Onsdag 10. mars bekreftet Nikon ryktene om at kameraprodusenten er i ferd med å utvikle et nytt flaggskips-kamera: Nikon Z 9. Ja, Nikons nye toppmodell blir naturligvis et speilløst systemkamera. Selv om Nikon sikkert vil fortsette å selge speilreflekskameraer i mange år framover, er kunngjøringen om Z 9 i praksis spikeren i kista for speilreflekskonseptet.
Kunngjøringen om et kommende Nikon Z 9-kamera kan være med på å forklare hvorfor den nåværende toppmodellen, Nikon D6, ble et så halvhjertet forsøk på å møte konkurransen fra Canons tilsvarende toppmodell, Canon EOS-1D X Mark III. Begge ender sannsynligvis opp som en av de siste modellene i sin klasse fra henholdsvis Nikon og Canon.
LES OGSÅ: Ny speilrefleks-toppmodell på vei fra Nikon
LES OGSÅ: Nå er Canon EOS-1D X Mark III OL-klart
De to kameraene var i praksis et forsøk fra Nikon og Canon på å ha nye toppmodeller klare for presse- og sportsfotografene til Tokyo-OL sommeren 2020. Men både for OL-arrangøren og for de to kameraprodusentene spente korona-pandemien beina under fjorårets sommer-OL, som etter planen skal gå av stabelen sommeren 2021 isteden.
To scenarioer kan være forklaringen på at Nikon D6 ble som det ble – et kamera som mange har beskrevet som bare en beskjeden forbedring av forgjengeren Nikon D5, mens Canon EOS-1D X Mark III bar preg av mer omfattende videreutvikling, blant annet på videosiden. Det ene scenarioet var at Nikon kom i tidsnød og ikke rakk å videreutvikle forgjengeren D5 så langt som de ønsket og at de måtte sette strek for å få kameraet klart til OL i 2020. Det andre var at Nikon rett og slett ikke ville bruke så mye utviklingsressurser på D6 fordi selskapet hadde større tro på det kommende hemmelige speilløse alternativet, som altså skulle bli Z 9.
Uansett så ser det nå ut til at kamera-duellantene definitivt har flyttet utviklingsressursene sine over fra speilrefleks- til speilløs-verdenen. Det virker som om både Nikon og Canon nå satser på at proffmarkedet endelig er modent for speilløse toppmodeller og ikke på liv og død forlanger speilrefleks-toppmodeller. Sony er jo allerede der med sitt flaggskip, Sony a1.
LES OGSÅ: Sony med 80.000-kroners flaggskip: a1
Nå er Nikon altså ute med en kunngjøring om at deres nye flaggskip, Nikon Z9, er under utvikling. Og det går hårdnakkede rykter om et kommende Canon-flaggskip som kanskje vil hete R1, ifølge nettstedet Canon Rumors.
Felles for alle tre skal blant annet være svært avanserte og raske bildebrikker samt 8K-video.
Bare for å presisere: Påstanden om «spikeren i kista for speilreflekskonseptet» betyr vel å merke ikke at jeg tror det blir slutt på produksjon og salg av speilreflekskameraer og tilhørende objektiver. Begge deler vil fortsette i lang tid framover. Men ytterligere videreutvikling av speilreflekskonseptet har jeg ikke så mye tro på.
Lite Z 9-informasjon
Nå er det altså Nikon Z 9 det dreier seg om. Kameraet er for ordens skyld ikke lansert ennå. Nikon har bare sendt ut en pressemelding som forteller at selskapet er i ferd med å utvikle sin første flaggskipsmodell basert på Nikon Z-objektivfatningen, altså fatningen for de speilløse Nikon-kameraene. Om det er tilfeldig eller tilsiktet at Nikon sendte ut kunngjøringen omtrent samtidig med at Sony a1 er i ferd med å komme i salg, får vi nok aldri vite.
Det speilløse fullformatkameraet – altså i det som Nikon kaller FX-formatet – er planlagt å skulle bli lansert i løpet av 2021, uten at Nikon sier noe mer spesifikt om når kameraet kommer. Nikon Z 9 representerer et betydelig framskritt i teknologi og ytelse, heter det i pressemeldingen.
