Nikon har lansert to nye makro-objektiver, de første med Z-fatning for de speilløse Nikon Z-kameraene. Samtidig varsler Nikon at to kompakte «pannekake-objektiver» er under utvikling og vil bli lansert i løpet av året. Nikons Nikkor-vårslipp er interessant fordi det gir inntrykk av at Nikon vil gi sine kjøpere av speilløse fullformat-kameraer litt bredere utvalg av mindre og lettere objektiver til mer folkelig pris enn det tidligere har sett ut for.
De to nye makroobjektivene — eller «micro» som makro heter på Nikon-språket – har svært forskjellig brennvidde og tilhører to distinkt forskjellige klasser.
105 mm
Det ene har en brennvidde på 105 mm og markedsføres også som et portrettobjektiv: Nikkor Z MC 105mm f/2.8 VR S. Med en S i slutten av navnet ser vi at dette objektivet tilhører Nikons «S-line»-objektivfamilie. S-line representerer toppnivået blant Nikons objektiver med Z-fatning for de speilløse Z-kameraene. Prisen er likevel ikke avskrekkende, med tanke på at en del av Nikons S-objektiver ligger en god del høyere i pris.
Vi ser en lignende prispolitikk hos Canon, der Canons L-objektiver er de tilsvarende topp-produktene, gjerne med priser i 20.000-30.000 kroners-klassen og noen ganger enda høyere. Det er interessant å se at både Nikon og Canon nå lanserer makroobjektiver plassert i sine respektive toppklasser, men likevel med lavere pris enn mange av de andre toppklasse-objektivene. Det sammenlignbare Canon-objektivet jeg har i tankene, er det nye Canon RF 100mm F2.8L Macro IS USM, som kommer i salg i Norge i juli 2021. Mer om den sammenligningen senere.
105 mm-objektivet fra Nikon er bygd opp av 16 linseelementer fordelt på 11 grupper. Tre av linseelementene er ED-glass (Extra-low Dispesion) som justerer for optiske fargefeil knyttet til ulike bølgelengder på lyset. Ett av linseelementene er asfærisk og flere av elementene har nanokrystall-belgg og Nikons Arneo-belgg. Det fremre linseelementet har fluorbelegg som beskytter mot vann, smuss og fingeravtrykk.
Den avrundede blenderen med ni bladlameller skal bidra til avrundet, naturlig bokeh, hevder Nikon.
Fokuseringen skjer internt, så det fremre linseelementet har samme avstand til motivet uansett fokusinnstilling. Objektivet har innebygd bildestabilisering som fungerer i samarbeid med bildestabiliseringen i kamerahuset på Nikon Z-kameraene – i hvert fall dem som har det, hvilket i skrivende stund er alle unntatt Nikon Z 50. Dette innebærer opptil 4,5 stegs bildestabilisering selv på kameraer uten innebygd bildestabilisering-
Objektivet har to STM-fokusmotorer som flytter to grupper av linseelementer for å oppnå maksimal fokushastighet.
Nærgrensen er oppgitt til 29 centimeter, og det går an å begrense fokusområdet til mellom 29 og 50 cm for enda raskere fokusering under makrofotografering.
Med Nikon Z-kameraer lansert i oktober 2020 eller senere kan man snu fokusretningen. Filterdiamteren er 62 mm.
50 mm
Mens 105 mm- objektivet ser ut til å markedsføres utelukkende mot brukerne av Nikons nye speilløse fullformat-kameraer (selv om det naturligvis fungerer utmerket på Nikon Z 50), ser det ut til at Nikon også sikter mot brukere av APS-C-kameraer i markedsføringen av det nye 50 mm-makroobjektivet, Nikkor Z MC 50mm f/2.8. Selv om det er bygd for FX-fullformat-bruk, vil det også kunne fungere som et velegnet portrettobjektiv på Nikon Z 50, som altså er et APS-C-kamera, eller DX, som Nikon kaller det. Da vil bildevinkelen tilsvare 75 mm.
Apropos Nikon Z 50: I pressemeldingen skiver Nikon om 50 mm-makroobjektivet at «Dette objektivet er enkelt å bruke og passer perfekt til både fullformatskameraer og DX-kameraer i Z-serien». Det står «DX-kameraer» i flertallsform, men enn så lenge har jo Nikon bare én kameramodell å by på når det gjelder speilløse APS-C-kameraer i Z-familien, nemlig Nikon Z 50. Skal vi være så freidige å tolke dette som et tegn på at Nikon snart kommer til å utvide utvalget av Z-kameraer i DX-format…? Det er kanskje en overfortolkning.
