Nikon med ny supertele til 180.000

Nikon Nikkor Z 600mm f/4 TV CR S
TUNGT, MEN LETTERE: Nikons nye 600 mm-objektiv for de speilløse Z-kameraene veier over tre kilogram, men er likevel over ett halvt kilo lettere enn forgjengeren for speilrefleks-kameraene. (Pressefoto: Nikon)

Sport og villmark kommer til å stå i fokus for dem som kjøper Nikons nyeste superteleobjektiv, et 600 mm-objektiv med innebygd telekonverter som med et klikk omgjør objektivet til en 840 mm-tele. Vel, først må man riktignok fokusere på finansieringen. For prisen er høy.

Nikon Nikkor Z 600mm f/4 TV CR S er det nyeste tilskuddet til Nikons utvalg av stadig flere kraftige teleobjektiver i Z-klassen, altså for de speilløse Nikon Z-kameraene.

Utvalget omfatter blant annet to varianter på brennvidden 400 mm, et forholdsvis kompakt 400 mm-objektiv med lysstyrke f/4,5 supplert med en skikkelig supertele med lysstyrke f/2,8. Øverst på brennviddetabellen finner vi et 800 mm-objektiv med lysstyrke f/6,3. Dette objektivet tilsvarer i praksis en halvering av vekten sammenlignet med sin forgjenger for Nikons speilrefleks-kameraer.

Alle disse tre objektivene hører hjemme i Nikons S-line-familie, som er toppsjiktet blant Nikons objektiver.

Nikon Nikkor Z 600mm f/4 TV CR S
NYTT NIKON-OBJEKTIV: Heftig optikk til heftig pris. Nikon Nikkor Z 600mm f/4 TV CR S. (Pressefoto: Nikon.) (Klikk for større bilde.)

Vi kan kanskje også ta med et zoomobjektiv i supertele-sjiktet hos Nikon, selskapets 100-400 mm S-line-zoomobjektiv med lysstyrke f/4,5-5,6.

Og nå fylles altså gapet mellom prime-objektivene på 400 og 800 mm med et nytt 600 mm-objektiv, det første med denne brennvidden etter Nikons omlegging til de speilløse Z-kameraene.

Kampen om sports- og villmarks-fotografene

Et godt utvalg av supertele-objektiver er av stor betydning for Nikon etter speilløs-omleggingen i konkurransen om den attraktive kundegruppen som profesjonelle sportsfotografer utgjør, sammen med villmarksfotografer. Erkerival Canon har lenge skrytt av at fotograf-tribunene på store sportsarenaer ofte domineres av Canon-superteler i selskapets karakteristisk hvite farge.

Nikon Nikkor Z 600mm f/4 TV CR S
APPELLERER TIL SPORTSFOTOGRAFENE: Kommer Nikon til å bli mer synlig blant sportsfotografene på de store sportsarenaene med sitt mye 600 mm-objektiv? (Pressefoto: Nikon.) (Klikk for større bilde.)

Nikon begynner imidlertid å komme godt etter med sitt supertele-utvalg. Selv om utvalget er i minste laget til at vi kan snakke om trender, er det et faktum at flere av supertele-objektivene er betydelig lettere og mindre enn sine speilrefleks-forgjengere. Om vi vil, kan vi sikkert tolke det som at Nikon her viser seg dyktig til å utnytte fordelene som det speilløse konseptet byr på når det gjelder optikk-design. I hvert fall i teorien tilsier dette mer kompakte objektiver enn før.

Nikon Nikkor Z 600mm f/4 TV CR S
TETT INNPÅ: Eksempel på hva slags bilder man kan ta med Nikons nye 600 mm-objektiv. (Pressefoto: Nikon.) (Klikk for større bilde.)

Vi kan konstatere at selv om det nye 600 mm-objektivet høres tungt ut med sine 3,26 kg, er det over et halvt kilo – 550 gram – lettere enn forgjengeren for Nikons speilreflekskameraer med denne brennvidden, Nikon AF-S Nikkor 600mm f/4E FL ED VR. Nikon hevder at objektivet er tilstrekkelig kompakt og lett til å få plass i en kameraveske som oppfyller bagasjekravene til de fleste flyselskaper.

