Nikon er den første kamera-produsenten som gjør det mulig å kjøre ut Raw-video direkte fra et speilløst fullformat-kamera over HDMI. Nikon Z 6- og Z 7-kameraer som skal oppgraderes, må imidlertid inn på verksted for å få installert Raw-utgangen.
«Vanlige» stillbildekameraer får stadig mer avanserte video-funksjoner, og Nikon har nå kunngjort – også i Norge – at de speilløse fullformat-kameraene Z 6 og Z 7 nå kan utstyres med Raw-videoutgang. Ifølge Nikon er dette de første speilløse fulllformat-kameraene som får mulighet for Raw-videoutgang over HDMI.
Oppgraderingen forutsetter både en fastvare-oppdatering til versjon 2.20 av fastvaren til disse kameraene og et fysisk inngrep som må gjøres på et autorisert Nikon-servicesenter.
12-bits Raw-videostrøm
Når brukere av Nikon Z 6 og Z 7 får oppgradert kameraene sine på denne måten, vil de kunne sende en 12-bits Raw-videostrøm til en Atomos Ninja V ekstern videoopptaker. En slik videoopptaker er inkludert i filmsettet for Nikon Z 6.
LES OGSÅ: Nikon Z med profesjonelt filmsett

Dette fører til at videostrømmen blir spilt inn i videoformatet Pro-Res Raw. Fordelen med det er at dette formatet er eksepsjonelt god på å bevare fargenøyaktigheten i opptakene. Dessuten blir evnen til å gjengi detaljer i både høylys- og skygge-områder forbedret kraftig.
68 milliarder farger
Mens den nye løsningen byr på 4K- eller Full HD ProRes Raw-video med 12-bits fargerom ved hjelp av den eksterne videoopptakeren, har begrenseningen hittil vært 10-bitsopptak via HDMI.
8-bits video byr i utgangspunktet på omlag 16 millioner mulige farger og 10-bits video byr på over én milliard mulige farger. Til sammenligning byr 12-bits video på over 68 milliarder farger. Slik er i hvert fall teorien.
I tillegg til at man får et mye større fargespektrum å spille på, gir 12-bits video også mye mindre støy i opptakene, fordi man slipper mye av fargekomprimeringen som 8-bits video krever. Man får fortsatt støy i videoopptakene, men det er bildesensorens naturlige støy, ikke støy forårsaket av kraftig komprimering, ifølge videoprodusenten UpHill Cinema, som også påpeker at både ProRes og ProRes Raw er mye mer «datamaskin-vennlige» kodeker.
Resultatet er videoopptak som byr på full fleksibilitet i etterbehandlingen, uten at det sinker redigeringen. Dette er ideelt for HDR-arbeidsflyten, hevder Nikon i pressemeldingen.
ProRes Raw støttes som standardkodek i videoredigerings-programmer som Apple Final Cut Pro X, Avid Media Composer og Edius, og for omlag tre måneder siden kunngjorde Adobe at ProRes Raw også vil støttes av Premiere Pro.
Lang ventetid
Den planlagte oppgraderingen til 12-bits ProRes-video ble kunngjort allerede for ett år siden, så ventetiden har vært lang. Nettstedet DP Review antyder at dette kan ha sammenheng med en rettstvist som har pågått mellom Apple og videokamera-produsenten RED om patentrettigheter til Raw-videoformatet.

Apple utfordret tidligere i år kameraprodusenten RED ved å prøve å gjøre et av REDs viktigste patenter ugyldig, den såkalte Redcode-kodeken for å ta opp visuelt tapsfri komprimert Raw-video.
Apples påstand var at patentet til RED var en logisk kombinasjon av to tidligere oppfinnelser, noe som angivelig skulle gjøre det umulig å ta patent på løsningen.
Målet for Apple var etter alt å dømme å bli kvitt kravet fra RED om å betale royalties i tilknytning til Apples ProRes Raw-kodek. Slik saken står nå, må alle som bruker ProRes Raw betale royalties til RED, siden ProRes Raw bruker den samme komprimeringsteknologien som er beskrevet i REDs patent, ifølge nettstedet PetaPixel.
Dette kan også være en forklaring på at installasjonen ikke er gratis, heter det.
ProRes er navnet på en familie av video-kodeker som Apple har rettighetene til. Teknologisk beskrives kodeken som en «mellomstegs-kodek» som er myntet på videoredigering, men som ikke er praktisk som sluttresultat, altså det som vi som ser på den ferdige videoen skal få se. Det er et redigeringsvennlig format som krever mye mindre diskplass og datakraft enn ukomprimert video.
ProRes og ProRes Raw
ProRes Raw-kodeken ble lansert av Apple i 2018 og er basert på den samme teknologien som de andre ProRes-kodekene, men henter Raw-data direkte fra bildesensoren, og den såkalte «debayering»-prosessen blir dermed forskjøvet til et stadium i videoredigeringen i stedet for under opptaket. Formålet er først og fremst bedre bildekvalitet og bedre fargegjengivelse.
Men ProRes Raw forutsetter naturligvis at kameraene støtter kodeken. Det gjør profesjonelle videokameraer og videoopptakere fra produsenter som Arri, Blackmagic og Atomos – og nå får altså også Nikon Z 6 og Z 7 denne støtten.

Nikons oppgradering av fastvaren til versjon 2.20 innbyr også til bruk av raskere CFexpress-minnekort i Nikon Z-fullformat-kameraene. Kortene har de samme fysiske dimensjonene som XQD-kortene, som ifølge spesifikasjonene er standard-minnekort for Nikon Z 6 og Z 7.
Fastvare, deretter installasjon
Prosedyren for oppgraderingen er at eiere av Nikon Z 6- og Z 7-kameraer først laster ned og installerer den nye fastvare-versjonen 2.20 på kameraet sitt. Den nye fastvare-versjonen skal være tilgjengelig nå.
Deretter sendes kameraet til et Nikon-servicesenter for å få installert støtten for Raw-videoutgangen.
I pressemeldingen står det at kundene kan kontakte sitt servicesenter for mer informasjon. I Norge er det Camera og Videoteknikk as i Bergen som er listet opp på Nikons nettsider som servicesenter for Nikon.
Prisen
Installasjonen av Raw-videoutgang ved Nikons servicesenter i Norge koster 2.025 kroner, opplyser Nikon i pressemeldingen.

Servicesenter-operasjonen er imidlertid gratis for utvalgte brukere av Nikon Z 6. Det gjelder dem som har kjøpt Nikon Z 6 som en del av filmsettet for Nikon Z 6-kameraene. (Se link tidligere i denne artikkelen.)
Nye Nikon Z 6-kameraer som er kjøpt i tilknytning til dette filmsettet, vil etter hvert være utstyrt med Raw-videoutgang allerede når man kjøper dem, men de som har kameraer som ennå ikke er utstyrt med Raw-videoutgang, må legge med kvittering på kjøpet for å få gratis serviceinstallasjon av dette, ifølge Nikon.