Nikon rydder opp

Nikon 1 J5
ADJØ: Nikon sier nå farvel til Nikon 1 J5, den nyeste og siste modellen i Nikon 1-familien. (Pressefoto: Nikon)
Nikon 1 J5
ADJØ: Nikon sier nå farvel til Nikon 1 J5, den nyeste og siste modellen i Nikon 1-familien. (Pressefoto: Nikon)

Nikon ser ut til å være midt oppe i en ryddesjau der både gamle og noen ganske nye produkter fases ut. Rydder Nikon plass for sin nye speilløs-satsing?

[toc] De nyeste meldingene går ut på at enkelte av produktene i Nikons action-kamerafamilie KeyMission ikke lenger er å finne på listen over Nikon-produkter som fortsatt er i salg. Dette skjer bare halvannen uke etter at Nikons familie av kompakte speilløse systemkameraer, den såkalte Nikon 1-serien, ble fjernet fra Nikons offisielle nettsted i Japan.

Det er nettstedet Nikon Rumors som har gått ut med disse meldingene, denne gang med tilsynelatende troverdige kilder. Det er jo ikke alle ryktene hos Nikon Rumors som har dét – en del rykter presenteres uten kildeangivelse i det hele tatt, eller med ikke-navngitte kilder.

LES OGSÅ: Akt om nye Nikon D850

Men denne gang er det altså Nikons offisielle nettsider i Japan som er kilden for meldingen om at Nikon 1-familien nå står oppført som en avsluttet og utgått produktserie – «discontinued». Nikon 1-familien er altså fjernet fra Nikons nettsted i Japan, ifølge Nikon Rumors.

Fortsatt på listen i Norge

På Nikons norske nettsider finner vi imidlertid fortsatt tre Nikon 1-kameraer – Nikon 1 J5, Nikon 1 AW1 og Nikon 1 V3. Dette er kameraer som ble lansert henholdsvis i 2015, 2013 og 2014, så man kan vel si at Nikon 1-familien nærmest har ligget brakk de aller siste årene.

Nikon 1 J5
SIDEN 2011: Nikon 1-serien har vært på markedet siden 2011. Her er nyeste modell, Nikon 1 J5. (Pressefoto: Nikon)

Litt trist, for det er jo en del av oss som har hatt glede av disse små systemkameraene med utskiftbar optikk av til dels svært god kvalitet. De har også utmerket seg med høy hastighet. For eksempel kan Nikon 1 J5 ta bildeserier på opptil 20 bilder i sekundet. Men bildebrikken på én tomme var nok for liten til å gjøre kameraene attraktive nok blant kravstore fotoentusiaster.

Action-opprydding

De siste dagene har Nikon Rumors fulgt opp med meldinger om opprydding også i Nikons forholdsvis nye familie av action- og VR-kameraer, den såkalte KeyMission-serien, som ble lansert på Photokina-messen i Tyskland høsten 2016.

Nikon KeyMission 360
KEYMISSION 360: KeyMission 360 med to objektiver koster rundt 2.500 kroner i Norge. (Pressefoto: Nikon)

Ifølge Nikon Rumors er KeyMission 360 nå oppført som utgått – «discontinued» – på Nikons offisielle nettsider i Japan. Det samme gjelder KeyMission 80-modellen på Nikons offisielle nettsted i Storbritannia. 

LES OGSÅ: PRØVD: Nikon 7500 holder liv i speil

Alle KeyMission-modellene – KeyMisson 80, 170 og 360 – står imidlertid fortsatt på produktlisten hos den store amerikanske fotobutikken B&H og hos flere andre amerikanske forhandlere på nettet.

Nikon KeyMission 170
KEYMISSION 170: Rundt 1.900 kroner må man ut med for «midt-på-treet»-modellen KeyMission 170. (Pressefoto: Nikon)

Her i Norge er det lite informasjon å finne om KeyMission-produktene på Nikons eget nettsted, med unntak av en samling pressebilder fra da produktene ble lansert, og de er ikke med i produktopplistingene for produkter i salg. Men via Prisjakt.no går det an å finne Nikons action-kameraer hos enkelte forhandlere, blant andre Scandiavian Photo og Dustin. Lagerstatusen er imidlertid beskjeden, og i noen tilfeller er KeyMission-produktene oppført som bestillingsvare.

For sent, for dyrt?

I nettdebattene om Nikons seneste oppryddinger er det en del som hevder at Nikon var for sent ute på markedet for action-kameraer. Her var andre aktører, ikke minst GoPro, godt etablert da Nikon entret markedet. Det faktum at GoPro var på konkursens rand og måtte si opp en mengde ansatte rundt årsskiftet, tyder også på at actionkamera-markedet kanskje ikke er så lukrativt som mange – inkludert Nikon – hadde trodd? Nå skyldtes vel en del av GoPros problemer en ikke helt heldig satsing på dronemarkedet, men generelt omtales markedet for action-kameraer som forholdvis mettet.

Nikon KeyMission 80
KEYMISSION 80: Den rimeligste KeyMission-modellen ligger på rundt 1.500 kroner. (Pressefoto: Nikon)

I tillegg er Nikon blitt beskyldt for å bringe lite innovasjon til markedet for action-kameraer med sine KeyMission-produkter, samtidig som prisene ikke har vært konkurransedyktige nok. Det er åpenbart ikke nok med et godt innarbeidet merkevarenavn for å lykkes på nye markeder. 

Mens vi venter på speilløst…

Hvilke vurderinger Nikon-ledelsen nå gjør om sitt forhold til action-kameramarkedet gjenstår å se, men det kan altså se ut til at selskapet trapper ned og etter hvert kanskje forlater dette markedet. 

LES GSÅ: Nikon i full sving med speilløst

Når selskapet samtidig legger ned Nikon 1-serien, er det all grunn til å tro at Nikon prioriterer ressursene sine til innspurten i utviklingen av speilløse fullformatkameraer, som vi venter én eller flere modeller av i forholdsvis nær framtid. Det ryktes også at denne lanseringen vil ledsages av en svær markedsføringskampanje som også krever mye ressurser.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.