Nikon har lagt ut en etterlengtet forbedring av sin SnapBridge-app.
Nikon SnapBridge Version 2.0 har fått mange forbedringer:
- Det skal ha blitt lettere å pare – sammenkoble – kamera og mobil.
- Man kan nå styre mange flere kamerainnstillinger fra mobilen, noe som skal bidra til å gjøre det mer fristende å bruke mobilen til fjernkontroll av kameraet.
- Bildene man har tatt, vises raskere på mobilskjermen.
- Man kan nå koble mobilen opp mot hele fem kameraer.
- I tillegg har Nikon utviklet en ny strømspareløsning.
Versjonen som nå ligger ute, er i skrivende stund 2.0.1.
Trang fødsel
Mobilapper er i ferd med å bli et stadig viktigere verktøy for fotografer, men Nikons mobilapp SnapBridge hadde en litt trang fødsel. SnapBridge kom tidlig i 2016, men bare for Nikon D500 og et begrenset antall Android-mobiler i første omgang. Ikke minst iOS-brukere måtte vente ganske lenge – og ga høylytt beskjed om at det likte de ikke.
Dessuten var appen i utgangspunktet bare lagd for å bruke Bluetooth, som riktignok er en strømgjerrig kommunikasjonsløsning, men som også har begrenset ytelse. Via Bluetooth kan man overføre bilder i begrenset oppløsning, mens overføring i høy oppløsning krever WiFi-kommunikasjon, som til gjengjeld tapper batteriet mye fortere. Generelt bruker for øvrig kamera-apper WiFi til å fjernstyre et kamera fra mobilen.
LES OGSÅ: Nikon SnapBridge klar for Android
SnapBridge fått en del kritikk i tilknytning til testomtaler, inkludert i min egen artikkel om utprøvingen av Nikon D7500 i sommer. Der konkluderte jeg med at løsningen fortsatt både var litt kronglete og litt kranglete. Det var særlig iOS-versjonen jeg hadde problemer med, mens Android-versjonen virket mye mer stabil. Andre er kommet med lignende kritikk.
– Vi får bare oppfordre Nikon til å stå på hardt og forbedre sin mobilteknologi, skrev jeg.
Og det er nettopp det Nikon har jobbet har med, ser det ut til – uten at jeg skal påta meg æren for å være den som har overtalt Nikon til dét.
Mange forbedringer
Hele brukergrensesnittet har gjennomgått en oppdatering og modernisering i 2.0-versjonen av SnapBridge. Det hele er blitt mer stilrent, nesten minimalistisk. Hjelpefunksjonene skal også ha blitt forbedret, ikke minst når det gjelder sammenkobling, og appen skal gi bedre oversikt over hvor langt man er kommet i overføringsprosessene.
Appen skal dessuten ha blitt flinkere til å aktivere strømsparing når løsningen ikke er i aktiv bruk. Dessuten kan man nå velge om appen skal gi veldig detaljert informasjon om hvor man befinner seg eller litt mer rudimentær geo-informasjon. På den måten har man litt mer kontroll over strømforbruket i forbindelse med GPS.
LES OGSÅ: PRØVD: Nikon D7500 holder liv i speil
I tillegg skal muligheten til fjernkontroll av kameraet ha blitt mye bedre enn før. Nå får man full tilgang til å velge eksponeringsmåte – det såkalte PASM-valget mellom programmert eksponering, lukkertids- eller blenderforvalg samt manuell innstilling. Man kan fjernstyre lukkertid, blenderinnstilling, eksponeringskompensasjon, ISO-innstilling og hvitbalanse. Denne fjernstyringen er tilgjengelig med Nikon D850, D500, D7500 og D5600.
I noen av nettkommentarene jeg har sett etter oppdateringen er det flere som anbefaler at man sletter den gamle appen manuelt før man installerer den nye, slik at data for tidligere sammenkoblinger også blir slettet. Jeg har i øyeblikket ikke tilgang til noe SnapBridge-kompatibelt Nikon-kamera, så jeg har ikke fått testet dette.
Nikon-kameraene som er listet opp som kompatible med Snapbridge 2.0, er følgende: Nikon D850, D500, D7500, D5600, D3400, Coolpix A900, A300, B700, B500, W100, W300 og KeyMission 80.
I Nikon-skyen
Velger man å la mobilen kontinuerlig overføre små bildefiler til mobilen, det vil si i filstørrelse på opptil to megapiksler, kan man overføre disse videre til Nikons skytjeneste Nikon Image Space – i ubegrenset antall – direkte fra SnapBridge.
Formålet med denne bildetjenesten er først og fremst bildedeling og enkel tilgang på bildene, samt en mulighet til å se bildet på en større skjerm enn LCD-skjermen bak på kameraet umiddelbart etter at man har tatt bildet. Det hender at profesjonelle fotografer bruker løsningen til å formidle forhåndsvisninger til kunder.
LES OGSÅ: Nikon D7500 i Hellas-finale
Begrensningen på to megapiksler gjør imidlertid at denne tjenesten ikke er aktuell for permanent bildearkivering. De fleste Nikon-fotografer vil vel lagre bildene sine i full oppløsning på annen måte, på lokal disk eller i en skyløsning som tillater bilder i høy oppløsning – noe som i de fleste tilfeller forutsetter en betalingsløsning.
Bildene i Nikon Image Space bruker man en separat app til å administrere. Appen heter rett og slett heter Nikon Image Space.
Bilder som tas via fjernkontroll av kameraet kan automatisk lastes opp til Nikon Image Space.
Nikon Image Space-appen finnes også for nettbrett, der man takket være større skjerm kan se to bilder ved siden av hverandre hvis man ønsker å sammenligne for å velge det beste av de to.
Nikon Image Space-appen finnes både for Android og iOS.
Både SnapBridge og Nikon Image Space-appen er gratis.