Nikon helt i hundre

Nikon
NIKON I 100: Dette er de nyeste digitale speilreflekskameraene fra Nikon, som snart fyller 100 år. (Foto: Nikon, montasje: Kamerablogg.no)
Nikon
NIKON I 100: Dette er de nyeste digitale speilreflekskameraene fra Nikon, som snart fyller 100 år. (Foto: Nikon, montasje: Kamerablogg.no)

Jubileumslogo. Jubileumsnettsted. Jubileumsvideoer. Jubileumskonkurranse. Nikon har begynt å feire sitt 100-årsjubileum.

25. juli 2017 er det 100 år siden Nikon ble etablert, men allerede nå har Nikon begynt å feire 100-årsjubileet.

Nikon
JUBILEUMSLOGO: Her er logoen som Nikons designere har utarbeidet i forbindelse med selskapets 100-årsjubileum. (Ill.: Nikon)

Selskapet har blant annet lansert et nytt nettsted som for det meste handler om Nikons 100-årige historie. Foruten en oversiktlig gjennomgang av optikk-, mikroskop- og kameraprodusentens historie finner vi et par jubileumsvideoer der, samt informasjon om Nikons globale fotokonkurranse, som har fått en jubilumsvinkling.

Norske fotointeresserte kan delta i fotokonkurransen, men det haster – se nedenfor.

Nikon har også designet en egen jubileumslogo, som sikkert kommer til å synes mange steder i løpet av året.

Startet i 1917

Oppstarten av Nikon fant sted i 1917 da to av Japans ledende optikkprodusenter ble slått sammen. Selskapet ble etablert under navnet Nippon Kogaku K.K. Hovedkvarteret lå i Tokyo.

Optikk, kikkerter og mikroskoper preget produktutvalget i årene før andre verdenskrig.

Det første kameraet under Nikon-navnet så ikke dagens lys før etter krigen, i 1946. Da kom Nikon Model 1.

Nikon SP
LEICA-KONKURRENT: Nikon SP var Nikons våpen mot konkurrenten Leica, lansert i 1957. Her en modell med lysmåler. (Foto: Wikimedia Commons/Dnalor_01, CC-BY-SA 3.0)

I 1957 begynte Nikon å konkurrere med tyske Leica, med sitt Nikon SP rammesøkerkamera, som kunne benyttes med seks forskjellige utskiftbare objektiver med brennvidde fra 28 til 135 mm. Akkurat som Leica-kameraene var Nikon SP et tilnærmet lydløst kamera, velegnet til gatefotografering.

Første speilrefleks

To år senere, i 1959, var Nikon på banen med sitt første speilreflekskamera, Nikon F.  Kameraet var i produksjon i hele 15 år, til 1973. For første gang ble titan benyttet til blendergardinen, som var 0,02 mm tykk.

En ny milepæl fant sted i året 1971, da Nikon F2 ble lansert, blant annet med lukkertid ned til 1/2000 sekund.

Nikons første kompaktkamera kom i 1983, med autofokuskameraet Nikon L35AF.

Blar vi frem til 1986, finner vi den første speilrefleksen fra Nikon med autofokus styrt i kamerahuset, F-501.

Nikon gikk under vann allerede i 1963, med sitt «allværskamera» Nikonos, og i 1992 tok Nikon dette konseptet et steg videre med Nikonos RS, det første speilreflekskameraet med autofokus for bruk under vann.

Den digitale epoken

En forsmak på den kommende digitale epoken kom i 1995 da Fuji Photo Film Co, Ltd., nå Fujifilm Corp., lanserte to digitale speilreflekskameraer, E2 og E2s, med Nikons F-objektivfatning.

Nikons egen digitalkamerasatsing startet i 1997, med Coolpix 100 og 300, som hadde formfaktor omtrent som en mobiltelefon.

Nikon D1
PIONERKAMERA: Nikon D1 anses for å være et av pionerkameraene i den digitale kamerahistorien. (Foto: Ashley Pomeroy, Creative Commons 3.0)

I 1999 ble det alvor. Da kom det digitale speilreflekskameraet Nikon D1, til en pris som lå på omtrent en tredjedel av det som konkurrentene hadde brakt på banen på den tiden.

Nikon ga imidlertid ikke opp det filmbaserte kameramarkedet så lett, og i 2004 ble Nikon F6 lansert, et av de mest avanserte kameraet i denne klassen før verden ble heldigital.

På den digitale proffsiden gikk det deretter slag i slag, med Nikon F3 i 2007 – med lysømfintlighet helt opptil ISO 6.400 som et av de teknologiske gjennombruddene – etterfulgt av Nikon F4 i 2012 og dagens Nikon-flaggskip, Nikon D5, i 2016.

I løpet av 2016 passerte Nikon også 100-millionersgrensen for antall solgte Nikkor-objektiver på verdensbasis, om enn litt bak erkerivalen Canon i denne konkurransen.

Like før inngangen til jubileumsåret 2017 lanserte Nikon sine første action-kameraer i KeyMission-serien.

Fotokonkurranse

På nettsiden finner man også informasjon om fotokonkurransen, der deadline for å sende inn bidrag er fredag 27. januar 2017 – innlevering av bidrag gjøres via internett. Egentlig er dette Nikon Photo Contest nummer 36 – disse konkurransene startet allerede i 1969 – men med ekstra premier i anledning 100-årsjubileet.

Nikon
JUBILEUM PÅ WEB: Nikon feirer sitt 100-årsjubileum med eget jubileumsnettsted. (Ill.: Nikon)

I år kan man sende inn bidrag i tre kategorier.

Vil man konkurrere om 100 års-jubileumsprisen, er temaet «Feiring» – Celebration. Hver deltaker kan bidra med ett bilde, og det er ingen aldersgrense.

Den andre kategorien er neste-generasjonsprisen, der temaet er «Fremtiden» – Future. Her kan bidragene være enkeltstående bilder, fotohistorier på mellom to og fem bilder, og video. Denne konkurransen er åpen for alle under 30 år.

Den tredje og siste kategorien er åpen klasse, og også her med temaet «Fremtiden». Bidragstypene kan være som i neste-generasjonsprisen.

Maks lengde på videobidragene er nå forlenget fra normalt bare seks sekunder til 180 sekunder i anledning jubileet.

Både profesjonelle og amatører, menn og kvinner, gutter og jenter er velkomne til å delta i konkurransen, heter det. Deltakere under 18 år må ha tillatelse fra sine foresatt.

Man trenger ikke dyrt speilrefleksutstyr for å delta. Fotografier og videoer fra en hvilken som helst slags relevant digital enhet kan sendes inn, til og med fra mobiltelefoner. Det siste gjelder imidlertid ikke for selve jubileumskonkurransen. Her må det brukes Nikon-utstyr.

Premiene består av alt fra penger via Nikon-kameraer til Nikkor-optikk.

Mer informasjon om konkurransen finner du på det nevnte jubileumsnettstedet, som også har en presentasjon av alle vinnerbidragene siden starten i 1969.

Jubileumsnettstedet til Nikon finner du her.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.