Nikon sier lite konkret om de tekniske spesifikasjonene, men forteller at det nye kameraet vil ha en nyutviklet «stacked» CMOS-sensor – det vi på norsk gjerne kaller stablet CMOS-sensor.
Hva betyr det?
Stablede bildebrikker
Stablede bildesensor-brikker er en videreutvikling av såkalte bakbelyste sensorer. På bakbelyste sensorer er selve brikken «snudd» slik at alle tråder for signaloverføring fra sensorbrikken blir samlet på den ene siden uten å hindre noe av lyset fra å treffe fotodiodene. «Stablingen» tar dette et steg videre ved at tynne lag plasseres over hverandre, finurlig justert slik at man får enda mer komplekse samlinger av tråder for signaloverføring. På denne måten kan man for eksempel integrere minnefunksjoner direkte på bildebrikken og øke hastigheten drastisk på utlesing av data fra bildebrikken. For her er det hastighet som er nøkkelen.
Pressemeldingen fra Nikon sier også at kameraet vil få en nyutviklet signalprosessor for å bearbeide bildedataene. Nok et tegn på at hastigheten står i høysetet i utviklingen av det nye kameraet.
Leser man videre i pressemeldingen fra Nikon, får man et klarer bilde av hvem som egentlig er i målgruppene. Nikon skriver at kameraet er et svar på kravene som «profesjonelle, avanserte entusiaster og kinematografer» («cinematographers» på engelsk, altså profesjonelle video- og filmfolk) nå stiller, og dette står i samme setning som forteller at dette inkluderer støtte for 8K-video. Kameraet har også en rekke andre videospesifikasjoner for mange slags behov og mange slags typer arbeidsflyt, heter det.
Oppsummert skriver Nikon i pressemeldingen at Z 9 vil overgå mulighetene man hittil har sett med tidligere digitale speilreflekskameraer og speilløse kameraer. Intet mindre, altså.
Bare å vente
Noe mer konkret informasjon om Z 9-kameraet vil ikke Nikon by på foreløpig. Pressemeldingen avsluttes med en setning om at informasjon om når dette produktet blir tilgjengelig, vil bli kunngjort senere.
Det sies heller ingenting om prisen. Altså bare en ren «utviklings-annonsering» for å forsikre eksisterende Nikon-fotografer og andre som vurderer å anskaffe seg et nytt kamera i denne klassen, om at Nikon har noe storslått på vei.
Kunngjøringen har naturligvis gitt ny næring til debatten om hva slags kamerautvikling vi kan vente oss i toppsjiktet for kameraer myntet på sports- og pressefotografer, med et klart hint om at denne kameragruppen nå også omfatter løsninger for kravstore videofolk. Budskapet ser ut til å være at disse to verdenene vil ikke lenger være splittet mellom speilreflekskameraer og speilløse kameraer, slik det i stor grad har vært til nå.
Da gjenstår det å se hva Nikon rent konkret kommer til å levere. Hvor stor oppløsning vil bildesensorbrikken i Nikon Z 9 få? Hvor raske bildeserier kan man ta? Hva vil kameraet koste? Når blir det tilgjengelig? Er det noe håp om at det kommer på markedet før det forsinkede sommer-OL i Tokyo? Hvis ikke, vil det i det minste være noen prototyp-utgaver tilgjengelig på arenaene der borte?
Alle disse og mange andre spørsmål må vi vente på at Nikon vil komme med svar på. Vi venter i spenning.
Et spennende år
Spenningen omfatter også konkurrentene. Vi vet hva Sony byr på med Sony a1. Vi har nå fått en anelse om hva Nikon kommer med når det gjelder Nikon Z 9. Og som sagt går det også rykter om at Canon har noe på gang i dette sjiktet.
2021 ser derfor ut til å bli et spennende år for kamerainteresserte. Og et oppløftende år for alle som har opplevd det som plagsomt med alle de dårlige nyhetene fra og om kamerabransjen de siste årene.
Kanskje bransjen nå endelig begynner å finne ut hvordan den skal tilpasse seg et varig samliv med mobilkameraene?