Kameranytt.no

Nik Collection gjenoppstår

Nik Collection
NIK COLLECTION: Bildestilen «Classic Camera» kan få en til å tro at dette er et bilde fra 1960/70-tallet. Men bilene i bildet, tatt i påsken i sentrum av alpinbygda Oppdal, avslører at bildet er nyere enn som så. Analog Efex Pro 2-modulen i Nik Collection har vært i sving. (Foto: Toralv Østvang)
Nik Collection
NIK COLLECTION: Bildestilen «Classic Camera» kan få en til å tro at dette er et bilde fra 1960/70-tallet. Men bilene i bildet, tatt i påsken i sentrum av alpinbygda Oppdal, avslører at bildet er nyere enn som så. Analog Efex Pro 2-modulen i Nik Collection har vært i sving. (Foto: Toralv Østvang)

Den berømte effektfilter-samlingen Nik Collection er gjenoppstått. Den var litt ille ute å kjøre en stund etter at Google overtok programvaren, men nå har den fått en overhaling hos DxO Labs.

Nik Collection er tilbake – The Nik Collection is back! heter det i meldingen som det franske-amerikanske programvarefirmaet DxO Labs nå har sendt ut. Der fremgår det at DxO Labs har oppdatert suiten av sju populære innstikksmoduler – plug-ins – for Adobe Lightrom, Photoshop Elements og Photoshop.

Det har vært knyttet en viss spenning til hva som ville skje med denne programvaren. Den eies av DxO Labs, som i april i år søkte om konkursbeskyttelse i regi av den amerikanske Chapter 11-lovgivningen. Nå ser det ut til at DxO Labs har greid å videreutvikle programvaren i ly av denne beskyttelsen.

DxO Labs har hovedkvarter i Paris og San Francisco.

Omstruktureringen gjør DxO Labs til et rent programvareselskap – mer om dét om et øyeblikk.

DxO Labs har tidligere skilt lag med DxOMark Image Labs, som er kjent for nitide tester av bildesensorer og digitalkameraer og som tidligere var en del av DxO-fellesskapet.

LES OGSÅ: DxO Mark skilles fra DxO Labs

For Mac og Windows

Men først: En av nyhetene i meldingen er at den nye Nik Collection-versjonen er kompatibel med de nyeste 64-bits-versjonene av operativsystemene Windows og macOS. Dette høres kanskje ut som en selvfølge om moderne programvare, men her snakker vi om programkode som har vært neglisjert i lang tid, uten de regelmessige oppdateringene som gjerne kreves av moderne programvare, ikke minst av sikkerhetshensyn.

Nik Collection er kompatibel med Adobe Creative Cloud og med programmene Adobe Lightroom Classic CC, Photoshop CC 2018 og Photoshop Elements CC 2017 og 2018, heter det.

I tillegg skal brukergrensesnittet være forbedret.

Nik Collection 2018 tilbys nå til en introduksjonspris på cirka 50 euro (cirka 475 kroner) fram til 1. juli. Ordinær pris vil deretter være rundt 70 euro (cirka 660 kroner).

En del av funksjonaliteten i Nik Collection blir også innlemmet i DxO Labs’ bilderedigeringsprogram DxO PhotoLab versjon 1.2, en gratis oppdatering for DxO PhotoLab-brukere.

Slutt på DxO One

Den gode nyheten om Nik Collection er ledsaget av en dårlig nyhet: Kameraet DxO One er avgått ved døden.

SLUTT: Mobilkamera-enheten DxO One blir ikke lenger produsert. (Foto: Toralv Østvang)

Dette er et eksternt kamera bygd for å hektes på en iPhone for at man skal kunne bruke iPhone-en til å ta bilder med en én-tommes bildebrikke i stedet for den knøttlille brikken som mobilkameraene er utstyrt med. En én-tommes bildebrikke er omtrent 6,5 ganger så stor som bildebrikken i en iPhone – i hvert fall var det dét man opererte med da jeg i sin tid prøvde DxO One på en iPhone 6. Bildesensoren er den samme som er blitt brukt i Sony Cyber-shot DSC-RX100-kameraene, ifølge Wikipedia.

Kameraet byr på utmerket bildekvalitet med bilder i 20 megapikslers oppløsning – da jeg prøvde det i 2016, ga jeg det godt skussmål. Kameraet har et objektiv med fast brennvidde tilsvarende 32 mm vidvinkel og en lysstyrke på f/1,8. I motsetningen til mobilkameraene, som har objektiv med én fast blenderåpning, som tilsvarer den oppgitte lysstyrken, har DxO One «ordentlig» blender som kan blendes ned til f/11.

