Kameranytt.no

Nikon satser på vloggere med nye Z 30

Nikon Z 30
INGEN SØKER: Nikon Z 30 har en design med mange likhetstrekk med Nikon Z 50, men den mest iøynefallende forskjellen er at den store «søkerklumpen» på toppen av kamerahuset er borte. (Pressefoto: Nikon.)

Nikon har valgt å satse sterkt på videobloggerne – vloggerne – i utviklingen av sitt nyeste speilløse Z-kamera i APS-C-format, Nikon Z 30. Det kan også betegnes som et nybegynnerkamera og et kamera som rett og slett er myntet på alle som ønsker å trappe opp fra sitt mobilkamera.

Det gjenstår å se hvor godt Nikon har truffet, men det kan godt hende at Z 30 blir en bestselger. Et enkelt kamera til moderat pris kan være det som skal til for å lokke en del mobilkamera-brukere over til «ordentlig» kamera. Under presselanseringen la Nikon mye vekt på budskapet om at Nikons nye APS-C-kamera er mye bedre enn nettopp et mobilkamera på grunn av den mye større bildebrikken enn brikkene man finner i mobilkameraene.

Nikon Z 30
VLOGGER-FOKUS: Nikon har hatt full fokus på videobloggerne i utviklingen av nye Nikon Z 30, som teknologisk er basert på Nikon Z 50 og Z fc, men med mange vlogger-tilpasninger. (Pressefoto: Nikon.) (Klikk for større bilde.)

På den andre siden er nok lanseringen litt skuffende for dem som hadde ønsket litt mer teknologisk nyskaping fra Nikons side nå. Enkelte av ryktemakere på internett hadde spådd at Nikon ville lansere et mer avansert APS-C-kamera i denne runden. Ikke nødvendigvis i stedet for Nikon Z 30, men kanskje i tillegg til det. Noe à la Canons kombo-lansering nylig av det folkelige Canon EOS R10 og det mer avanserte Canon EOS R7. Begge med støtte for 10-bits HDR-videoopptak internt, og for EOS R7s tilfelle også med støtte for Canon Log 3 og Cinema Gamut, som gir ganske profesjonelle videomuligheter.

LES OGSÅ: EOS R7 – Canons profesjonelle APS-C-kamera

LES OGSÅ: Canon EOS R10 – det enkle APS-C-alternativet

Nikons nye Z 30-kamera er et vesentlig enklere kamera – men dessuten betydelig billigere og dermed kanskje også mer lettsolgt blant nybegynnere og hobby-vloggere. For eksempel ser man fort at kameraet mangler søker. Det er sikkert helt OK for folk som har vært vant til å fotografere og filme med mobilkamera, der søker er helt ukjent. Til videoblogging er det også trolig ganske utbredt å gjøre opptakene i skjerm-modus i stedet for via søker, ikke minst fordi man ofte filmer i selfie-modus. Vloggere byr jo ofte på seg selv.

Nedskalert Z 50

Tekniske sett kan nye Z 30 beskrives som en litt forenklet utgave av Nikons første speilløse APS-C-kamera i den nye Z-familien, Nikon Z 50 fra 2019. Eller retro-oppfølgeren Nikon Z fc fra 2021, for den saks skyld. Teknisk sett stort sett identisk med Z 50.

Nikon Z 30
APS-C: Nikon Z 30 er det tredje kameraet i rekken av APS-C-kameraer som er bygd for Nikons felles fullformat/APS-C-objektivfatning, Z-fatningen. (Pressefoto: Nikon.) (Klikk for større bilde.)

Den vesentligste forskjellen fra Z 50 er altså at Z 30 mangler søker. På den andre siden er skjermløsningen på baksiden mye bedre – og i tråd med forbedringen som vi også så på Nikon Z fc på dette punktet. Hvis man vil bruke Z 50 i selfie-modus, må man vri skjermen nedover. Men vloggere bruker gjerne et lite håndholdt kombinert grep og bordstativ. Når man skrur det fast i stativfestet på undersiden av kamerahuset, dekker det over midtpartiet på den nedover-vendte selfie-skjermen. Veldig upraktisk.