Tilbake til Nikons nye 50 mm makro-objektiv: For meg fremstår objektivet som et mer moderne alternativ til et makroobjektiv jeg har hatt siden 2010, AF-S Micro Nikkor 60mm 1:2.8 G ED, naturligvis bygd for speilreflekskameraer. Et makroobjektiv jeg har vært veldig godt fornøyd med, og som jeg i dag gjerne bruker på mitt speilløse Nikon Z 50-kamera med adapter. Mange tett-på-bilder av kamera- og foto-produkter her på Kameranytt er tatt med dette objektivet. 60 mm-brennvidden tilsvarer 90 mm på APS-C/DX-kameraer, så det er også et hendig portrettobjektiv.
Men det nye 50 mm makroobjektivet er altså vesentlig lettere og mer kompakt enn min gamle 60 mm-makro, med en vekt på bare 260 gram. En anskaffelse kommer nok definitivt til å bli vurdert. Noe av prisen man må betale for mer kompakt utforming er imidlertid at fokuseringssystemet er basert på at de fremre linseelementene flytter posisjon under fokuseringen, i motsetning til på 105 mm-objektivet. Noen synes dette er en uting, andre bryr seg ikke.
Som sin 105 mm-storebror greier også 50 mm makroobjektivet å håndtere 1:1-forstørrelser, og blenderen på 50 mm-objektivet har ni bladlameller, akkurat som på 105 mm-objektivet. 50 mm-objektivet har bryter for fokusgrense med to posisjoner. Den ene gjør det mulig å fokusere over hele feltet fra nærgrensen på 16 cm til uendelig, mens den andre begrenser fokuseringisfeltet fra 16 til 30 cm.
50 mm-objektivet mangler de avanserte beleggene på linseelementene som det dyrere 105 mm-objektivet har, men det har i hvert fall fluorbelegg på frontlinseelementet til beskyttelse mot vann, smuss og fingeravtrykk. Dessuten har ikke objektivet optisk bildestabilisering, så av den grunn passert det kanskje best for Z-kameraene i fullformat-klassen, som alle har bildestabilisering i kamerahuset.
Filterdiameteren er 46 mm.
Prisene
De to første makroobjektivene i Z-serien har salgsstart i Norge 24. juni 2021. Anbefalt utsalgspris på Nikkor Z MC 105mm f/2.8 VR Z er satt til 11.990 kroner, mens prisen på Nikkor Z MC 50mm f/2.8 er 7.790 kroner.
To pannekakeobjektiver
I tillegg til å lansere de to nye makroobjektivene har Nikon også kommet med en såkalt utviklingskunngjøring, altså et varsel om nye produkter som under utvikling, men som produsenten ikke vil røpe alle detaljer om ennå, annet enn at det dreier seg om to såkalte «pannekake-objektiver», en betegnelse som brukes om små og lette objektiver som bare stikker beskjedent ut fra kamerahuset.
De to objektivene har fast brennvidde på henholdsvis 28 og 40 mm. Begge er bygd for å dekke bildesirkelutsnittet på Nikons FX-kameraer, altså for fullformat-kameraene i Nikon Z-serien, men fungerer naturligvis også på DX-kameraer, altså APS-C-kameraer som Nikon Z 50. Da tilsvarer brennvidden henholdsvis 42 og 60 mm.
Nikkor Z 28mm f/2.8 presenteres av Nikon som et «vidvinkelobjektiv med fast brennvidde, perfekt for hverdagsbilder». Om Nikkor Z 40mm f/2 sier Nikon at dette objektiv «utformes som et standardobljektiv med fast brennvidde slik at brukerne enkelt kan få bokeh som en del av bildeuttrykket».
Personlig har jeg stor sans for slike «pannekake-objektiver», som det er kjekt å ha når man rusler rundt uten å ha noe bestemt fotooppdrag i kikkerten, men vil ha med seg et kamera ut «for sikkerhets skyld». Jeg har to slike objektiver til mine Canon-kameraer, med brennvidde på henholdsvis 24 og 40 mm, og selv om jeg ikke bruker dem så ofte, synes jeg det er objektiver som det er fint å ha tilgang til. Derfor kan det jo hende at det blir et slik objektiv for Nikon Z-kameraene mine – selv om jeg må innrømme at Z-samlingen min foreløpig bare består av ett kamera…
Nikon vil foreløpig ikke si noe sikkert om når de to pannekakeobjektivene kommer i salg. Det eneste signalet fra Nikon på dette punktet er at objektivene er planlagt lansert i løpet av 2021. Nikon tar dessuten forbehold om at utseendet til objektivene kan avvike fra de utsendte pressebildene.
