Nikon innbyr til konkurranse om morsomme dyrebilder

Nikon-konkurranse om morsomme dyrebilder
GEVINST: Et Nikon Z 8-kamerahus med et 24-120 mm-zoomobjektiv er blant premiene i den internasjonale fotokonkurransen «Nikon Comedy Wildlife Awards». (Pressefoto: Nikon.)

Kan morsomme dyrebilder bidra til å fremme bevaring av dyreliv og deres habitater? Ja, mener Nikon, som har inngått partnerskap med de som arrangerer den årlige fotokonkurransen «The Comedy Wildlife Awards».

I år er fotokonkurransen derfor omdøpt til «The Nikon Comedy Wildlife Awards». Men formålet er det samme som i de foregående ni årene konkurransen er blitt avholdt: Å oppmuntre alle til å delta og bidra i konkurransen gjennom morsomme bilder av dyreliv fra hele verden.

Foruten dyr på land er både dyrelivet i lufta og under vann er inkludert i det potensielle motivutvalget.

Åpen for bilder nå

I en pressemelding varsler Nikon om at konkurransen nå – altså i slutten av mars 2024 – er åpen for bidrag. Fra Norge så vel som resten av verden.

Nikon-konkurranse om morsomme dyrebilder
GODTERI: «Oops, stjal jeg godteriet ditt?» er en del av filnavnet til dette belgiske konkurransebidraget fra 2023. Bildet viser en sør-amerikansk ape av arten Sapajus cay som har funnet seg noen godsaker i et tre – og som ser litt skyldbevisst ut. (Foto: Jo De Pauw.) (Klikk for større bilde.)

De som vil delta, inviteres til å sende inn blinkskudd som ikke bare får folk til å smile, men som også viser dyreliv i alle former og størrelser, heter det i pressemeldingen.

Målet er å fremme bevaring av dyreliv og deres habitater gjennom et humoristisk og positivt budskap.

Kamerautstyr og safari

Listen over gevinster høres forlokkende ut. Foruten et Nikon Z 30-kamera med et 16-50 mm zoomobjektiv, et Nikon Z 8-sett med et 24-120 mm zoomobjektiv, og nyeste generasjon iPad med Affinity Photo-programvaren finner vi også en fotosafari til Maasai Mara i Kenya. Hvis jeg skulle ha deltatt, noe jeg som journalist velger ikke å gjøre, ville safari-turen vært min drømme-gevinst.

Hvorfor? Jo, for snart 20 år siden hadde jeg gleden av å få være med på en fotosafari nettopp til Maasai Mara, og etterpå har jeg alltid lengtet tilbake. Det var en opplevelse, ikke minst fotografisk.

Nikon-konkurranse om morsomme dyrebilder
ET LITE GJESP: Eksempel på motiver man finner i Maasai Mara, en gjespende gepard. For ordens skyld: bildet er 19 år gammelt, har aldri vært med i noen fotokonkurranse, og er tatt med et digitalt APS-C-speilreflekskamera og et 400 mm-teleobjektiv fra en av Nikons konkurrenter. (Foto: Toralv Østvang.) (Klikk for større bilde.)

Maasai Mara er en stor nasjonalpark på den kenyanske siden av grensen mot Tanzania, der den er direkte forbundet med nasjonalparken Serengeti på den andre siden. Hvert år vandrer opp mot to millioner gnuer, en halv million thomsongaseller, et par hundre tusen sebraer og mange andre dyr mellom de to nasjonalparkene. Foran seg har man da et endeløst antall potensielle fotomotiver.

Riktignok er de ikke alltid morsomme. Nærbildet jeg fikk tatt av en løve som spiser en giraffunge den nettopp hadde felt, ville neppe ha vunnet noen pris i konkurransen om morsomme dyrebilder.

Men tidligere års konkurranser i serien Comedy Wildlife Awards viser at man med et blikk for spesielle situasjoner og et heldig treff på utløserknappen kan få mange morsomme blinkskudd i dyreverdenen.

Oops: Flyturen til og fra Kenya må man betale selv, men vinneren og en gjest får én ukes opphold på en av de luksuriøse safari-basestasjonene kjent som Alex Walker’s Serian i Maasai Mara.

Siden 2015

The Comedy Wildlife Awards ble startet i 2015 av to profesjonelle fotografer, Paul Joynzon-Hicks og Tom Sullam. Tanken var å etablere en fotokonkurranse der livets lysere sider sto i fokus.

Nikon-konkurranse om morsomme dyrebilder
LUFTGITAR: I pressemeldingen har Nikon lagt med fjorårets vinnerbilde, Air Guitar Roo, av en kenguru som ser ut til å spille luftgitar. (Foto: Jason Moore.) (Klikk for større bilde.)

Samtidig ønsket de to at konkurransen skulle promotere bevaring av dyreliv og dyrenes habitater rundt omkring i verden ved hjelp av humor og positive utsagn. Det gjenspeiles gjerne i filnavnene til de publiserte vinnerbidragene.

Erfarne dommere

I fotokonkurransen vil bildene bli bedømt av et panel med fotografer som for første gang vil inkludere Nikon Creators – navn som nevnes, er  Cameron WhitnallLara Jackson og Roxy Furman, alle med lidenskap både for fotografering av dyreliv og for naturvern. Dette fremgår av Instagram-lenkene bak navnene deres. De anerkjente dyrelivsfotografene og Nikon-ambassadørene Daisy Gilardini og Charlie Hamilton James vil også være med.

Gratis å delta

Det er gratis å delta i konkurransen, som er åpen for innsendelser fram til 31. juli 2024.

Konkurransen er oppdelt i en rekke kategorier, som pattedyr, fugler, fisk og andre vannarter, reptiler og amfibier, samt en separat video-kategori. Dessuten har man et par alderskategorier for deltakerne, en juniorkategori opptil 16 år og en ungdomskategori opptil 25 år. Programvareselskapet bak Affinity-programvaren vil også bidra med en egen publikumspris.

Informasjon og galleri

Mer informasjon om årets konkurranse samt et bildegalleri av tidligere års vinnerbilder finner du her.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.