Man kan for øvrig fotografere i Raw-modus med kameraet.

LES OGSÅ: DxO One med digital vannmerking

Prisen da kameraet kom på markedet i 2015, var på rundt 6.000 kroner for toppmodellen. Året etter kom en identisk modell som ble levert uten den store programpakken som fulgte med toppmodellen, og da var prisen en tusenlapp lavere. Hos Prisjakt.no finner man kameraet i dag til ned mot 3.800 kroner fra enkelte norske forhandlere.

DxO ONE
BRUKERGRENSESNITTET: Firmwareoppdatering 1.4 ga bedre brukergrensesnitt, skrev vi i en omtale av DxO One i 2016. (Foto: Toralv Østvang)

Da DxO Labs søkte om konkursbeskyttelse i april i år, ble det varslet at DxO One-kameraet ikke lenger ville bli produsert etter 6. juni 2018. Distributører og forhandlere vil imidlertid fortsette å selge kameraet så lenge de har noen igjen på lager.

LES OGSÅ: DxO One Blir bedre – og billigere

Sent i 2017 ble det varslet at kunder kunne skrive seg opp på en liste for en kommende Android-versjon av DxO One med USB-C-grensesnitt, men om det ble levert noen Android-modeller, er jeg ikke sikker på.

Historien

Slik presenterer DxO Labs de sju modulene i Nik Collection. (Ill.: DxO Labs)

Historien om Nik Collection begynte i Hamburg i 1995, da den tyske programvareutvikleren Nils Kokemohr startet firmaet Nik Multimedia. Opprinnelig dreide det seg om å utvikle tilleggsmoduler til Photoshop. Firmaet ble snart omdøpt til Nik Software, og hovedkvarteret ble flyttet til San Diego i det sørlige California.

Et sentralt produkt ble etter hvert Nik Collection, en samling verktøy til å forbedre bilder samt fotografiske filter-innstikksmoduler for Adobe Photoshop, Adobe Photoshop Elements, Adobe Lightroom og for Apples bildebehandlingsprogram Aperture.

Firmaet lanserte også Snapseed, som er en samling bildebehandlingsverktøy for iOS og Android. I skrivende stund er Snapseed-programvaren tilgjengelig i Apples App Store for iOS og i Google Play, Android-butikken, for gratis nedlasting, med Google Inc. angitt som leverandør av programvaren.

Det var i 2012 at Google bestemte seg for å kjøpe opp Nik Software. Hva Google betalte for programvaren, ble ikke offentliggjort.

For kundene var Nik Collection opprinnelig en verktøysamling som kostet 500 dollar, men etter at Google overtok, ble prisen slått ned til 150 dollar.

I 2016 kunngjorde Google at Nik Collection ville bli gratis. Men så virket det som om Google mistet interessen for prosjektet. I hvert fall varslet Google på vårparten 2017 at selskapet ikke lenger hadde noen planer om å oppdatere Nik Collection eller legge til nye funksjoner, ifølge Wikipedia.

Vi spoler fort fram til oktober 2017. Da gikk kamera- og programvareselskapet DxO ut og bekjentgjorde at firmaet hadde kjøpt opp Nik Collection fra Google. Og etter en lang ventetid med mange spekulasjoner om hva som ville skje med Nik Collection, har DxO nå altså endelig lansert Nik Collection 2018.

Komplisert prosess

– Det har vært en lang og kompleks prosess, sier Bruno Sayakhom, en talsperson for DxO Labs, i en pressemelding.

– Det var nødvendig å gjenskape og rekompilere kildekode som ikke var blitt vedlikeholdt på lenge for å gjøre programvaren kompatibel med de nyeste versjonene av Adobes produkter og de siste Apple OS-oppdateringene. Dette er det første steget på veien som lar oss starte på nytt, sier han.

I utviklingen videre vil DxO Labs lytte til brukernes ønsker om forbedringer og nye funksjoner.

LES OGSÅ: Drastiske Photoshop-forbedringer

De sju innstikksmodulene er Analog Efex Pro, som simulerer analog film, Color Efex Promed filtre for fargekorrigering og kreative effekter, Dfinefor å redusere bildestøy, HDR Efex Profor å prosessere bilder i High Dynamic Range (HDR), Sharpener Profor å få frem detaljene bedre, Silver Efex Pro for sort/hvitt-konvertering og Viveza, som gjør det mulig å drive bildebehandling på et begrenset område av et bilde. Hver av modulene har omfattende redigerings- og innstillingsmuligheter.

30-dagers gratis prøveperiode

Nik Collection 2018 er tilgjengelig på 13 språk og kan lastes ned for en 30-dagers gratis prøveperiode. Programvaren kan lastes ned her.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.