Nikon lanserer nå et nytt, rimelig speilreflekskamera som kan dele bilder med én gang de er tatt – automatisk.
Photokina 2016 – den store fotomessen i Köln – nærmer seg med stormskritt. Kameraprodusentene slåss om å få nye modeller på plass før messen, en teknologimesse som fortsatt regnes som viktig for bransjen.
Selv om internett er blitt den viktigste markedsføringskanalen også for fotobransjen, har en del tradisjonelle messer og konferanser fortsatt sitt trofaste publikum – og sine trofaste utstillere. Photokina er åpenbart et av disse arrangementene.
Nikons nykommer, D3400, etterfølger D3300 og rangeres som Nikons nå kanskje mest utpregede forbrukerkamera i speilrefleksklassen, eller som inngangsporten til selskapets speilrefleksverden for dem som er modne for å ta steget videre fra kompaktkamera-markedet.
Fotografering med synkronisering
Nikon selv kaller D3400 for et digitalt speilreflekskamera for nybegynnere – og det første i sin klasse som er oppgradert med SnapBridge.
SnapBridge er en teknologi som Nikon har utviklet og som etter hvert kommer i stadig flere av selskapets produkter. Den baserer seg på lavenergiversjonen av den trådløse Bluetooth-teknologien, som brukes til å holde kameraet i kontinuerlig kontakt med en smarttelefon eller et nettbrett.
På denne måten er det mulig å synkronisere bildene automatisk etter hvert som de blir tatt. Og så fort en fotosesjon er ferdig, ligger bildene i mobilen eller nettbrettet, klare for å deles på sosiale medier eller på annen måte, uten venting. Eller klare for å organiseres og redigeres, hvis man ønsker å gjøre dét allerede ute i felten.
Kontroversiell lansering
SnapBridge har begynt på komme på en god del av Nikon forbrukerkameraer, som den forholdsvis nye DL-serien av premium-kompaktkameraer og kameraer i Coolpix-familien, Nikons mest utpregede forbrukerproduktklasse.
I speilreflekssjiktet ble SnapBridge først introdusert med entusiastkameraet Nikon D500, som ble lansert i januar i år.
En lansering som ikke var uten kontroverser. En tysk kjøper anklaget ifølge DP Review Nikon for ukorrekt markedsføring ved å betegne SnapBridge som Wi-Fi, mens SnapBridge angivelig ikke kan betegnes som en generell Wi-Fi-løsning fordi løsningen forutsetter en kompatibel mobilenhet.
Det som gjorde vondt verre var at på lanseringstidspunktet for D500 forutsatte dét igjen en Android-enhet, og fra et forholdsvis begrenset utvalg Android-enheter. Nikon er først klar med SnapBridge for iOS nå i august.
For min del har jeg ikke prøvd noe SnapBridge-produkt ennå, men jeg synes løsningen høres ut til å ha mye for seg. Hvis kamera og mobilenhet kan kommunisere kontinuerlig uten at noen av enhetene tappes for strøm, åpner det for nye måter å administrere, bearbeide og distribuere bilder på.
I hvert fall i teorien. Jeg må naturligvis ta forbehold for hvordan dette funger i praksis.
God batteritid
Tilbake til Nikon D3400. Selv om kameraet altså er utstyrt med en kommunikasjonsteknologi som krever strøm, ser det ut til at Nikon D3400 har veldig god batterilevetid. Ifølge Nikon skal kameraet klare 1200 bilder per oppladning.
For det første er dette en stor forbedring fra forgjengeren, D3300, som opererte med 700 bilder per batteriladning. For det andre viser dette ett områdene der speilreflekskameraer fortsatt har en stor fordel fremfor sine speilløse konkurrenter: Dramatisk mye bedre batterilevetid.
24 megapiksler
Som sin forgjenger har Nikon D3400 en CMOS-bildesensor på 25 megapiksler brutto, 24 megapiksler netto. Vi snakker APS-C-størrelse, eller DX-sensor, som Nikon kaller det.
