Nikon lanserer fristelser

AF-S Nikkor 70-200mm f/2.8E FL ED VR
ACTION: Nikons nye 70-200 mm med lysstyrke f/2,8 er bygd for raske serieopptak, for eksempel med Nikon D5. (Foto: Nikon)
AF-S Nikkor 70-200mm f/2.8E FL ED VR
ACTION: Nikons nye 70-200 mm med lysstyrke f/2,8 er bygd for raske serieopptak, for eksempel med Nikon D5. (Foto: Nikon)

Nikon passerte tidligere i høst 100-millionersmerket for antall solgte Nikkor-objektiver og feirer det nå med lyssterk telezoom og vidvinkel-PC.

Det siste betyr ikke at Nikon har begitt seg inn i pc-bransjen. For Nikon betyr PC-forkortelsen Perspective Control – perspektivkontroll. PC Nikkor 19mm f/4E ED, som den ene av nykommerne heter, er et kraftig vidvinkelobjektiv med perspektivkontroll.

PC Nikkor 19mm f/4E ED
DETALJKONTROLL: Her er 19 mm-objektivet plassert på et kamera som sikkert brukes av mange i målgruppen, en Nikon D810. (Foto: Nikon)

Den nye telezoomen er en ny og forbedret versjon av en gammel traver, 70-200 mm. Nykommeren er lettere og raskere – les: har høyere lysstyrke – enn tidligere varianter med dette brennviddeomfanget. Det hele og fulle navnet er AF-S Nikkor 70-200mm f/2.8E FL ED VR.

For fullformat – og D500

De to nye Nikon-objektivene er i utgangspunktet designet for Nikons fullformatkameraer, altså Nikons såkalte FX-klasse, der Nikon 5D troner øverst, supplert av kameraer som Nikon D810, D750, Df, D610 og så videre.

Men jeg tror at spesielt telezoomen kan bli et populært objektiv også blant eierne av de mer avanserte APS-C-speilrefleksene fra Nikon, altså Nikons DX-kameraer, og da i første rekke Nikon D500.

Dette er et kamera som ikke minst er i ferd med å få en sentral posisjon som et nummer-to-kamera blant profesjonelle fotografer. I den ideelle verden – altså i drømmeverdenen for de fleste av oss – har man gjerne en Nikon D5 som hovedkamera, supplert med en Nikon D500 som et litt lettere kamera. D500 er likevel er et suverent kamera for fremfor alt sports- og pressefotografer. Og på et DX-kamera tilsvarer brennviddeomfanget 105-300 mm.

Prisene

Det er naturligvis prisene som gjør at disse objektivene havner i drømmeverdenen for mange av oss vanlige hobby- og entusiastfotografer. Den nye telezoomen vil få en veiledende pris i Norge på 31.490 kroner, mens den nye PC-vidvinkelen vil koste 39.090 kroner.

70-200 mm-objektivet er ventet å komme i salg i Norge fra 10. november, mens 19 mm-objektivet kommer litt før, 27. oktober, opplyser Nikon i pressemeldingen.

Detaljene om 19 mm-objektivet

PC Nikkor 19mm f/4E ED er det første objektivet i FX-format med perspektivkontroll og to perspektivkontroll-rotasjonsmekanismer, ifølge Nikon.

PC Nikkor 19mm f/4E ED
PERSPEKTIVKONTROLL: Nikons nye 19 mm-vidvinkel er designet for dem som vil ha full kontroll på perspektivet. (Foto: Nikon)

Målgruppen er fotografer som jobber med arkitektur, kunst og landskap.

Skråstilling og forskyvning kan brukes hver for seg og i kombinasjon for å gjenskape bevegelsene til et storformatkamera.

Det er flere måter å bruke et slik objektiv på. Man kan for eksempel fotografer bygninger uten den typiske perspektivforvrengningen der bygningene smalner inn mot toppen. Eller man kan ta landskapsbilder som er skarpe fra forgrunn til bakgrunn, uten å måtte stille inn på minste blenderåpning, slik man må på normalobjektiver.

Objektivet har to asfæriske linseelementer som har til oppgave å minske slørdannelse og andre typer aberrasjon. Tre glasselementer med ekstra lav spredning reduserer aksial kromatisk aberrasjon, ifølge Nikon.

Videvinkelobjektivet veier cirka 885 gram.

Detaljene om 70-200 mm-objektivet

AFS Nikkor 70-200 mm f/2.8 FL ED VR  er en slags allround-telezoom myntet på sports-, action-, nyhets- og reportasjefotografering, ifølge Nikon. Objektivet har lysstyrke f/2,8 over hele zoomområdet.

AF-S Nikkor 70-200mm f/2.8E FL ED VR
TELEZOOM: Nikon er klar med et nytt fullformat-telezoomobjektiv på 70-200 mm. (Foto: Nikon)

Kombinasjonen av forbedret autofokus-følgefokus og eksponeringskontroll skal sikre gode serieopptak sammen med VR-Sport-innstillingen.

Nikon hevder at objektivet har forbedret skarphet og redusert lysavfall over hele bildeflaten. Nærmeste fokuseringsavstand er redusert fra 1,4 til 1,1 meter.

Etter innspill fra fotografer er zoomringen og fokuseringsringen byttet om, noe som skal gi bedre balanse og mer brukervennlighet.

Den nyeste generasjon av Nikons teknologi for vibrasjonsreduksjon i objektivene skal ifølge Nikon gjøre det mulig å ta bilder med lukkertider som er opptil fire trinn langsommere enn uten VR.

En elektromagnetisk blenderåpningsmekanisme gjøre det mulig med svært stabil kontroll av den automatiske eksponeringsinnstillingen selv under raske serieopptak.

Telezoomen veier cirka 1,4 kg.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.