Nikon
NIKON D5: Fotograf Joel Marklund valgte det hardføre Nikon D5 til sitt fotoprosjekt i Nord-Sverige. (Foto: Nikon)
Nikon
NIKON D5: Fotograf Joel Marklund valgte det hardføre Nikon D5 til sitt fotoprosjekt i Nord-Sverige. (Foto: Nikon)

Nikon Norden sendte en av sine Europa-ambassadører, Joel Marklund, nordover for å dokumentere det samiske levesettet.

[toc] Resultatet ble en flott fotojournalistisk skildring der det ser ut til at Marklund har greid å oppfylle kravet han stilte til seg selv på forhånd: Å unngå de stereotype skildringene som han føler ofte er forbundet med det samiske folket.

Med Nikon D5

Nikon har publisert en del av bildene sammen med informasjon om Marklunds utstyrsvalg for oppdraget.

LES OGSÅ: PRØVD: Nikon D7500 holder liv i speil

VIDVINKEL: Fotografen valgte en moderat vidvinkel med høy lysstyrke, AF-S Nikkor 35mm f/1,4G.

Kjernen i utstyrspakken var Nikon D5, flaggskipet blant Nikons profesjonelle speilreflekskameraer myntet spesielt på sports- og pressefotografer.

Kameraet ble supplert med tre objektiver.

  • Vidvinkelobjektivet AF-S Nikkor 35mm f/1,4G
  • Normalobjektivet AF-S Nikkor 50mm f/1,4G
  • Zoomobjektivet AF-S Nikkor 70-200mm f/2,8G ED VR II

Joel Marklund sier at han er opptatt av å yte menneskene han fotograferer rettferdighet, og at valg av riktig utstyr derfor er viktig for ham.

[metaslider id=”17687″]

– AF-S Nikkor 35mm f/1.4G og AF-S Nikkor 70-200mm f/2,8G ED VR II er perfekte objektiver for fotoreportasjer, mens AF-S Nikkor 50mm f/1,4G er supert for fotografering under dårlige lysforhold, sier Marklund.

Fotosjef

Nikon
LYSSTERKT: Fotografering langt mot nord krever lyssterk optikk. Her AF-S Nikkor 50mm f/1,4G. (Foto: Nikon)

Joel Marklund spesialiserer seg på sportsbilder. Han bor i Stockholm og er for tiden fotosjef i Sveriges største sportsfotobyrå, Bildbyrån.

I løpet av sin fotografkarriere har han så langt jobbet i mer enn 45 land og har dekket en rekke globale hendelser, inkludert fem olympiske leker.

LES OGSÅ: Nikon D850-etterspørselen større enn ventet

Arbeidene hans er publisert over hele verden, og han har vunnet flere fotopriser, blant annet Picture of the Year International, NPPA Best of Photojournalism og den svenske Årets bild-prisen.

Utfordret

Det samiske fotoprosjektet startet med at Nikon utfordret Marklund til å realisere sitt drømmefotoprosjekt.

– Jeg ønsket å dokumentere noe jeg tror på og som virkelig betyr noe for meg. Den samiske historien har blitt fortalt av mange, men den står mitt hjerte nær. Jeg ble født og har vokst opp i Boden i Nord-Sverige. Ikke langt unna områder med en stor samisk befolkning. Dette er derfor en historie jeg følte meg kallet til å formidle – med respekt og ydmykhet, sier Marklund.

LES OGSÅ: Nikon forbedrer SnapBridge

Prosjektet ble gjennomført ved at Marklund besøkte det samiske samfunnet i Nord-Sverige i seks uker for å fordype seg i livet til 12 personer – fra sangere, dansere og trommemakere til studenter ­– for å fortelle deres individuelle historier.

Kontrastene

I bildene vises samene fram i sitt tradisjonelle miljø ikledd den tradisjonelle drakten gákti og i det daglige arbeidslivet for å vise kontrastene.

Nikon
ALLROUND-ZOOM: AF-S Nikkor 70-200mm f/2,8G ED VR II ble brukt som allround zoomobjektiv. (Foto: Nikon)

En av kvinnene Marklund fotograferte, var i området for å hjelpe familien med reinsdyrslakting, men er til daglig student ved Balettakademien i Stockholm.

En av de andre var vokst opp i Stockholm, men valgte å flytte nordover for å bo i et tradisjonelt samisk samfunn.

En tredje viste seg å være en student som jobber for å fremme LGBT-rettigheter i Sápmi-området, navnet på det samiske folkets tradisjonelle område på tvers av de nordlige delene av Norge, Sverige, Finland og den russiske Kolahalvøya.

[metaslider id=”17703″]

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Dette feltet er nødvendig.

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.