Opptil 5,5 trinn stabilisering

Objektivet har kraftig bildestabilisator som gir opptil 5,5 trinn kompensasjon for stabile bilder, ifølge Nikons pressemelding.

Nikon Nikkor Z 600mm f/4 TV CR S
TELEKONVERTER: En kjapp omstilling av denne bryteren endrer brennvidden fram og tilbake mellom 600 mm og 840 mm. (Pressefoto: Nikon.) (Klikk for større bilde.)

Objektivet fokuserer internt uten noen endring i lengden på objektivet når man endrer fokus. Nikon kaller fokuseringssystemet «Silky Swift» og lover at det skal gi rask og lyddempet autofokus med presis motivhenting og motivfølging.

Nikon-folkene er ikke beskjedne og skriver i pressemeldingen at dette objektivet inneholder selskapets mest avanserte optikk og fokuseringsteknologi.

Opptil 1.680 mm ekstrem-tele

Som sagt kan det nye 600 mm-objektivet kjapt forvandles til et 840 mm-objektiv ved hjelp av den innebygd telekonverteren. Lysstyrken vil da gå ned fra f/4 til f/5,6.

Men det forhindrer ikke at man i tillegge kan supplere med en av Nikons tradisjonelle telekonvertere, som plasseres mellom objektivfatningen og objektivet. Med 2x-konverteren i kombinasjon med den innebygde 1,4x-konverteren kan man plutselig stå der med et objektiv på hele 1.680 mm. Det høres egentlig litt skremmende ut.

Nikon Nikkor Z 600mm f/4 TV CR S
TÅLER MYE: Nikons nye 600 mm-objektiv har god beskyttelse mot vær og vind, men Nikon garanterer ikke at objektivet er støv- og dråpe-bestandig i alle situasjoner og under alle forhold. (Pressefoto: Nikon.) (Klikk for større bilde.)

Prisen

Nikkor Z 600mm f/4 TC VR S kommer i salg i Norge 24. november 2022.

Tittelen på denne artikkelen er ikke helt korrekt. Den nye supertelen vil egentlig «bare» koste 179.990 kroner.

Det er riktignok mer enn dobbelt så mye som det nevnte 800 mm-objektivet, som var prissatt til 77.900 kroner da det ble lansert våren 2022. At det nye 600 mm-objektivet er så mye dyrere, skyldes trolig både den høyere lysstyrken og det faktum at kameraet har innebygd telekonverter. Begge deler, men særlig høy lysstyrke, er som kjent noe som koster.

På 800 mm-objektivet er telekonverter ekstrautstyr – og kommer i to utgaver på henholdsvis 1,4x og 2x, til rundt 7.000 kroner hver. De kan også brukes på det nye 600 mm-objektivet.

Tekniske data

Brennvidde600 mm, med innebygd telekonverter 840 mm. Designet for FX/fullformat
Lysstyrkef/4, med innebygd telekonverter f/5,6
Spesialglass-elementer3 ED-elementer, 1 super-ED linseelement, 2 fluorittelementer, 2 SR-elementer, elementer med mesoamorf- og nanokrystallbelegg, 1 fremre objektivelement med fluorbelegg
Minste blenderåpningf/32, med innebygd telekonverter f/45
Antall bladlameller9 (avrundet blenderåpning)
Konstruksjon26 linseelementer i 20 grupper, inkludert 7 elementer i 4 grupper i den innebygde teleonverteren
ObjektivfatningNikon Z-fatning m/fullformat-bildesirkel
FokuseringssystemInnvendig fokusering
Maks forstørrelsesgrad0,14x, med innebygd telekonverter 0,20x
Nærgrense4,3 meter både uten og med innebygd telekonverter, målt fra fokusplanet
Filterdiameter
BildestabiliseringObjektivforskyvning m/stabiliseringsmotorer, VR-bildestabilisering
LengdeCa. 165 mm
DiameterCa. 437 mm
VektCa. 3.260 g

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.