Nikon-sjokket: Dropper DL-serien

GATEKAMERA: Nikon DL18-50 byr på et litt uvanlig brennviddeomfang. (Foto: Nikon)
DROPPES: Nikon har besluttet å droppe Nikon DL-serien allerede før den kommer i salg. (Foto: Nikon)

Sjokkerende meldinger fra Nikon mandag: Nikon dropper DL-serien etter høye utviklingskostnader og legger frem stygge, røde tall.

[toc] Dette kommer i kjølvannet av en kunngjøring i november i fjor om at Nikon vil restrukturere og si opp 1.000 ansatte, eller 10 prosent av staben i Japan.

Markedet for digitale kameraer er tregt og krympende, fastslo Nikon i uttalelsen som ledsaget de dårlige nyhetene på mandag for dem som har ventet tålmodig på de nye DL-kameraene.

Det var i februar i fjor at Nikon lanserte tre såkalte premium-kompakter, en ny kameraklasse for Nikon kalt DL-serien. Vi fikk se bilder av tre litt store kompaktkameraer med én-tommes-bildebrikke og betjeningsorganer som tydelig viste at kameraene var myntet på kameraentusiaster.

LES OGSÅ: PRØVD: Nikons billigste er helt OK

Ikke minst ble den nye kamerafamilien omtalt som Nikons svar på Sonys vellykte satsing på litt større kompaktkameraer med heftige spesifikasjoner og tilnærmet profesjonelle betjeningsmuligheter i Sony RX-familien.

Så kom forsinkelsene

De nye Nikon-kameraene skulle komme i salg i juni 2016. Men juni kom og gikk uten at vi fikk se noe til de nye kameraene. Forsinkelse i ferdigstillelsen, varslet Nikon.

Nå varsler Nikon at det ikke bare er snakk om forsinkelse, men at DL-kameraene aldri vil komme på markedet i det hele tatt.

LES OGSÅ: Nikon helt i hundre

Ifølge pressemeldingen fra Nikon dukket det opp problemer i de integrerte kretsene som tar hånd om bildeprosesseringen.

Høye kostnader, usikkert marked

Utviklerne og andre ansatte hos Nikon som har deltatt i DL-prosjektet, har jobbet hardt for å løse disse problemene og prøve å få den nye kamerafamilien ferdig, men utviklingskostnadene ble etter hvert for store.

For mens pengene fortsatte å renne ut i Nikons bestrebelser på å få kameraene klare for salg, har Nikon-ledelsen sett på salgsnedgangen i digitalkameramarkedet og kommet frem til at med de økte kostnadene ville DL-serien neppe bli profitabel i det hele tatt.

LES OGSÅ: Mer Snapbridge fra Nikon

Nikon vil nå legge om hele sin økonomiske strategi og satse på fortjeneste fremfor omsetningsvekst, heter det.

De siste tre årene har Nikons kamerasalg falt med 30 prosent, melder nettstedet DP Review.

Ber om unnskyldning

– Vi ber sterkt om unnskyldning til alle som blir berørt av denne beslutningen, særlig kundene som har ventet så lenge på at kameraene skulle slippes ut på markedet, samt forhandlerne og andre som vil få sin forretningsvirksomhet berørt av følgene av denne beslutningen, skriver Nikon i pressemeldingen.

KOMMER IKKE: Nikon DL24-85 med ekstern elektronisk søker. Men den kommer aldri i salg. (Foto: Nikon)

Det var i desember 2016 at Nikon konkretiserte nedbemanningsplanene med et sluttpakketilbud til de ansatte. Ifølge denne planen vil 1.000 ansatte måtte gå innen utgangen av mars i år.

Ekstraordinære tap

Mandagens kunngjøring fra Nikon tok også for seg konsekvensene av kostnadene ved de kunngjorte sluttpakkene samt tap på halvlederproduksjonen. Aksjonærene har fått varsel om at summen føres opp i regnskapet som et ekstraordinært tap for perioden april til desember i fjor, heter det.

LES OGSÅ: Portrett-krig: iPhone, Nikon og Panasonic

Nikon har nå endret budsjettet for den gjenværende delen av inneværende regnskapsår, som avsluttes ved utgangen av mars. Omstillingskostnadene blir høyere enn antatt og beregnes nå til rundt 53 milliarder yen (cirka 3,9 milliarder kroner).

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.