Nikon varsler 24 mm Nikkor Z-objektiv

Nikkor Z 24mm f/1.8 S
NY VIDVINKEL: Nikons nyeste Z-objektiv: Nikkor Z 24mm f/1.8 S. (Pressefoto: Nikon)

Med det nye vidvinkelobjektivet Nikkor Z 24mm f/1.8 S er Nikons utvalg av optikk for de nye speilløse Nikon Z-kameraene kommet opp i sju objektiver. Ytterligere to er ventet i løpet av året.

[toc] Dermed begynner utvalget av objektiver for den nye kamerafamilien å komme opp på et anstendig nivå, selv om det er begrenset med valgmuligheter foreløpig. Alle de fire «prime»-objektivene – med fast brennvidde – har samme lysstyrke, f/1,8.

Jeg kan godt tenke meg at det finnes Nikon-brukere som gjerne vil ha enda mer lyssterke objektiver, og i motsatt ende av skalaen noen som ønsker seg objektiver som er litt mindre, lettere og billigere, og som er villig til å ofre litt av lysstyrken for å få disse ønskene innfridd. I det store objektiv-utvalget for Nikons speilreflekskameraer har man mange alternativer å velge mellom, men slik er det altså ikke på speillløs-siden ennå.

Smått med tredjepart-objektiver

Folk som har valgt kamera fra Sony – jeg tenker da på den speilløse fullformat-familien som Sony a7-kameraene utgjør – har en aldri så liten fordel i at de også har mye tredjeparts-optikk å velge i. Altså objektiver fra de mest kjente tredjeparts-firmaene som Sigma, Tamron, Zeiss og lignende. Foreløpig ser det ikke ut til at disse har på gang noen snarlig lansering av objektiver for Nikons Z-kameraer, og Nikon har vel ikke akkurat vist noen vilje til å hjelpe dem på vei heller.

Nikkor Z 24mm f/1.8 S
PÅ PLASS: Nikkor Z 24mm f/1.8 S montert på et Nikon Z7-kamerahus. (Pressefoto: Nikon)

Ett av unntakene så langt ser ut til å være det kinesiske selskapet Kipon, som har kunngjort et antall f/2,4-objektiver med fast brennvidde og manuell fokus for Nikons Z-kameraer og Canons EOS R-kameraer. Dessuten finner vi noen objektiver fra mer ukjente – for en stor del kinesiske – merker som Laowa, Lensbaby, Viltrox, Yasuhara, Meike, 7Artisans og Mitakon, i tillegg til at koreanske Samyang har lansert et par Nikon Z-objektiver, dels under sitt alternative merkevarenavn Rokinon. En oversikt finner du her.

For øvrig kan mange eksisterende tredjepartsobjektiver for Nikon og Canons speilreflekskameraer brukes på de nye speilløse kameraene med adapter, men en del av dem trenger fastvareoppdateringer for å kunne brukes. Tamron har for sin del også varslet at en del av deres objektiver ikke vil få slik oppdatering.

Nikkor Z 24mm f/1.8 S

Det var litt om objektivmarkedet for Nikon Z-kameraene generelt. Nå tilbake til nykommeren Nikkor Z 24mm f/1.8 S.

S-betegnelsen i navnet betyr at objektivet hører hjemme i Nikkor S-serien, som er høykvalitetsobjektiver for Nikon Z-kameraene, Z6 og Z7.

Nikkor Z 24mm f/1.8 S
SOLBLENDER: Solblenderen til Nikons nye 24 mm-objektiv. (Pressefoto: Nikon)

Som sine nærmeste søsken med brennvidde på henholdsvis 35 mm, 50 mm og 85 mm – alle altså med lysstyrke f/1,8 – er også det nye 24 mm-objektivet forholdsvis stort og middels tungt, med en vekt på 450 gram. Samyang har på sin side lansert et 24 mm-fullformatobjektiv som bare veier 93 gram, uten sammenligning for øvrig.

Nikons Z-objektiver med fastbrennvidde veier mellom 370 og 470 gram. I debattfora på internett er Nikons Z-objektiver blitt kritisert for å se litt tykke og kjedelige ut, men det har vel sammenheng med at de ikke har en design som smalner inn bakover mot objektivfestet. Nikons Z-fatning er jo den største i fullformat-klassen, med en endre diameter på 55 mm. Dermed har disse objektivene en naturlig formfaktor som ikke ligner helt på det vi har vært vant til fra før, der mange objektiver har et stort og omfangsrikt front-linseelement og en liten diameter inn mot kamerahuset objektivfatning. Nikkor Z-objektivene har i større grad omtrent samme diameter i begge ender, noe som er med på å gi dem et litt annerledes visuelt uttrykk enn vi er vant til.

Nå skal det sies at det også er mange Nikon Z-eiere som på web har gitt uttrykk for at de er begeistret for objektivene sine, ikke bare når det gjelder optisk kvalitet, men også design.

Solid værforsegling

I pressemelding fremhever Nikon Norge at det nye objektivet har omfattende værforsegling og at det har eksepsjonell ytelse ved nærbilder. Den minste fokusavstanden er 25 centimeter.

Det er et hurtigfokuserende objektiv som leverer ypperlig kant-til-kant-skarphet selv på største blenderåpning, f/1,8, hevder Nikon. Bokehen er jevn og naturlig, og lysflekkene som er vanlig i vidvinkelobjektiver, motvirkes effektivt selv i motlys takket være effektivt linsebelegg.

Objektivet egner seg dessuten godt til videoopptak. Filmskapere kan ta opp film med utrolig liten dybdeskarphet, og objektivets perspektiv fungerer like bra for store filmscener som for filming av intervjuer i små rom, heter det.

Prisen

Nikkor Z 24mm f/1.8 S vil være i salg i Norge fra 17. oktober 2019, og den anbefalte salgsprisen vil være 11.990 kroner, melder Nikon.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.