale 49 dollar (cirka 400 kroner).

De som forhåndsbestiller programmet innen en bestemt dato rundt midten av november 2017, får oppgraderingen for 39 dollar (cirka 315 kroner) eller for en nypris på 59 dollar (cirka 480 kroner). Da får man også med noen bonusgaver som man ikke får ved ordinært kjøp eller ordinær oppgradering, blant annet noen forhåndsoppsett og SmugMug-medlemskap.

LES OGSÅ: Vi har fått et nytt fotoprogram

Luminar som alternativ til Adobes fotoplan, med Photoshop og Lightroom i forskjellige pakkeløsninger, blir med andre ord også et alternativ for dem som ikke ønsker å være med på Adobes abonnementsløsning, men som foretrekker klassisk lisens-basert distribusjon av programvare.

Ulempen kan imidlertid fort bli at man blir utsatt for et sterkt press om å kjøpe årlige oppgraderinger som gjør at det vil koste litt penger hvert år for dem som vil ha programvaren så oppdatert som mulig.

LES OGSÅ: Utfordrer Photoshop – men bare på Mac

For mer informasjon, sjekk nettsidene til Macphun/Skylum her.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.