Løsningen er riktignok enkel. En liten SmallRigg-bunnplate på undersiden av kamerahuset byr på ekstra stativfester på den ene siden av kamerahuset, slik at stativet eller håndgrepet kan festes til side for skjermen. Men løsningen kan jo oppleves som litt tungvint og unødvendig. Dessuten koster den jo noen hundrelapper ekstra. Z 30-løsningen med bare å vri skjermen ut på siden og over i selfie-posisjon, er enklere – og uten ekstra kostnader.

Greier vi oss uten søker?

Jeg tipper Nikon har analysert blogger- og vlogger-markedet grundig før selskapet bestemte seg for å lansere Z 30 som et enkelt og søkerløst kamera. Det siste vil nok skape litt debatt. Mangelen på søker har imidlertid gjort det enklere å designe Z 30 som et vesentlig mindre og lettere kamera enn Z 50. Sistnevnte har jo fått litt kritikk i enkelte omtaler for den store og litt klumpete søkerenheten på toppen av kamerahuset, som dessuten stikker ganske langt ut over baksiden av kameraet. Personlig synes jeg riktignok det siste er en fordel, fordi det minsker risikoen for at fotografens nese kolliderer med skjermen.

Nye Z 30 veier for ordens skyld 405 gram inkludert batteri, mens Z 50 ligger på 450 gram. Selve kamerahuset har omtrent de samme dimensjoner som på Z 50 i bredde og dybde (128 x 60 mm), men er mye lavere, 74 mm, mot høyden på 94 mm på Z 50.

Nikon Z 30
VRIDBAR: Den vridbare skjermløsningen er hentet fra Nikon Z fc og er mer praktisk enn løsningen på Nikon Z 50, der skjermen isteden må vris nedover. (Pressefoto: Nikon.) (Klikk for større bilde.)

Mang en vlogger har startet videobloggingen sin på en smartmobil og er – som nevnt – vant til å komponere sine bilder og videoopptak på skjerm. Derfor er mangelen på søker på Z 30 neppe negativt for målgruppene for dette kameraet, selv om vi i de mer kamera-entusiastiske kretser synes det.

Kjent teknologi

Ellers er de tekniske spesifikasjoner på Z 30 lett gjenkjennelige fra Nikon Z 50 og Z fc. For eksempel en APS-C-bildebrikke med oppløsning på 20,9 megapiksler – ikke rundt 24 MP, slik en del ryktemakere hadde spådd. Jeg har imidlertid inntrykk av at Z 50 – og Z fc, med samme oppløsning – stort sett har fått positive testomtaler på spørsmålet om bilde- og video-kvalitet, og har dessuten opplevd det slik selv. Egentlig er det vel greit at det også er noen som lar være å kaste seg ut i megapiksel-hysteriet. Uten at jeg skal beskylde Canon for å ha gjort nettopp dét, kan jeg jo nevne at de to nye APS-C-kameraene fra Canon, EOS R10 og EOS R7, har vesentlig høyere oppløsning. Henholdsvis 24,3 og 32,5 megapiksler.

Som på Z 50 fungerer den elektroniske bildestabiliseringen i kamerahuset bare på videoopptak. Når den er aktivert, foretar kameraet en forsiktig beskjæring av bildeutsnittet på bildebrikken, slik at det blir plass til små, raske digitale forflytninger av bildeutsnittet for å motvirke kamerabevegelser. Til stillbilder er man avhengig av den optiske bildestabiliseringen i de objektivene man velger å bruke – som for eksempel i kit-objektivene for Z 30. Canon har valgt den samme løsningen for sitt nye EOS R10-kamera, selv om EOS R7 har avansert bildestabilisering i kamerahuset, med lynrask bildebrikkeforflytning.

