Nikon: Ny fastvare for Zf og bedre Adobe-støtte for video

Nikon Zf-fastvare
NY FASTVARE: Nikon Zf får nå en kjærkommen oppgradering av fastvaren og dermed økt brukervennlighet. (Pressefoto: Nikon.)

Nikon har lagt ut ny fastvare for Nikon Zf-kameraet, som arver nyttige egenskaper fra Nikon Z9 og Z6III. Samtidig kunngjør Nikon at programvarehuset Adobe vil legge til støtte for Nikon N-RAW i Adobe Premiere.

Her er det med andre ord Nikon-nyheter som vil være aktuelle både for foto- og video-entusiaster.

Mest moderne på innsiden

Nikon lanserer nå fastvare-oppdatering 2.0 for Nikon Zf, retro-kameraet som Nikon lanserte høsten 2023. Nikon Zf er et speilløst fullformat-kamera designet i en stil som ikke minst minner om klassikerne Nikon FM og FM2 – førstnevnte lansert i 1977, etterfulgt av FM2 i 1982.

Med denne oppdateringen bekrefter Nikon at Zf-kameraet tross sin utpregede retro-design er en nær slektning av nye Nikon Z5II, lansert bare for vel én måned siden. Sistnevnte er uten et snev av retro-design, men tvert i mot et hypermoderne kamera der ergonomien åpenbart satt i førersetet under design-prosessen.

Plassert ved siden av hverandre viser de to kameraene hvor langt kamera-designen har kommet i løpet av de siste 40-50-årene, ikke minst når det gjelder betjening og brukervennlighet. Ergonomi har høy status i vår tids kameradesign.

Samtidig er det jo hyggelig å se at det fortsatt er plass på markedet for kameraer med stilig retro-design. I så måte er retro-kameraene en verdig hyllest til dem som designet og konstruerte kameraer i viktige epoker av fotohistorien før oss.

Gjenkjenner fugler

Blant forbedringene som Nikon Zf får med den nye fastvare-oppdateringen, finner vi en forbedring som gjelder autofokus-systemet og dreier seg om gjenkjenning av fugler.

Opprinnelig hadde Nikon Zf både auto-sporing for gjenkjenning av alle slags motiver og en egen modus for gjenkjenning av dyr. Men ifølge Nikon vil den nye funksjonen for gjenkjenning av fugler være både raskere og mer treffsikker enn de gamle løsningene når fotografen har fugler i siktet.

Noen vil kanskje innvende at ivrige fuglefotografer ikke bruker retro-kameraer når de er på fuglejakt, men heller moderne kameraer med skikkelig håndgrep. Da er det lettere å holde styr på lange og tunge påmonterte teleobjektiver. Men for dem som tar med seg Nikon Zf ut i naturen, er det jo uansett kjekt å vite at kameraet nå også har effektiv fugle-fokus.

Effektiv bildeoverføring

En annen kjekk forbedring er at Nikon Zf nå er kommet inn på den foreløpig ganske eksklusive listen over kameraer som har støtte for Nikon Imaging Cloud. Dette ser ut til å være en veldig praktisk skytjeneste for Nikon-fotografer.

Når kameraet er koblet opp mot et Wifi-nettverk, vil det automatisk kunne laste opp bildene man tar, til Nikons skylagringstjeneste – uten at man først må fikle med overføring til mobil eller noe slikt. I Nikons skytjeneste ligger bildene trygt i 30 dager.

Løsningen er grei å ha når man for eksempel er ute på reise. Så lenge reisen ikke overstiger 30 dager, kan man hente opp bildene når man kommer hjem. Vel hjemme kan man velge å behandle dem på den måten man pleier, enten det nå er i Photoshop eller hvilket som helst annet bildebehandlingsprogram, samt å lagre dem slik man vil, enten det er på en PC eller en Mac, en ekstern disk, en nettverksbasert lagringsenhet som for eksempel en Synology-boks, eller i en skytjeneste.

Nikon Imaging Cloud kan også stilles inn til automatisk å overføre bildene dine til den skytjenesten du eventuelt bruker for permanent lagring av bildefiler, som for eksempel skyversjonen av Adobe Lightroom eller til Google Drive og Dropbox. Da kan du glemme 30-dagersgrensen – bildene ligger trygt i skytjenesten din.

I tillegg kan man bruke Nikon Imaging Cloud til automatisk å holde fastvaren i kameraet oppdatert og til å laste ned nye fargeprofiler.

Dessverre er det foreløpig bare noen få Nikon-kameraer som er kompatible med Nikon Imaging Cloud. På Nikons norske nettsider består listen i skrivende stund bare av Z6III og Z50II. Og nå kommer altså Zf inn på listen etter denne fastvare-oppdateringen. På Nikon-entusiasters vegne er det å håpe at listen blir lengre om ikke så lenge.