Signalprosessoren er også den samme som før, Nikons Expeed 4-prosessor.
Og kameraet har ikke noe optisk lavpassfilter, noe som generelt sett bidrar til at detaljgjengivelsen forbedres noe.
Det nye kameraet er noen få gram lettere enn forgjengeren. Vekten til kamerahuset inklusive batteri er oppgitt til 395 gram. Forrige modell veide 430 gram. Vi snakker uansett om et lett og kompakt kamera for sin klasse.
Besparelser
Vi vet ikke det er en banal besparing vi er vitne til eller om Nikon har undersøkelser som dokumenterer at kundegruppen ikke bryr seg om mikrofonkontakt på kameraet, men dét er i hvert fall noe som Nikon har droppet på den nye speilrefleksmodellen.
Dumt, siden Nikon jo har en hyggelig og ganske rimelig ekstern mikrofon til å feste i blitsskoen og som gir litt bedre lyd under videoopptak, Nikon ME-1, til rundt 1.200 kroner. Men den kan altså ikke brukes på dette kameraet.
LES OGSÅ: Mye bedre lyd med ekstern mikrofon
Kamerat har heller ikke utgang for hodetelefon.
Hva med 4K?
Kameraet kan ikke ta opp 4K-video. Mange teknologimedier presenterer dette som en svakhet.
Personlig tror jeg ikke det er noe som mange vil savne. Jo da, 4K kommer for fullt, men foreløpig er det få som har gode 4K-TV-er i stua. Vist på en vanlig TV synes jeg Full HD-videoopptak, gjerne tatt opp med 60 bilderuter i sekundet, slik Nikon D3400 kan, gir en mye mykere og behageligere videoopplevelse enn 4K-opptak tatt opp med for eksempel 30 bilderuter i sekundet. Selv om 4K byr på mye høyere oppløsning, blir opptakene gjerne litt mer hakkete enn et godt Full HD-opptak.
Min påstand er derfor at D3400 har helt OK spesifikasjoner for videoopptak, selv om en sann videoentusiast kanskje burde vurdere andre produkter. Les: et speilløst kamera der man kan filme video og likevel ha full tilgang til den elektroniske søkeren mens man filmer. Med et speilreflekskamera som Nikon D3400 må man svitsje til Live View og bruke LCD-skjermen bak på kameraet som videosøker.
Speilrefleksentusiaster som velger Nikon D3400 kan for øvrig glede seg over at Nikon samtidig lanserer flere nye objektiver der det er lagt vekt på å gjøre autofokusmekanismen mer stillegående enn før. Dermed kommer det færre kameralyder med på videoopptakene.
Objektivene kommer det omtale om i en separat artikkel en av de neste dagene.
Øvrige spesifikasjoner
Nikon D3400 er utstyrt med USB 2.0-kommunikasjon og mini-HDMI-utgang.
Lysfølsomheten er oppgitt til Auto samt ISO 100-25.600.
Selve kamerahuset har på Nikon-vis ikke innebygd bildestabilisator. Hos Nikon er dette noe som hører objektivene til.
Kameraet har 11 autofokuspunkter, og det er utstyrt med autofokuslampe.
Den vridbare LCD-skjermen er på tre tommer med oppløsning på 921.000 punkter, og er ikke av berøringstypen.
Den optiske speilreflekssøkeren har en dekningsgrad på 95 prosent av motivet og en forstørringsgrad på 0,85x.
Kameraet har lukkertider fra 30 sekunder til 1/4000 sekund. Blitssykroniseringen er på 1/200 sekund.
Hastigheten på serieopptak er oppgitt til opptil fem bilder i sekundet.
Kamerahuset kan fås i sort eller rødt.
Nikon D3400 kommer i salg i Norge fra 15. september, og veiledende pris på kamerahuset er satt til 4.990 kroner. Rimeligste løsning med kit-objektiv koster 5.890 kroner, opplyser Nikon Norge.