Nikon har slanket sin 800-millimeter kraftig

Nikon Nikkor Z 800mm f/6.3 VR S
KRYMPET: Nikons nye 800 mm-objektiv for de speilløse Z-kameraene ser imponerende ut på pressebildene, men det er mindre og vekten er tilnærmet halvert sammenlignet med forgjengeren med Nikon F-fatning. (Pressefoto: Nikon.)

Med en vekt-reduksjon på hele 2,3 kg – i praksis en halvering av vekten sammenlignet med 800 mm-objektivet fra speilrefleks-tiden – har Nikon slanket denne super-telen betraktelig i den redesignede versjonen for Nikons speilløse kameraer.

Nikon Nikkor Z 800mm f/6.3 VR S er i ferd med å høste positive omtaler i flere kamerapublikasjoner. Riktignok ser det i skrivende stund for det meste ut til å være førproduksjons-utgaver som foto- og kamera-skribenter har fått anledning til å prøve hittil. Informasjon om salgsstart av den ferdige utgaven finner du mot slutten av denne artikkelen.

Etter å ha lansert flere supertele-objektiver i prisklassen 150.000 kroner og mer har Nikon nå kommet med et safari-objektiv til ned mot halve prisen. Man må naturligvis ofre en del lysstyrke for å få ned prisen såpass. Som objektivnavnet forteller, har dette 800 mm-objektivet en lysstyrke på f/6,3. I januar 2022 lanserte Nikon et nytt 400 mm-objektiv med lysstyrke f/2,8 – til den nette sum av 165.000 kroner. Lysstyrke koster penger…

Nikon Nikkor Z 800mm f/6.3 VR S
LYSSTYRKE-DEBATTEN: Lysstyrken på «bare» f/6,3 er ingen hemsko av betydning, hevder noen av dem som har prøvd Nikon Nikkor Z 800mm f/6.3 VR S til oppgaver som objektivet er tiltenkt. (Pressefoto: Nikon.) (Klikk for større bilde.)

Lysstyrken til det nye 800 mm-objektivet på f/6,3 høres kanskje ikke så imponerende ut. Men natur- og dyrefotografen Steve Perry forteller i en YouTube-video at egenskapene ved et kamera som Nikon Z 9 kompenserer godt for den litt svake lysstyrken. Han har fått prøve en førproduksjons-utgave av objektivet ute i naturen i Florida på en mørk gråværsdag. Videoen er publisert hos nettstedet DP Review.

Håndholdt supertele

Et av punktene som fremstår som et sentralt salgsargument for dette objektivet og som også kommenteres av de første som har fått prøvd objektivet, er at det gjerne kan brukes håndholdt. Forgjengeren for Nikons fullformat-speilreflekser, AF-S Nikkor 800mm f/5.6E FL ED VR, veide 4.590 gram. Mange brukere foretrakk å ha dette objektivet montert på stativ når de var ute i felten. Nye Nikkor Z 800mm f/6.3 VR S veier bare (eller «bare», om du vil) 2.385 gram. Altså tilnærmet en halvering av vekten. Z-objektivfatningen for Nikons speilløse kameraer har bidratt sterkt til den reduserte størrelsen og vekten, ifølge Nikon. Lengden er redusert med 16 prosent sammenlignet med forgjengeren med Nikons F-objektivfatning.

Nikon Nikkor Z 800mm f/6.3 VR S
SOLBLENDER-LÅS: Solblenderen på 800 mm-objektivet har en enkel, men effektiv låsanordning. (Pressefoto: Nikon.) (Klikk for større bilde.)

Balanse og stabilisering

Nå er det jo naturligvis ikke bare vekten som avgjør om et kraftig teleobjektiv kan benyttes håndholdt eller ikke. I tillegg til vekt spiller også balanse en viktig rolle, og ikke minst den kombinerte stabiliseringseffekten som objektivet byr på i samspill med kamerahusets stabiliseringsteknologi. Ifølge Nikon er objektivets tyngdepunkt nærmere kamerahuset enn på speilrefleks-forgjengeren. Dette skal gjøre det lettere å panorere og stoppe forsiktig, slik at man kan følge motiver som beveger seg uregelmessig med flytende bevegelser.

