Nikon vil utfordre Canon EOS RP

UTFORDRERE: Vil Nikon snart være i stand til å utfordre Canon på speilløst systemkamera for forbrukermarkedet? Her er dagens Nikon Z7 – for proffmarkedet – og Canon EOS RP – myntet på kameraentusiaster i forbruker-sjiktet. (Foto: Toralv Østvang)
UTFORDRERE: Vil Nikon snart være i stand til å utfordre Canon på speilløst systemkamera for forbrukermarkedet? Her er dagens Nikon Z7 – for proffmarkedet – og Canon EOS RP – myntet på kameraentusiaster i forbruker-sjiktet. (Foto: Toralv Østvang)

RYKTE: Nikon er i gang med å utvikle et fullformat-kamera som er vesentlig rimeligere enn dagens Z7/Z6-modeller. Prisen kan ende på omtrent samme nivå som Canon EOS RP.

[toc] Det er det japanske nettstedet Nikkei som nå har publisert en rykte-artikkel om at et enklere og rimeligere Nikon Z-kamera er underveis. Det nye kameraet vil bli lansert i løpet av Nikons inneværende regnskapsår, ifølge ryktene.

Nikon har avvikende regnskapsår, så det vil i så fall bety at kameraet vil bli lansert innen utgangen av mars i kalenderåret 2020. Det kan fortsatt bli ganske lenge å vente på det nye kameraet, altså, selv om nettstedet Digital Camera World har fulgt opp de japanske ryktene med en antydning om at lanseringen vil skje innen utgangen av kalenderåret 2019.

Hva blir prisen?

Prisen på Nikons fullformat-folkemodell kan bli et eller annet sted mellom 900 og 1.700 dollar, heter det. Dette betyr en norsk pris på mellom omlag 8.000 og 15.000 kroner – pluss frakt, norsk moms og så videre. 

Utfra de publiserte ryktene er imidlertid umulig å si noe sikkert om hva norsk pris kan komme til å bli. Men siden det kommende Nikon-kameraet omtales som en konkurrent til Canon EOS RP, kan vi jo ta utgangspunkt i dagens RP-pris. Canon EOS RP koster rundt 14.000 kroner i Norge i dag, ifølge Prisjakt.no. Dette er pris uten optikk, men med adapter for å kunne bruke dagens EF- og EF-S-objektiver fra Canon. 

Tradisjonelt har imidlertid Nikon hatt en tendens til å ligge noe over Canon i priser på sammenlignbare produkter, så det kan jo godt hende at den kommende Nikon Z-modellen – flere steder omtalt som Nikon Z5 – kan bli noe høyere enn prisen på Canon EOS RP.

Ryktene om en kommende rimelig-modell i Nikon Z-familien har sirkulert på nettet en stund, og det er vel også en grei logisk gjetning at et slikt kamera vil komme før eller senere. Men spekulasjonene som Nikkei-nettstedet har publisert, bidrar til å gjøre ryktene mer troverdige, påstår Digital Camera World.

Kanskje APS-C

Det er imidlertid noen elementer i rykteflommen som kan få noen og hver til å stusse litt. Det påstås nemlig at det nye og mer folkelige speilløse systemkameraet fra Nikon-basert på den nye Z-fatningen kanskje ikke vil være et fullformat-kamera, men et kamera med bildebrikke i APS-C-størrelse, kanskje med en oppløsning på rundt 30-32 megapiksler. 

RYKTE: Nikon er om ikke lenge klar til å lansere et nytt kamera i Z-familien, ifølge ryktene. Her fra Z7- og Z6-lanseringen i august 2018, med Nikons daværende europasjef Toru Iwaoka på scenen i London. (Foto: Toralv Østvang)

Det kan i så fall bli et svært interessant kamera. Kan vi se for oss et særdeles kompakt speilløst systemkamera med det som Nikon i dag kaller «verdens videste fullformatfatning» – altså Z-fatningen med diameter på hele 55 mm – men med APS-C-brikke i stedet for fullformat-brikke?

Optikk-utfordringen

Et viktig spørsmål, enten nykommeren blir et fullformat-kamera eller et APS-C-kamera, er om Nikon greier å være dyktigere enn Canon til å utvikle små og kompakte objektiver til et kompakt og speilløst kamerahus. Canon har hittil prioritert lyssterke, store og tunge kvalitetsobjektiver til sine R-kamerahus og har lite optikk som matcher det særdeles kompakte EOS RP-kameraet.

Nikkor Z-objektivene fra Nikon er litt mer blandet drops. Her har vi for eksempel det store, tunge og svært lyssterke 58 mm-objektivet med lysstyrke f/0,95 og Noct i navnet, men også det svært kompakte zoomobjektivet Nikkor Z 14-30mm f/4 S, for å nevne to. Nikons vei videre på Nikkor Z-arenaen blir spennende å følge med på.

To kortplasser?

Et av punktene i rykteflommen er for øvrig at det nye kameraet vil få to kortplasser for lagring, ett MicroSD-kort og ett XQD-kort. Er dette et troverdig rykte?

En ting er at Nikon har fått kritikk for at de to første kameraene som er lansert i Z-familien, bare har én kortplass. Men at Nikon skal rette opp denne «feilen» på en billigere folkemodell i samme kamera-familie, høres ikke helt logisk ut. Men det kan jo godt være en feilvurdering.

Troverdig?

Så gjenstår spørsmålet, da, om de nye Nikon-ryktene er troverdige eller ikke? Bortsett fra at det høres logisk ut at både Nikon og Canon kommer til å utvide utvalget av speilløse systemkameraer i tiden som kommer, både med modeller rettet mot proffmarkedet og mot forbrukermarkedet, er det vel fornuftig å ta de konkrete ryktene med en klype salt foreløpig. De er både litt vage og litt motstridende, og det ser ut til at ryktene om forskjellige modeller blandes litt sammen. Vi kan lese om modeller kalt både Z3, Z5 og Z9, og hvor mye av rykteflommen som er rene spekulasjoner og hvor mye som har et aldri så lite fundament av lekkasjer fra Nikon i seg, er vanskelig å si på det nåværende tidspunkt.

Så vi får vel bare vente og se.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.