Nikon – den nye lysmesteren

Nikon Nikkor Z 58mm f/0.95 S Noct
SPEILLØST: Nikon Nikkor Z 58mm f/0.95 S Noct er som navnet antyder, myntet på Nikons nye speilløse kameraer i Z-familien. (Pressefoto: Nikon)
Nikon Nikkor Z 58mm f/0.95 S Noct
SPEILLØST: Nikon Nikkor Z 58mm f/0.95 S Noct er som navnet antyder, myntet på Nikons nye speilløse kameraer i Z-familien. (Pressefoto: Nikon)

Nikon har endelig lansert sitt super-lyssterke normalobjektiv Nikkor Z 58mm f/0.95 S Noct. I over ett år har Nikon snakket om dette objektivet, og nå kommer det altså endelig i salg. Men billig blir det ikke.

[toc] Alt ved Nikon Nikkor Z 58mm f/0.95 S Noct er stort. Ekstremt stort. Størrelsen, vekten, lysstyrken og prisen. Bare objektivkofferten som er utviklet spesielt for dette objektivet, koster like mye som et helt kurrant objektiv for oss vanlige dødlige, 5.990 kroner.

Nikon-historikk

Det ligger en god porsjon Nikon-historikk bak det nye objektivet, som altså er bygd for Nikons nye speilløse fullformat-kameraer, det vil i første omgang si Nikon Z 6 og Z 7.

Røttene må vi gå helt bakover til 1977 for å finne. Da lanserte Nikon et objektiv kalt Nikon 58mm f/1.2 Noct-Nikkor, et forholdsvis kompakt, men lyssterkt objektiv med en vekt på cirka 470 gram og med filterdiameter på 52 mm. Det kan fås kjøpt pent brukt på Ebay i dag for rundt 3.000 dollar, ifølge nettstedet KenRockwell.com. Det er altså et objektiv som har fått samler-verdi.

Hos Ken Rockwell presenteres 1977-objektivet som det mest lyssterke og skarpeste objektivet som Nikon noensinne har lagd, med større kontrast enn noe annet Nikkor-objektiv. Selv på største blenderåpning, altså f/1,2, er det angivelig like skarpt som på de andre blenderåpningene, noe som konkurrentene ikke har greid å få til, heter det. Men med en tilføyelse om at til konvensjonell fotografering finnes det andre 50 mm-objektiver som er skarpere i hjørnene.

Monster-objektiv

Men nå har altså det klassiske 58 mm-objektivet fra Nikon møtt sin overmann. Nikkor Z 58mm f/0.95 S Noct er – som navnet viser – enda mer lyssterkt, f/0,95.

Nikon Nikkor Z 58mm f/0.95 S Noct
KOLOSS: Nikons nye 58 mm-objektiv med lysstyrke f/0,95 er en aldri så liten mastodont av et objektiv. (Pressefoto: Nikon)

Noct-navnet henspeiler på ordet Nocturne, som har mange betydninger, inklusive navnet på Norges vinnerbidrag i den internasjonale Melodi Grand Prix-finalen i 1995. Ordet spiller på natt og mørke, og passer derfor godt på disse Nikon-objektivene. Leica har også brukt ordet – om sitt Leica Noctilux-M 50mm f/0.95 ASPH, som Leica kaller verdens raskeste (det vil på godt norsk si mest lyssterke) asfæriske objektiv.

Det nye f/0,95-objektivet fra Nikon er altså over fire ganger så tungt som 1977-utgaven på f/1,2. Vekten på det nye objektivet er oppgitt til hele to kg, og filterdiameteren er vokst fra 52 til 82 mm.

Til stjerner, portretter og film

Dette er altså ikke et objektiv myntet på å bære med seg, festet på kameraet som et standardobjektiv, selv om brennvidden er nær det vi vanligvis oppfatter som normalobjektiv for fullformat på 50 mm. Det er heller ikke myntet på noen form for action-fotografering.

