Kameranytt.no

Nikon med 61 MP, Canon med 70?

Nikkor Z 14-30mm f/4 S
KOMPAKT: Nikon Z6 og Z7 får nå et kompakt ultrazoom-objektiv med brennvidde fra 14 til 30 mm. (Foto: Nikon)
Nikkor Z 14-30mm f/4 S
NIKON: Kommer Nikon med en Z8-modell med samme bildebrikke som i Sony a7R IV? Her er dagens Nikon Z7.(Pressefoto: Nikon)

RYKTE: Nikon er i full sving med å forberede lanseringen av nye Nikon Z8 med den samme 61 megapikslers bildebrikken som vi finner i nye Sony a7R IV, ifølge ubekreftede rykter. Og Canon følger opp med 70 MP.

[toc] Alt dette finner vi i den store rykteflommen som skyller over oss i kjølvannet av Sonys lansering av Sony a7R IV nylig. Da Sony lanserte sitt mye flaggskipkamera, skrev Kameranytt.no at Sony ypper til megapiksel-krig, og det ser nå i høyeste grad ut til å være en riktig beskrivelse av situasjonen.

Nettstedet Digital Camera World konkluderer med at ryktene som er publisert hos Nikon Rumors de siste dagene, levner liten tvil om at en 61-megapikslers versjon av Nikons speilfrie fullformat-kamera, i dette tilfellet trolig kameraet som får navnet Nikon Z8, er like rundt hjørnet. Ellers kanskje litt lenger unna, men neppe særlig langt.

Og det er en del av ryktet at Nikon vil benytte nøyaktig den samme CMOS-brikken som Sony har installert i Sony a7R IV.

Canon går forbi?

Nettstedet Mirrorless Rumors hevder på sin side at Canon ikke bare er på full fart framover i megapiksel-racet, men snart kan komme til å kjøre forbi de to rivalene i neste runde. En Canon EOS R-modell med hele 70 megapikslers oppløsning er angivelig underveis og vil trolig bli lansert neste år, heter det.

Canon EOS R
CANON: Hva gjør Canon for å følge med på megapiksel-racet? Det går rykter om en kommende 70 MP-modell i EOS R-serien. (Foto: Toralv Østvang) 

Hva med stabiliseringen?

Gladnyheten fra Mirrorless Rumors er at det kommende speilløse fullformat-kameraet fra Canon med 70 MP oppløsning også vil ha vibrasjonsdemping innebygd i kamerahuset. Dagens to EOS R-modeller som allerede er på markedet, mangler dette. Her er man avhengig av den optiske stabiliseringen som finnes i objektivet. Både Nikon og Sony har bildestabilisering i kamerahuset på sine speilløse fullformat-kameraer.

Ekspertene – og de som gjerne vil være det – krangler nå så busta fyker om hva som er best og viktigst, elektronisk bildestabilisering innebygd i kamerahuset i form av bittesmå forskyvninger av bildebrikken for å motvirke registrerte bevegelser, eller optisk stabilisering i objektivet. I det siste har jeg sett flere påstå at optisk bildestabilisering – i objektivet – har best effekt under fotografering, mens elektronisk stabilisering – i kamerahuset – har større betydning for videofilming. Kanskje en problemstilling det er verdt å se nærmere på ved en senere anledning?

Nikon Z8-ryktene

Den siste rykterunden om Nikon Z8, med fokus på Sonys 61 MP-brikke, kommer i kjølvannet av et lignende rykte noen uker tidligere om at et Nikon Z8-kamera var på vei med en 60-megapikslers bildebrikke, plass for to CF Express-minnekort – mangelen på dobbelt kortplass har vært en del av kritikken mot både Canons og Nikons første speilløse fullformat-generasjon – og en ny høyoppløsnings-funksjon à la Olympus. Sistnevnte dreier seg om å sette sammen et bilde av flere opptak kjapt etter hverandre med mikroskopiske forflytninger av bildebrikken mellom hvert opptak. Slik kan man få bilder med oppløsning som er for eksempel fire ganger høyere enn oppløsningen på bildebrikken – i dette tilfellet altså bilder på kanskje rundt 240 megapiksler.

Uansett står vi i en interessant markedssituasjon der Nikon må kjøpe bildebrikker produsert av Sony for å kunne stå imot den samme produsentens kamp om andreplassen i markedet for systemkameraer – etter Canon.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.