Nikon oppgraderer Z 6 og Z 7, men med hva?

Nikon Z 6II 7II
INNBYDELSEN: Nikon innbyr hele verden til å delta i lanseringen av Nikon Z 6II og Nikon Z 7II. (Skjermdump fra Nikons norske nettsted.)

Nikon ønsker åpenbart å piske opp forventningene foran den neste Nikon-lanseringen, som vil skje onsdag 14. oktober 2020. Nikon er helt åpen på at det er Nikon Z 6II og Nikon Z 7II som vil bli lansert, men ellers er Nikons munn lukket med sju segl. Rykteflommen er imidlertid stor.

Onsdag 14. oktober klokka 14 norsk tid skal det skje. Dette er nå kunngjort på Nikons norske nettsider – og på selskapets nettsider så å si over hele verden. Lanseringen vil skje «live» på internett via en begivenhet som strømmes overalt.

Over til romertall

Vi har altså fått vite navnet på de to nye kameraene, Nikon Z 6II og Nikon Z 7II – altså med romertall bakerst i navnet. Tidligere har Nikon gjerne brukt bokstaven S bak navnet på en fornyet eller oppgradert kameramodell, for eksempel Nikon D300S, som i sin tid etterfulgte Nikon D300. Greit når det gjelder én generasjon videre framover, men kanskje ikke så enkelt hvis man ønsker å lansere tredje og fjerde generasjon av en bestemt kameraserie?

NY GENERASJON I VENTE: Andre generasjon av Nikon Z 6 og Nikon Z 7 er like rundt hjørnet. Her er første generasjon fra 2018. Hva kan vi vente oss nå i 2020? (Pressefoto: Nikon)

Konkurrenter som Canon og Sony har gjerne brukt romertall som II, III og IV, for eksempel Sony a7R IV, eller for Canons del i kombinasjon med ordet «Mark», for eksempel Canon EOS-1D X Mark III. Og nå følger Nikon etter, altså med Nikon Z 6II og Nikon Z 7II.

Rykter – og ønsker

Men noe mer enn produktnavnet vil ikke Nikon si om de nye kameraene. Ikke engang noen vage antydninger om hva vi kan vente oss av forbedringer. Dette har naturligvis bidratt til å forsterke en allerede ganske kraftig rykteflom som har herjet en stund om hva vi kan vente oss fra Nikon når det gjelder fortsettelsen av satsingen på speilløse fullformatkameraer. Rykteflommen er stor både på de rene rykte-nettstedene og i lederforumene på mange internasjonale foto- og kamera-nettsteder.

Nå skal det vel sies at mange av ryktene like gjerne kan anses som en del av ønskelistene som folk har bygd opp etter at Nikon Z 6 og Z 7 ble lansert høsten 2018. Disse ønskelistene har igjen utgangspunkt i noe av det som var kritikken mot de to kameraene da de ble lansert, som for eksempel mangelen på dobbelt minnekortplass, litt mindre treffsikker autofokus enn Canon kunne by på med sin Dual Pixel-teknologi, ansikts- og øyedetektering som ikke var helt på høyde med de beste konkurrentene, og enkelte andre punkter. For eksempel har Z 6 fått kritikk for lavere oppfriskningsrate på den elektroniske søkeren enn flere av konkurrentene.

Nikon svarer på kritikken

Noen av kritikkmerknadene har Nikon håndtert gjennom fastvareoppdateringer, men andre krever endringer i design og komponenter som det nå altså er store forventninger til.

Nikon Z 6
KRITIKK: Nikon har høstet mye kritikk for beslutningen om bare én kortplass i Nikon Z 6 og Nikon Z 7. Får vi et svar på denne kritikken i Nikon Z 6II og Nikon Z 7II? (Pressefoto: Nikon) (Klikk for større bilde.)

Ett av punktene, kritikken om at det til å begynne med var et veldig beskjedent objektivutvalg til de nye Nikon Z-kameraene, er ikke så sterk lenger. Denne er svekket i takt med at Nikon etter hvert har sluppet nye objektiver til Z-fatningen og dessuten har et veikart for sin objektiv-strategi som i hvert fall en del synes ser lovende ut.

LES OGSÅ: To heftige nye Nikon Z-objektiver

Spenning

Men likevel er det mye spenning knyttet til den forestående lanseringen. For eksempel kan vi si at Nikon har demonstrert i hvert fall én mulig løsning på kritikken om bare én minnekortplass i de to første Nikon Z-kameraene. Nikon Z 5, som ble lansert for kort tid siden, har to minnekortplasser, og her valgte Nikon å utstyre kameraet med kortplasser for vanlige SD-kort, med opptil UHS-II-hastighet. Dette ser ut til å ha vært en populær beslutning, ikke minst fordi SD-kortene stort sett er vesentlig rimeligere enn XQD-kortene som benyttes i Z 6 og Z 7.

Så at doble kortplasser trolig vil være én av forbedringene med II-generasjonen, er de fleste ryktespekulantene enige om.

Men blir det SD, XQD eller CFexpress? Nikon har så langt fremstått som den mest lojale kameraprodusenten når det gjelder XQD-teknologien og har i tillegg presentert seg selv som produsent av XQD-kort. Store deler av bransjen ser imidlertid ut til å være på vei mot den konkurrerende CFexpress-kortstandarden, så her blir det jo spennende å se om Nikon tør å risikere en «alene-gang» på XQD-veien.

Svaret på dette og mange andre spørsmål får vi altså 14. oktober.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.