Nikon vs. Canon
Til slutt en liten titt på hvordan de to makro-objektivene fra Nikon matcher utvalget av lignende objektiver for Canons speilløse kameraer med RF-fatning.
Den nærmeste parallellen man finner hos Canon til Nikons 50 mm-objektiv er vel Canon RF 35mm F1.8 Macro IS STM til vel 6.200 kroner. Men dette objektivet greier bare en forstørrelsesgrad opptil 1:2, mens Nikon Nikkor Z MC 50mm f/2.8 gjør det mulig å komme enda tettere på med 1:1-forstørrelse. Prismessig ligger de forholdsvis nær hverandre, med Nikon med en varslet pris som er litt over 1.500 kroner høyere enn prisen på Canons 35 mm-makro. Litt bedre spesifikasjoner er vel verdt litt høyere pris?
LES OGSÅ: Canon-nyhet nr. 2: Heftige RF-objektiver
Konkurrenten hos Canon til Nikons nye 105 mm makro-objektiv må jo være Canon RF 100mm F2.8L Macro USM IS, som ble lansert i april og ventes å komme i salg i første halvdel av juli 2021. Her er vel å merke forstørringsgraden hele 1,4x mot 1x hos Nikon. Det er antakelig derfor dette Canon-objektivet er såpass mye dyrere enn den nye konkurrenten fra Nikon. Prisen er cirka 17.700 kroner, altså godt over 5.500 kroner høyere enn prisen for Nikons nye makroobjektiv. Med sine 630 gram er for øvrig Nikons nye makro-objektiv 100 gram lettere enn Canons nye makro-objektiv.
Oppsummert ser det vel ut til at de to erkerivalene holder sånn noenlunde tritt med hverandre i utviklingen av både kamerahus og objektiver etter omleggingen til speilløse fullformat-kameraer høsten 2018. Canon har kommet på banen med kameramodeller som har vakt litt mer oppmerksomhet enn ditto fra Nikon – jeg tenker særlig på 8K-kameraet Canon EOS R5. Men samtidig er begge underveis med speilløse versjoner av sine kameraer for sports- og pressefotografer med Canon EOS R3 og Nikon Z 9. Objektivutvalget begynner også å ta form med en stadig bredere sammensetning av objektiver i forskjellige klasser, heldigvis også med optikk som passer for fotoamatører og entusiaster, ikke bare proffer. Det hele begynner å se lovende ut for begge de to kameramerkene. Kanskje vil de greie å være med på – og kanskje også drive – utviklingen av kamerabransjen inn i en mer optimistisk fase enn den dystre utviklingen bransjen har gjennomlevd de siste 10 årene?
LES OGSÅ: Nikon bekrefter ryktene om Z9-flaggskip
LES OGSÅ: Canons folkelige gren av RF-objektivfamilien tar form
Tekniske data Nikkor Z MC 105mm
Brennvidde | 105 mm FX (fullformat) |
Lysstyrke | f/2,8 |
Minste blenderåpning | f/32 |
Antall bladlameller | 9 (avrundet blenderåpning) |
Konstruksjon | 16 linseelementer i 11 grupper |
Objektivfatning | Nikon Z-fatning |
Fokuseringssystem | Innvendig fokusering |
Maks forstørrelsesgrad | 1x |
Nærgrense | 0,29 m fra fokusplanet |
Filterstørrelse | 62 mm mm |
Optisk bildestabilisering | Objektivforskyvning bruker stabiliseringsmotorer (VCM) |
Lengde | Ca. 140 mm |
Diameter | Ca. 85 mm |
Vekt | Ca. 630 gram |
Tekniske data Nikkor Z MC 50mm
Brennvidde | 50 mm FX (fullformat) |
Lysstyrke | f/2,8 |
Minste blenderåpning | f/22 |
Antall bladlameller | 9 (avrundet blenderåpning) |
Konstruksjon | 10 linseelementer i 7 grupper |
Objektivfatning | Nikon Z-fatning |
Fokuseringssystem | Fremre fokusering |
Maks forstørrelsesgrad | 1x |
Nærgrense | 0,16 m fra fokusplanet |
Filterstørrelse | 46 mm |
Optisk bildestabilisering | – |
Lengde | Ca. 66 mm |
Diameter | Ca. 74,5 mm |
Vekt | Ca. 260 gram |