Zooming med fast brennvidde

En annen nyhet med fastvare-oppdateringen er at den bringer med seg Nikons såkalte Hi-Res Zoom-modus for video. Dette er en funksjon som gjør det mulig å sette et høykvalitets-objektiv med fast brennvidde på kameraet og likevel kunne zoome inn til opptil to ganger den faktiske brennvidden uten at oppløsningen reduseres, vel å merke i full HD-modus.

En av fordelene skal ifølge Nikon være at man beholder de særegne videoegenskapene ved optikk med fast brennvidde, samtidig som man få full frihet til å zoome – i opptil 11 forskjellige zoom-hastigheter.

Manuell fokus-forbedring

Når man ønsker å fokusere manuelt, forstørres live view-søkerbildet med 200 prosent for at man skal kunne forsikre seg om at hovedmotivet er i fokus. Med fastvare-oppdateringen er denne forstørrelsesgraden økt til 400 prosent. Ifølge Nikon er hensikten å gjøre manuell fokus enda mer treffsikker blant annet med tanke på portrett-fotografering. Denne forbedringen er kombinert med en ny funksjon som opphever denne forstørrelsesgraden når man trykker utløserknappen halvveis ned, slik at man raskt kan veksle mellom å sjekke henholdsvis fokus og bildekomposisjon.

Videre kan man nå programmere eksponerings-kompensasjon og ISO-innstilling til hoved-kommandohjulet eller bi-kommandohjulet når man fotograferer med manuelle innstillinger.

Dessuten har kameraet fått en ny funksjon der brukeren manuelt kan legge inn informasjon om valgt blenderåpning i bildefilens Exif-data når man benytter eldre objektiver uten kontakter for dataoverføring. Altså såkalte «non-CPU»-objektiver. En utpreget nisje-funksjon, men sikkert nyttig for dem som ønsker å studere i hvilken grad man oppnår selv små forskjeller i bildekvalitet basert på blender-valgene man tar.

12-bits N-RAW

Nikons N-RAW-videoformat er en 12-bits kodek som støtter Rec. 2020-fargesystemet og som gjør det mulig å lagre høykvalitets-videoopptak i mer komprimerte RAW-filer enn det konkurrentene kan by på. Som for eksempel Apple ProRes RAW. Nikon N-RAW var i utgangspunktet forbundet med Nikons dyreste flaggskips-kameraer som Nikon Z9 og Z8, men begynnner nå også å komme i rimeligere Nikon-kameraer, som Nikon Z6III. Og etter den nye fastvare-oppdateringen også i Nikon Zf.

Problemet for Nikon har vært at selskapets N-RAW-format hittil har hatt begrenset støtte blant leverandørene av programvare for videoredigering. DaVinci Resolve har nærmest vært konge på haugen med sin tidlige støtte for Nikon N-RAW og har nå et par års forsprang på konkurrentene akkurat på dette punktet.

I nett-debatter om saken har det vært antydet at det er lisenskostnader knyttet til koden som kodeken er bygd på (fra et firma ved navn intoPIX), som har fått en del programvare-leverandører til å ta en vente-og-se-holdning til Nikon N-RAW. Dessuten var kodeken først bare knyttet til Nikons to flaggskip-kameraer, men som nevnt ovenfor begynner N-RAW-formatet å spre seg utover i Nikons kamera-produktspekter. 

Gladnyheten fra Nikon er nå at programvare-giganten Adobe endelig har bestemt seg for å legge til støtte for Nikon N-RAW i sitt profesjonelle videoredigeringsprogram Adobe Premiere. Premiere-brukere som vil redigere Nikon N-RAW-opptak, må imidlertid smøre seg med tålmodighet. Pressemeldingen fra Nikon sier bare at Adobes N-RAW-støtte vil bli implementert i Adobe Premiere i løpet av året, altså innen utgangen av 2025. I skrivende stund kan det bety over åtte måneders ventetid. Men den som venter på noe godt…

Mye av Adobes programvare er som kjent tilgjengelig både på Windows- og Mac-plattformen. Mange videoredigerere, både profesjonelle og entusiaster, har imidlertid valgt Apples Final Cut Pro som sitt video-verktøy i stedet for Adobe Premiere. Final Cut Pro er et rendyrket Mac-program. Og i skrivende stund ser det fortsatt ut til å være uklart hvordan Apple stiller seg til Nikon N-RAW. Så hvis Adobes nøling med full N-RAW-støtte har jagd en del brukere over fra Adobe Premiere til DaVinci Resolve, noe det snart altså blir slutt på, kan den samme problemstillingen fortsette å forbli kinkig for Apple. Vi får se hva som skjer.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Dette feltet er nødvendig.

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.