Nikon advarer pacemaker-brukere mot ny supertele

ENDELIG LANSERT: Nikons nye superteleobjektiv, Z 400 mm f/2.8, er endelig lansert etter at Nikon selv forhåndslekket informasjon om objektivet i oktober 2021, under lanseringen av Z 9-kameraet. (Pressefoto: Nikon.)

Nikon er på banen med et lyssterkt fullformats superteleobjektiv med brennvidde på 400 mm. Med den innebygde 1,4x telekonverteren kan man kjapt stille om brennvidden til 560 mm. Objektivet er myntet på sports-, dyrelivs- og naturfotografering. Men Nikon advarer pacemaker-brukere mot den nye magnet-løsningen i autofokusen.

Navnet, Nikkor Z 400mm f/2.8 TC VR S, forteller at objektivet hører hjemme i Nikons toppklasse av objektiver, altså den såkalte S-klassen. Og bokstaven Z i navnet forteller at objektivet – naturligvis – er bygd for Nikons nye speilløse systemkameraer med Z-fatning.

Nikkor Z 400mm f/2.8 TC VR S
VELBALANSERT: Nikons nye 400 mm-supertele et er velproporsjonert teleobjektiv, der Nikon har greid å fordele vekten med hovedtyngden langt bak i objektivet. Da skal det bli god balanse når det er montert på et kamera som Nikon Z 9, heter det. (Pressefoto: Nikon.) (Klikk for større bilde.)

Lanseringen er nok ingen stor overraskelse for dem som følger med på Nikons lanseringer og veikart for kommende optikk-lanseringer. 400 mm-objektivet ble nevnt allerede da Nikons nye toppmodell-kamera, Nikon Z 9, ble lansert høsten 2021. Kameranytt skrev om både kameraet og objektivet her:

LES OGSÅ: Nå er Nikon Z 9 kommet, men ikke helt til butikken

Den endelige lanseringen av superteleobjektivet fant sted ganske nylig, 19. januar 2022.

Heftig belegg, ny autofokus

Blant nyhetene som dette objektivet byr på, er et nytt optikkbelegg som Nikon kaller mesoamorf-belegg og som ifølge Nikon skal tilby den beste antirefleks-ytelsen i Nikkor-objektivenes historie. Nikon skriver i pressemeldingen at det nye belegget bruker partikler som er mindre enn nanopartikler. Dette skal bidra til å gi «uovertruffen kontroll over skyggebilder og lysflekker». Nikon hevder at mesoamorf-belegget skal gi en perfekt klarhet i bildene selv om man fotograferer med flere direkte lyskilder i bildet.

Nikkor Z 400mm f/2.8 TC VR S
INNEBYGD TELEKONVERTER: Midt i bildet ser vi betjeningen av den innebygde telekonverter-løsningen. (Pressefoto: Nikon.) (Klikk for større bilde.)

Nikkor Z 400mm-objektivet skal også være det første Z-objektivet fra Nikon som tar i bruk Nikons nye system for autofokus, basert på en type stabiliseringsmotorer kalt Silky Swift Voice Coil Motor, forkortet VCM. Nikon hevder at systemet bidrar til å gjøre autofokuseringen raskere og mer stillegående enn før, med presis motivhenting og -sporing.

VCM-motoren benytter magneter i stedet for tannhjul til å flytte grupper av linseelementer inne i objektivet. Fokuseringen skal dermed bli både raskere, mer nøyaktig og med mykere bevegelser enn før. Løsningen bidrar også til å redusere vibrasjoner som kan forårsakes av fokuseringen.

Systemet har også en innebygd høypresisjons-sensor hentet fra robot-teknologien utstyrt med en såkalt optisk ABS-encoder for ekstremt rask og nøyaktig detektering av posisjonen til linseelementene.

Advarer pacemaker-brukere

At kamera- og elektronikk-bransjen advarer mot at utstyr med magnet-felter kan utgjøre en risiko for pacemaker-brukere, er ikke noe nytt. For eksempel har Sony i en advarsel datert 28. februar 2020 rådet folk som bruker pacemaker, hjertestarter og lignende til å rådføre seg med legen sin. Sony skriver at magnet-felt kan finnes i Sony-produkter som høyttalere, hodetelefoner, bærevesker, TV-er, kameraer og smarttelefoner.

Nikkor Z 400mm f/2.8 TC VR S
FILTERHOLDER: I filterholderen for intern montering av filtre kan man for eksempel plassere et polarisasjonsfilter. (Pressefoto: Nikon.) (Klikk for større bilde.)

Om magnet-feltet i det nye 400 mm-superteleobjektivet skriver Nikon følgende på sitt norske nettsted: «Forsiktighet anbefales. Ikke bruk dette objektivet hvis du har en pacemaker eller annet implantert hjerteutstyr. Magnetfeltet i dette objektivet kan føre til at medisinsk utstyr ikke fungerer som det skal. Nikon tar ikke noe ansvar for slike funksjonsfeil, eller for direkte eller indirekte konsekvenser av funksjonsfeil.» (Du finner advarselen nedenfor Nikons liste over tekniske spesifikasjoner.)

Prisen

Nikkor Z 400mm f/2.8 TC VR S er et objektiv for sports-, natur- og dyrelivs-fotografer med tykk lommebok – eller en proff-status som gjør at prisen ikke spiller så stor rolle, om vi kan si det slik. Vi snakker om 165.000 kroner. Eller 164.990 kroner veiledende, da, for å være eksakt. Uten at det høres så mye billigere ut.

Nikkor Z 400mm f/2.8 TC VR S
HENDIG VESKE: Objektiv-vesken CL-L3 er blant tilbehøret som følger med når man kjøper Nikons nye 400 mm-objektiv. (Pressefoto: Nikon.) (Klikk for større bilde.)

For kuriositetens skyld kan det jo nevnes at det tilsvarende objektivet for Nikons speilreflekskameraer, Nikon AF-S Nikkor 400mm f/2.8 E FL ED VR, for tiden har en listepris på cirka 150.000 kroner, ifølge Prisjakt.no. Så prisen på den nye Z-modellen av objektivet bør ikke overraske noen.

Nikon er litt vag på når objektivet kan ventes å komme i butikkene, annet enn at det vil skje i løpet av «Våren 2022», som det står i pressemeldingen.

Tekniske data

Brennvidde400 mm i FX/35mm-format
Brennvidde med telekonverter aktivert560 mm
Lysstyrkef/2,8. Med innebygd telekonverter: f/4.
Minste blenderåpningf/22. Med innebygd telekonverter: f/32.
Antall bladlameller9 (avrundet blenderåpning)
Konstruksjon25 linseelementer i 19 grupper
ObjektivfatningNikon Z-fatning
FokuseringssystemInnvendig fokusering, autofokus.
Maks forstørrelsesgrad0,17x, 0,23x med telekonverter
Nærgrense2,5 m fra fokusplanet
Filterdiameter46 mm (i innebygd filterholder bakerst på objektivet).
Optisk bildestabiliseringObjektivforskyvning med stabiliseringsmotorer (VCM)
Bryter for fokusgrenseTo posisjoner: FULL (∞ til 2,5 m) og ∞ til 6 m.
LengdeCa. 380 mm
DiameterCa. 156 mm
VektCa. 2.950 gram
Nikkor Z 400mm f/2.8 TC VR S
SOLBLENDER: Et heftig objektiv fortjener en heftig solblender, her Nikon-solblenderen HK-42 som følger med når man kjøper Nikons nye 400 mm-objektiv. (Pressefoto: Nikon.) (Klikk for større bilde.)

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.