Den foreløpige dommen – med vekt på foreløpige – er altså at dette er et objektiv som det er mye mer fristende å benytte håndholdt enn den dobbelt så tunge forgjengeren. Under fotografering av natur, dyr og fugler innebærer dette en betydelig økt kreativ frihet.

To telekonvertere

Ytterligere valgfrihet oppnår man ved å supplere med en telekonverter. Nikon tilbyr to for dette objektivet: TC-1.4x som øker brennvidden til 1.120 mm og TC-2.0x som gir en brennvidde på hele 1.600 mm.

Nikon Nikkor Z 800mm f/6.3 VR S
OPPTIL 1.600 MM: Med telekonverter kan brennvidden utvides til hele 1.600 mm. (Pressefoto: Nikon.) (Klikk for større bilde.)

Ellers bidrar Nikons nanokrystallbelegg til å redusere skyggebilder kraftig, ifølge Nikon. Og Nikon benytter ED- og SR-glass til å kontrollere kromatisk aberrasjon – fargeblødning – fra midten til kanten av bildet. ED står for extra-low dispersion, som beskriver en type linseelementer som sprer lyset annerledes. SR står for «short-wavelength refractive»-linseelementer som håndterer lysstråler med kort bølgelengde. Blant annet kompenserer slike linseelementer for blått lys i kortbølgespekteret.

Et viktig linseelement i objektivet er den såkalte fresnel-linsen, av Nikon kalt et PF-linseelement, som står for Phase Fresnel. Her snakker vi om gammel optikk-teknologi, oppfunnet tidlig på 1800-tallet. Opprinnelig dreide det seg om hvordan man kunne gjøre glasset i fyrlykter mindre og mer kompakt. I prinsippet blir glasset skåret i konsentriske sirkler kalt fresnel-sirkler, oppkalt etter en fransk fysiker og ingeniør, Augustin Fresnel. Lensen blir dermed nesten flat. Dermed reduseres tykkelse, volum og vekt betraktelig. Ifølge Nikon bidrar dette PF-linseelementet i stor grad til at 800 mm-objektivet er blitt såpass kompakt som det er blitt.

Værbeskyttet

Det nye 800 mm-objektivet har for øvrig forsegling rundt alle bevegelige deler for å holde støv og fuktighet ute. Gummipakningen på objektivfatningen beskytter både objektivet og kameraet, lover Nikon i pressemeldingen. Frontelementet i objektivet er beskyttet av Nikons fluorbelegg og skal også bidra til at det er enklere å rengjøre objektivet.

Nikon Nikkor Z 800mm f/6.3 VR S
HETTE TIL BESKYTTELSE : Objektivhetten LC-K106 beskytter 800 mm-objektivets frontelement mot støv, smuss og riper. (Pressefoto: Nikon.) (Klikk for større bilde.)

Prisen

Nikon Nikkor Z 800mm f/6.3 VR S har en anbefalt utsalgspris på 77.990 kroner og salgsstart er satt til 21. april 2022, dagen da denne artikkelen publiseres her hos Kameranytt.

Tekniske data

Brennvidde800 mm i FX/35mm-format
Telekonvertere tilgjengelig1,4x og 2,0x
Lysstyrkef/6,3
Minste blenderåpningf/32
Antall bladlameller9 (avrundet blenderåpning)
Konstruksjon22 linseelementer i 14 grupper
ObjektivfatningNikon Z-fatning
FokuseringssystemInnvendig fokusering, autofokus.
Maks forstørrelsesgrad0,16 x
Nærgrense5 m fra fokusplanet
Filterdiameter46 mm (i innebygd filterholder bakerst på objektivet).
Optisk bildestabiliseringObjektivforskyvning med stabiliseringsmotorer (VCM)
Bryter for fokusgrenseTo posisjoner: FULL (∞ til 5 m) og ∞ til 10 m.
LengdeCa. 385 mm
DiameterCa. 140 mm
VektCa. 2.385 gram

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Dette feltet er nødvendig.

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.