For eksempel har ikke objektivet autofokus. Det er til dels myntet på folk som ønsker å ta nattbilder med kameraet på stativ. Siden objektivet skal greie å gjengi selv små lyspunkter skarpt på full blenderåpning, lover Nikon at det er utmerket til å fotografere stjernehimmelen med.

Objektivet er også ypperlig til portrettfotografering der man virkelig kan spille på bokeh-en med ekstremt liten dybdeskarphet, om man ønsker.

Nikon fremhever også filmopptak som et aktuelt bruksområdet, igjen takket være den ualminnelig gode kontrollen over dybdeskarpheten. Da vil man også ha fordel av redusert «fokuspusting», sier Nikon. Dette er et optisk fenomen som går ut på at mange objektiver forandrer litt på brennvidden når man endrer fokus. Man kan se fenomenet selv på objektiver med fast brennvidde.

Zoome ut eller tone ut?

Apropos brennvidde: Her ser det ut til at Nikon har vært litt uheldig med en formulering i omtalen av objektivet på sine norske nettsider. 58 mm-objektivet er utstyrt med en kontrollring som kan brukes blant annet til jevn, lydløs blenderkontroll eller eksponeringskompensasjon. Så langt så greit.

Nikon Nikkor Z 58mm f/0.95 S Noct
NEI, NIKON: Man zoomer ikke med et objektiv med fast brennvidde. (Skjermdump: Toralv Østvang)

Men i parentes tilføyer Nikon at den nevnte blenderkontrollen via kontrollringen er «perfekt for å zoome inn/ut under videoopptak». Man driver vel ikke og zoomer med et objektiv som har fast brennvidde? Nei, Nikon har fått det riktig på sine nettsider i Sverige og Danmark, der det i parentesen står henholdsvis «perfekt för at tone in/ut under videoinspelning» og «fremragende til at fade in/ud under videooptagelse». Og det er jo noe helt annet enn å zoome inn/ut…

Fleksibel Fn-knapp

Objektivet er utstyrt med enkelte ekstra funksjoner som kan være nyttige. For eksempel et OLED-informasjonspanel der man raskt kan sjekke blenderåpning, fokusavstand og dybdeskarphet. Dessuten har objektivet en funksjonsknapp, L-Fn, som kan tilordnes hele 17 ulike funksjoner, alt fra å låse eksponeringen, til å aktivere alternative eksponeringer og andre funksjoner.

Objektivkofferten

Nikon Nikkor Z 58mm f/0.95 S Noct
KOFFERT: 58 mm-objektivet leveres med en solid objektivkoffert, CT-101, som skal gi objektivet god beskyttelse under transport – og med plass til ekstrautstyr. (Pressefoto: Nikon)
Nikon Nikkor Z 58mm f/0.95 S Noct
CT-101: Nikon leverer en skikkelig koffert til sitt nye superobjektiv. (Pressefoto: Nikon)

Som sagt har Nikon designet en egen objektivkoffert for 58 mm-objektivet, Objektivkoffert CT-101. Jeg har allerede nevnt prisen på den, men for ordens skyld: Når man kjøper objektivet, følger kofferten med og er altså inkludert i objektiv-prisen. Så man trenger neppe å kjøpe noen ny objektivkoffert til objektivet, så sant den som medfølger ikker er blitt ødelagt, da. Og da får vi jo håpe at den beskyttet objektivet godt nok i det eventuelle fallet eller hva det var som skjedde, slik at ikke objektivet ble skadet. Dermed har jo kofferten i hvert fall gjort jobben sin. Og vist at den var verdt prisen.

Prisen

Jeg har allerede nevnt at prisen for det nye objektivet er høy, og det er den definitivt. I pressemeldingen er anbefalt utsalgspris satt til 92.990 kroner. Da medfølger både fremre og bakre objektivdeksel samt solblender og den nevnte objektivkofferten, CT-101. Men kamerahus kommer i tillegg.

Nikon Nikkor Z 58mm f/0.95 S Noct er ventet å komme i salg 31. oktober 2019.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.