Nikon Z 30 har innebygd stereomikrofon og kontakt for ekstern mikrofon, men mangler lydutgang for hodetelefoner. Til trøst for vloggere kan man bestille kameraet i en pakkeløsning fra Nikon med tilbehør som blant annet inneholder et SmallRig Windmuff-sett som demper forstyrrende støy via de interne mikrofonene på vindfulle dager. Man kan også aktivere kontinuerlig visning av lydnivået på skjermen, men det hjelper jo ikke til å avdekke vindstøy og bakgrunnsstøy, som man trenger hodetelefoner under opptaket for å høre.

Nikon Z 30
VLOGGE-KLAR: Nikon Z 30 klart til bruk som vlogger-verktøy, her med vindbeskyttere (ekstrautsyr) på plass over de innebygde stereomikrofonene. Det røde lyset under Nikon-logoen varsler at opptak er på gang.(Pressefoto: Nikon.) (Klikk for større bilde.)

Etter noen runder med forbedringer og fastvare-oppdateringer har Nikons autofokus begynt å få et ganske godt renommé, og under filming med Z 30 brukes en autofokus-modus for film som aktiverer konstant autofokus. Perfekt ved opptak av raske bevegelser eller førsteperson vlogger når du er på farten, skriver Nikon i pressemeldingen.

Autofokusen omfatter også øye- og dyreregistrering-AF, som er tilgjengelig både under fotografering og videoopptak. Systemet er i stand til å holde fokus på øynene til mennesker, katter og hunder, selv om de snur seg bort fra kameraet et øyeblikk.

Som med Z 50 kan man også med Z 30 ta serieopptak med opptil 11 bilder i sekundet.

Video-tilpasninger

Den videosentriske tilpasningen som preger Nikon Z 30, innebærer blant annet at den røde knappen for å starte og stoppe videoopptak har fått en ny og litt mer dominerende plassering på toppen av kamerahuset sammenlignet med plasseringen på Nikon Z 50 og Z fc.

Dessuten er det noen mindre omkalfatringer på andre betjeningsknapper, særlig på baksiden av kameraet. For eksempel er bryteren for å velge mellom video og foto flyttet fra topplaten til baksiden. En kjekk bryter. Du kan lynraskt skifte fra siste brukte innstilling for foto til sist brukte innstilling for video uten at de to blander seg med hverandre.

Disse endringene i brukergrensesnittet fra Z 50 til Z 30 har neppe noen stor betydning, for det er grunn til å tro at få brukere av Z 50 vil supplere med Z 30 – og bli forvirret over at brytere, hjul og ratt ikke er der man har lært seg at de er.

Nikon Z 30
OMROKKERINGER: Nikon har foretatt noen små omrokkeringer av betjeningsknappene på Nikon Z 30 sammenlignet med «moder-kameraet» Z 50. (Pressefoto: Nikon.) (Klikk for større bilde.)

For øvrig kan kameraet ta opp hele 125 minutter kontinuerlig videoopptak med bruk av kontinuerlig lading via USB-C. Opptakstiden er riktignok avhengig av batteristatus og kameraets interne temperatur. Dessuten gjelder det for Full HD-videoopptak. Tar man opp i 4K UHD, er opptakstiden begrenset til cirka 35 minutter, ifølge pressemeldingen.

Hva nå, Nikon?

Jeg nevnte kameraentusiastene for litt siden, og for Nikon-entusiaster som synes Z 30 blir et litt for enkelt kamera, er jo det store spørsmålet: Hva nå, Nikon?

