Nikon bekrefter lett 500 mm

AF-S NIkkor 300mm f/4E PF ED VR
MENS VI VENTER: Nikon har ikke lagt ut noe bilde av det nye 500 mm-PF-objektivet ennå, så vi får nøye oss med 300 mm-varianten, AF-S NIkkor 300mm f/4E PF ED VR fra 2015. (Foto: Nikon)
AF-S NIkkor 300mm f/4E PF ED VR
MENS VI VENTER: Nikon har ikke lagt ut noe bilde av det nye 500 mm-PF-objektivet ennå, så vi får nøye oss med 300 mm-varianten, AF-S NIkkor 300mm f/4E PF ED VR fra 2015. (Foto: Nikon)

Nikon har skapt en masse debatt etter å ha kunngjort at selskapet nå er i ferd med å utvikle en superlett 500 mm-tele.

[toc] AF-S Nikkor 500mm f/5.6E PF ED VR er det klingende navnet på det nye teleobjektivet som Nikon nå er i ferd med å utvikle. Hvorfor Nikon har valgt å gå ut med informasjon om objektivet lenge før det kommer i salg, er uklart.

LES OGSÅ: Langt objektiv med langt navn

Blant alle forkortelsene i produktnavnet er det bokstavene PF som er det springende punktet for å forstå hva slags objektiv det er snakk om.

Forlokkende

For mange Nikon-brukere er det en forlokkende nyhet at Nikon nå kommer med et nytt PF-objektiv. Hva betyr det? Forkortelsen står for Phase Fresnel, som gjerne skrives fase-fresnel på norsk. Når det er et fase-fresnell-linseelement i et teleobjektiv, betyr det at objektivet kan bygges «utrolig kompakt og lett», for å sitere ordrett fra Nikons pressemelding.

AF-S Nikkor 300mm f/4E PF ED VR
KOMPAKT: Nikons AF-S Nikkor 300mm f/4E PF ED VR er et lett og kompakt teleobjektiv. (Foto: Nikon)

Fase-fresnel-linseelementer bidrar til å kompensere kraftig for kromatisk abberasjon – lysbrytningsfeil som går på at forskjellige farger med ulik bølgelengde brytes forskjellig, noe som kan gi fargefeil i bildet. Takket være Nikons fase-fresnel-teknologi kan teleobjektiver dermed bygges med færre linseelementer, ettersom man ikke trenger så mange linseelementer som i vanlige objektiver for å korrigere for slik feil.

Augustin-Jean Fresnel

Augustin-Jean Fresnel
FRESNEL: Augustin-Jean Fresnels teorier om matematikk og optikk har reddet liv på grunn av bedre fyrlyktlinser og bidrar nå til bedre teleoptikk fra Nikon . (Foto: Wikimedia Commons-C-BY-2.0)

Begrepet fresnel stammer fra den franske ingeniøren og fysikeren Augustin-Jean Fresnel (1788-1827), som blant annet er kjent for å ha bidratt til å forbedre linseteknologien i fyrtårn. Dermed skal han ha vært med på å redde livet til tusenvis av sjøfolk, ifølge Wikipedia.

Fresnels optikk-teorier har også forbedret alt fra forstørrelsesglass til projektorer – og altså kameraoptikk.

LES OGSÅ: Nikon-objektiv nummer 100 millioner

I 2015 lanserte Nikon et lignende objektiv som den forhåndskunngjorte 500-millimeteren basert på den samme fase-fresnel-teknologien, AF-S NIkkor 300mm f/4E PF ED VR.

Dette objektivet veier cirka 755 gram. Til sammenligning veier Nikons ordinære 300 mm-teleobjektiv, AF-S Nikkor 300mm f/2.8G ED VR II, hele 2.900 gram. Riktignok har det høyere lysstyrke, f/2,8 mot f/4,0 på PF-objektivet, men vektreduksjonen på PF-objektivet er uansett oppsiktsvekkende.

300 mm-PF-objektivet har for øvrig fått mye positiv omtale.

Vi gjetter prisen

Prisen på det kommende 500 mm-objektivet har ikke Nikon sagt noe om ennå, men ifølge Prisjakt.no ligger i hvert fall 300 mm-objektivet med PF-teknologi på vel 16.000 kroner, mens «det vanlige» 300 mm f/2,8-objektivet ligger på vel 45.000 kroner.

Hvis vi tenker oss at det blir omtrent det samme forholdet i pris mellom den kommende 500-telen med PF-teknologi og Nikons «standard»-500-mm, AF-S Nikkor 500mm f/4G ED VR, kan vi altså se for oss at det nye 500 mm-objektivet kan komme på rundt 27.000 kroner. Det «ordinære» 500 mm-objektivet koster over 78.000 kroner, ifølge Prisjakt.no.

Men dette er bare rene gjetninger, og kanskje helbom.

Uansett er det et spennende objektiv Nikon har varslet. Siden PF-objektivene etter forholdene er så små og lette, er de populære blant dem som ønsker seg et kraftig teleobjektiv, men som kvier seg på grunn av høy pris og stor vekt.

Informasjon om når objektivet blir lansert og hva prisen blir, vil Nikon komme tilbake til senere, heter det i meldingen fra Nikon. Det vil Kamerablogg.no også.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.