Nikon bekrefter speilløst kamera

Nikon D850
SPEILLØST SØSKEN: Nikon D850 får snart selskap av en speilløs slektning. (Foto: Toralv Østvang)
Nikon D850
SPEILLØST SØSKEN: Nikon D850 får snart selskap av en speilløs slektning. (Foto: Toralv Østvang)

Nikon har nå offisielt bekreftet at et nytt speilløst fullformat-kamera er på vei og at vi får Nikkor-objektiver med ny fatning.

[toc] Fortsatt må vi vente på lansering av et konkret produkt i den nye kamerafamilien fra Nikon, men det nyeste utspillet fra Nikon tyder på lanseringen nærmer seg med stormskritt – og at Nikon er i full gang med å bygge opp spenningen før lanseringen.

Den 25. juli mottok Kamerablogg.no en pressemelding på norsk fra Nikon i Storbritannia, sendt via Nikon Sverige, som administrerer Nikons nordiske virksomhet, om den nye Nikon-løsningen.

«Utvikling av neste generasjons speilløst kamera i fullformat og Nikkor-objektiver – med ny fatning – som tilbyr en ny dimensjon innen optisk ytelse», sto det å lese i innledningen på pressemeldingen, som fortsatte med følgende:

«Oslo, Norge 25. juli 2018: Nikon har gleden av å kunngjøre utviklingen av et speilløst FX-format kamera i fullformat og Nikkor-objektiver med ny fatning».

Som alle vet

Nå kan man godt hevde at pressemeldingen bare forteller noe som «alle vet» allerede. Det er halvannet år siden en norsk Nikon-talsperson bekreftet at Nikon var i gang med utviklingen av nye speilløse løsninger, og Nikon-ledelsen i Japan har senere bekreftet det samme.

LES OGSÅ: Nikon i full sving med speilløst

Det nye er at Nikon bekrefter at selskapet er i ferd med å lansere en helt ny objektivfatning, noe som for så vidt ikke er uventet. Men i den heftige Nikon-debatten de siste månedene er det en del som har spekulert i om Nikons svar på kravet om speilløst fullformatkamera ville bli et kamera med F-fatning, altså med en objektivfatning der dagens store utvalg av objektiver for Nikons speilreflekskameraer ville kunne brukes direkte på de nye speilløse Nikon-kameraene.

Teorien er blitt begrunnet med at Nikon trolig vil velge en slik løsning av hensyn til den enormt store basen av installert Nikkor-optikk rundt om i verden. Men mange har avvist teorien ut fra et resonnement om at det ville resultere i uforholdsmessig store objektiver der man ikke ville kunne ta ut alle fordelene som speilløse kameraer gir. Her snakker vi blant annet om mer kompakte kamerahus og litt mer kompakt optikk – selv om mye av den lyssterke optikken for fullformat som Sony har lansert til sine a7- og a9-kameraer, langtfra har vært så kompakt at det gjør noe. Noe som speilløs-skeptikere har vært flinke til å påpeke.

Men uansett ser det ut til at Nikon nå har bekreftet at vi får en ny Nikkor-familie med objektiver tilpasset Nikons kommende fullformat-speilløse.

Satser på begge deler

Nikon satser altså på «begge deler». Selskapet bekrefter at det kommer en egen familie med Nikkor-objektiver for de nye, speilløse kameraene, men supplerer med at Nikon også utvikler en ny objektivadapter for det speilløse kameraet.

«Denne vil fungerer med Nikkor-objektiver med F-fatning som er en del av Nikons system for speilreflekskameraer, og gi fotografer enda flere valgmuligheter», heter det i pressemeldingen.

Dermed vil Nikon-fotografer altså kunne fortsette å bruke sine eksisterende F-objektiver  med de nye kameraene – med adapter.

«Ny dimensjon»

«Det speilløse kameraet og Nikkor-objektivene med den nye fatningen som er under utvikling, gjør det mulig å tilby en ny dimensjon innen optisk ytelse», skriver Nikon i pressemeldingen, der det hevdes at det speilløse kameraet er et resultat av den avanserte optiske og produksjonsmessige kompetansen Nikon har bygget opp gjennom hundre år i bransjen, samt suveren bildebehandlingsteknologi.

Det kommer kanskje ikke som noen overraskelse at Nikon signaliserer at selskapet vil satse sterkt både på den nye speilløse teknologien og på sin eksisterende speilrefleksteknologi. Dette fremgår blant annet av følgende formulering: «Lanseringen av det nye speilløse kameraet og den fortsatte utviklingen av digitale speilreflekskameraer bekrefter Nikons ledende posisjon i fotobransjen og gir forbrukerne anledning til å dra nytte av det som er unikt for hvert system».

Den mystiske videoen

Pressemeldingen kom et par-tre dager etter at Nikon hadde begynt å distribuere en video med tittelen «Travel of Light» – på de norske Nikon-nettsidene med tittelen «Lysets reise» – med en en slags uuttalt, mystisk antydning om at noe spennende nytt er underveis.

Videoen skildrer den kosmiske prosessen med lyset som kommer langveis fra – fra fjerne himmellegemer som sola – og hvordan lysstrålene på sin vei etter hvert danner grunnlaget for det vi oppfatter som bilder. Helt på slutten av videoen skimtes svakt konturene av et kamera, og tolkningen er naturligvis at det vi ser, er det nye speilløse Nikon-kameraet.

Videoen og informasjonen om den speilløse satsingen er også lagt ut på Nikons norske nettsted under tittelen «På jakt etter lyset».

Se videoen nedenfor:

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.