Etter lanseringene av Z 50, Z fc og nå Z 30, har Nikon dokumentert et fortsatt engasjement i APS-C-markedet, selv om det er tynt med dedikert APS-C-tilpasset optikk. Til tross for alt fokuset på fullformat i våre dager tror jeg at det mindre APS-C-formatet fortsatt har en god del tilhengere. Med dette formatet er det fortsatt mulighet for litt mer kompakt kamerautrustning til litt lavere priser enn det man ser i fullformat-verdenen. APS-C har dessuten trofaste venner blant fuglefotografer og andre som fotograferer mye med teleobjektiver.

Derfor blir det spennende å følge med på hvor Nikon akter å gå videre på APS-C-stien. Egentlig har hverken Nikon eller Canon noen imponerende samling av speilløse APS-C-kameraer og ditto optikk å vise til foreløpig, når vi snakker om de speilløse felles-plattformene for både fullformat og APS-C, altså EOS R-familien hos Canon og Z-familien hos Nikon.

Nikon Z 30
MATBLOGGERE: Nikon satser åpenbart på matbloggere, om man skal tro dette pressebildet som Nikon har sendt ut. (Pressefoto: Nikon.) (Klikk for større bilde.)

I spørsmålet om avanserte løsninger ligger nok Canon litt foran i skrivende stund. Det skyldes kanskje at de synes de fortsatt har et godt speilløst forbruker-tilbud i den inkompatible EOS M-familien og ikke trenger å tenke så mye på dette kundesegmenter foreløpig. På den andre siden droppet Nikon sitt Nikon 1-prosjekt – vel å merke kameraer med 1-tommes brikke i stedet for APS-C – for flere år siden og trenger vel nå å bygge opp en APS-C-portefølje innen Nikon Z-konseptet for å ha noe å tilby litt kravstore kamerakjøpere som vil ha speilløst systemkamera, men som ikke føler seg moden for – eller interessert i – fullformat.

Derfor tror jeg det haster for Nikon å følge opp med et APS-C-kamera som matcher Canon EOS R7 på ting som ordentlig søker og 10-bits intern HDR-video. Ryktemakerne har jo blant annet slengt ut et mulig Nikon Z 50 Mark II-konsept for dette markedet. Andre har spekulert i at Nikon kanskje kommer med noe som de vil gi navnet Nikon Z 90. Nikons speilrefleks-klassiker D500 nevnes ofte som forbilde for den type avansert APS-C-kamera som Nikon snart bør lansere for å få med seg entusiastene over i den speilløse verdenen.

Vi får bare vente og se.

Prisene

Grunnprisen på Nikon Z 30 ved lanseringen er 7.990 kroner for kamerahuset. En pakkeløsning sammen med «kit»-objektivet Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR er på 9.590 kroner.

Man kan også få et dobbelt zoom-kit bestående av de to nevnte produktene, Z 30 pluss 16-50 mm-objektivet supplert med telezoomen Z DX 50-250mm f/4.5-6.3 VR til 12.290 kroner.

Nikon Z 30
VIDEOSENTRISK: Den røde utløserknappen for videoopptak har fått en mer prominent plassering og er lettere å nå enn på Z 50-kameraet. Bildet viser for øvrig kit-objektivet i sammenslått stilling. Nikon Z 30 med dette objektivet er åpenbart også et hendig reisekamera i tillegg til å være tilpasset videobloggernes behov. (Pressefoto: Nikon.) (Klikk for større bilde.)

For å imøtekomme ønskene til videobloggerne har Nikon dessuten satt sammen et dedikert Z 30 vlogger kit. Da får man kamerahuset og 16-50 mm-objektivet samt fjernkontrollen ML-L7 Remote i tillegg til håndgrepet/bordstativet SmallRig Tripod pluss SmallRig Windmuff til 9.990 kroner.

Salgsstart for Nikon Z 30 er 14. juli 2022.

Ny 400-millimeter

Nikon lanserte 29. juli 2022 også et nytt 400 mm-objektiv, Nikkor Z 400mm f/4.5 VR S, et proffobjektiv til nærmere 38.000 kroner. Mer om dette i en kommende artikkel.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.