Nikon klar med dyregjenkjenning

DYREGJENKJENNING-AF: Nikon Z 6 og Z 7 har nå fått øyefokus også på hunder og katter, ikke bare mennesker. (Foto: Yuri_B fra Pixabay)

Dyregjenkjenning, riktignok begrenset til hunder og katter, er blant nyhetene i en fastvare-oppdatering som Nikon har lagt ut for sine speilløse fullformat-kameraer, Nikon Z 6 og Z 7. Også for lillebror Nikon Z 50 i APS-C/DX-klassen er det kommet en firmware-oppdatering.

For fullformat-modellene byr oppdateringen også på forbedring av følgefokus, i tillegg til at kameraene nå får støtte for CFexpress-minnekort. I utgangspunktet ble Nikon Z 6 og Z 7 lansert med støtte for XQD-minnekort.

Nikon Z 6 og Z 7 ble lansert i august 2018, men i utgangspunktet hadde ikke kameraene noen form for øye-detektering i det hele tatt til å begynne med. Først omlag ni måneder senere, våren 2019, kom Nikon med en fastvareoppdatering som introduserte øyefokus for disse to kameraene. Øyegjenkjenning-AF var det norske navnet på funksjonen.

LES OGSÅ: Endelig øyefokus med Nikon D6/D7

Dyregjenkjenning-AF

Firmware-versjon 3.0 for Nikon D 6 og D 7 har altså fått en funksjon som på norsk har fått navnet Dyregjenkjenning-AF, noe en konkurrent som Sony har hatt en god stund allerede på flere av sine speilløse kameraer.

Dyregjenkjenning-AF legger til støtte for hunder og katter i funksjonen Ansikts-/øyegjenkjenning-AF, heter det i pressemeldingen fra Nikon. Mens Ansikts-/øyegjenkjenning-AF registrerer menneskelige ansikter og øyne, vil Dyregjenkjenning-AF registrerer øynene og hodene til så vel hunder som katter for bedre fokusering, ifølge pressemeldingen.

Forbedret følgefokus

I tillegg bidrar fastvare-oppdateringen til at motivfølgende autofokus er blitt mer brukervennlig. Motivfølging ved opptak av stillbilder med innstillingen AF-C er endret for å gi en følelse som ligner mer på 3D-følgefokus i Nikons digitale speilrefleks-kameraer, skriver Nikon i pressemeldingen.

CFEXPRESS: Nikon Z 6 og Z 7 har fått støtte for CFexpress-minnekort fra flere produsenter. (Pressefoto: Nikon)

Den nye løsningen beskrives slik: Kameraet sporer motivet mens utløserknappen trykkes halvveis ned eller AF-ON-knappen holdes nede. Det skal bidra til økt brukervennlighet at motivfølgingen avsluttes når brukeren tar fingeren av knappet og fokuspunktet som ble valgt før motivfølgingen startet, blir aktivert på nytt.

Dessuten kan brukeren selv tilordne overgangen fra automatisk valg av AF-søkefelt til visning av motivfølging til en valgt funksjonsknapp.

Disse endringene forbedrer sporing av motiver og gjør det enklere å aktivere og bytte motiv mens man ser gjennom søkeren, ifølge Nikon.

XQD og CFexpress

Fastvare-oppdatering 3.0 for Nikon gir også støtte for flere produsenters CFexpress-minnekort. Som sagt var Nikon Z 6 og Z 7 fra starten av sertifisert for XQD-kort, ikke CFexpress-kort, men dette er etter hvert blitt endret.

XQD- og CFexpress-kort er fysisk identiske når det gjelder formfaktor og tilkoblingspunkter, men det ser ut til at CFexpress-kortene øker i popularitet nå siden de byr på større hastigheter enn XQD-kortene. Derfor vil sikkert CFexpress-kompatibiliteten sikkert bli tatt godt imot av Nikon Z-brukere.

I tillegg til Sony CFexpress-minnekort vil CFexpress-kort av type B produsert av ProGrade og Lexar også være støttet i firmware 3.0-versjonen.

Bedre for bloggere

Også brukere av Nikons speilløse APS-C/DX-kamera Nikon Z 50 har nå fått en ny fastvareversjon, firmware v10.1. Her går det på å gjøre det lettere å beholde fokus på ansiktet til dem som videofilmer seg selv, hvilket i første rekke er til glede for videoblogger, også kalt vloggere.

VLOGGE-FORBEDRINGER: Nikon Z 50 er blitt enda litt mer vlogge-vennlig med endringene i fokusysstemet med fastvareoppdateringen som nå er tilgjengelig. (Pressefoto: Nikon)

Når man gjør opptak av selvportretter i filmmodus, er fokusfunksjonen i utgangspunktet låst på innstillingen AF-S. Med oppdateringen til v1.10 vil fokusfunksjovnen låses i innstillingen AF-F. Denne endringen forbedrer betjeningen ved å la kameraet holde fokus på brukerens ansikt ved filmopptak, heter det i pressemeldingen fra Nikon.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.