Nikon Z 9 og de 22 andre EISA-prisene

EISA 2022-2023
EISA-PRISVINNER: Nikon Z 9. (Pressefoto: Nikon.)

Organisasjonen EISA har nå kunngjort årets produktpriser, der Nikon Z 9 ble utpekt til Årets kamera. I alt 23 kameraer og objektiver – inkludert ett mobilkamera – ble utnevnt til prisvinnere i fotografi-klassen i år.

I tillegg foretar EISA prisutdelinger i en rekke andre sjangere, som Hi-Fi, bilelektronikk, hjemmekino og video, avansert lydutstyr samt mobiltelefoner og annet mobilutstyr.

Fra fem til 60 publikasjoner

Forkortelsen EISA står for Expert Imaging and Sound Association, altså en ekspertgruppe for fagområdene lyd og bilde. Det hele startet i 1982 da redaktørene fra fem europeiske fototidsskrifter møttes for å kåre årets kamera for første gang. Det opprinnelige navnet – og grunnlaget for forkortelsen – var European Imaging and Sound Association. Etter hvert vokste medlemstallet kraftig og langt utenfor Europas grenser. Kloke hoder byttet ut Europe med Expert, og dermed kunne forkortelsen bevares, selv om organisasjonen er blitt global. For eksempel er land som USA, Russland, India og Australia nå blant medlemslandene.

I dag består EISA-organisasjonen av 60 teknologitidsskrifter og nettsteder fra i alt 29 land. Norge er representert med tre publikasjoner, to fotopublikasjoner og én hi-fi-publikasjon: Fotografi, Fotomag og Stereo+.

Her er en oversikt over de 23 prisvinnerne for 2022-2023 i fotografi-sjangeren. Stikkordene om hvert produkt er hentet fra juryens litt mer detaljerte beskrivelse av de enkelte produktene. Oversettelse, redigering og sammendrag er Kameranytts ansvar.

NB: Kameranytt har valgt å bruke ordet «beste» i benevnelsen av de ulike vinnerne. Kåringen er vel å merke basert på avstemninger blant jurymedlemmene, der mange forskjellige kriterier og vurderinger sikkert spiller inn. Derfor trenger ikke kåringene nødvendigvis stemme overens med utfallet av tester rundt omkring i publikasjoner som benytter andre former for evaluering og testmetodikk. Bare så det er nevnt.

Årets kamera

EISA 2022-2023
EISA-PRISVINNER: Nikon Z 9. (Pressefoto: Nikon.) (Klikk for større bilde.)

Som nevnt ble Nikon Z 9 utpekt til Årets kamera av EISAs fotografi-jury. Dette er det mest avanserte og kapable kameraet du kan kjøpe akkurat nå, mener juryen og nevner den stablede fullformats CMOS-brikken på 45,7 megapiksler, den raske prosessoren og muligheten for videoopptak på opptil 12-bits RAW-video på 8K og 60p internt som eksempler på den teknologiske utviklingen som Nikon Z 9 representerer.

Beste Micro Four Thirds-kamera

EISA 2022-2023
EISA-PRISVINNER: OM System OM-1. (Pressefoto: OM Digital Solutions.) (Klikk for større bilde.)

OM Digital Solution, den nye produsenten av Micro Four Thirds-kameraene som opprinnelig var utviklet av Olympus, tok hjem prisen for det beste Micro Four Thirds-kameraet: OM System OM-1. Kameraet er bygd som en tank, skriver juryen og berømmer den nyutviklede 20-megapikslers bildebrikken og det treffsikre Quad Pixel-autofokussystemet.

Beste fullformatkamera

EISA 2022-2023
EISA-PRISVINNER: Sony a7 IV. (Pressefoto: Sony.) (Klikk for større bilde.)

Prisen for det beste fullformatkamera gikk til Sony Alpha 7 IV, altså fjerde generasjon av Sonys populære speilløse fullformatkameraer. Sony a7 IV får skryt sine forbedringer både på foto- og video-siden, med ny 33-megapikslers bildebrikke og vridbar LCD-skjerm.

Beste APS-C-kamera

EISA 2022-2023
EISA-PRISVINNER: Canon EOS R7. (Pressefoto: Canon.) (Klikk for større foto.)

Det beste APS-C-kameraet på markedet akkurat nå er Canon EOS R7, mener EISAs fotojury. Et prisgunstig, men likevel kraftig kamera bygd rundt en APS-C-bildebrikke på 32,5 megapiksler og et svært responsivt Dual Pixel-autofokussystem med gode egenskaper for bruk i dårlig lys, heter det.

Beste kamerakjøp

EISA 2022-2023
EISA-PRISVINNER: Fujifilm X-T30 II. (Pressefoto: Fujifilm.) (Klikk for større bilde.)

I denne kategorien, som vi kanskje også kan kalle «mest for pengene», falt juryen ned på Fujifilm X-T30 II. Det byr på samme høye bildekvalitet som Fujifilms dyrere kameraer, men har samtidig en særdeles tiltrekkende JPEG-fargegjengivelse direkte i kameraet. Dessuten har den nye modellen vesentlige forbedringer fra X-T30.

Beste proffkamera

EISA-PRISVINNER: Canon EOS R3. (Pressefoto: Canon.) (Klikk for større bilde.)

Det beste profesjonelle kameraet akkurat nå er ifølge EISA Canon EOS R3, et profesjonelt verktøy både for foto og video, heter det. Kameraet har arvet kjente trekk fra tidligere EOS-kameraer, både analoge og digitale. Som skreddersydd for profesjonell bruk når man skal dekke nyheter og sportsbegivenheter, ifølge EISA.

Beste foto- og video-kamera

EISA 2022-2023
EISA-PRISVINNER: Panasonic Lumix Gh6. (Pressefoto: Panasonic.) (Klikk for større bilde.)

Størst glede av Panasonic Lumix DC-GH6 har man hvis man har som oppgave å skape multimedia-innhold, mener EISA. Kameraets bildebrikke på 25,2 megapiksler leverer både imponerende stillbilder og like imponerende video. Kameraet er best i klassen på flere områder, inkludert 10-bits video på 5,7K/60p uten beskjæring.

Beste vloggekamera

EISA 2022-2023
EISA-PRISVINNER: Sony ZV-E10. (Pressefoto: Sony.) (Klikk for større bilde.)

Sony ZV-E10 er designet for innholdsprsodusenter, men i motsetning til ZV-1 som vant EISA-pris for et par år siden kan ZV-E10 også bruke utskiftbar optikk. Skjermen fungerer bra både til foto, video og selfie-opptak, heter det. Man kan også direktestrømme 4K-video fra kameraet.

Årets objektiv

EISA 2022-2023
EISA-PRISVINNER: Sony FE 24-70mm F2.8 GM II. (Pressefoto: Sony.) (Klikk for større bilde.)

Så er vi kommet over på optikk-feltet, og her stikker Sony av med seieren i kampen om Årets objektiv: Sony FE 24-70mm F2.8 GM II. En standard-zoom for fullformat-kameraer som funker bra både for fotografer og filmmakere. Høy bildekvalitet, vakker bokeh, rask og treffsikker autofokus med fire fokusmotorer.

Beste makroobjektiv

EISA 2022-2023
EISA-PRISVINNER: Nikkor Z MC 105mm f/2.8 VR S. (Pressefoto: Nikon.) (Klikk for større bilde.)

Et nesten helt perfekt makroobjektiv, sier juryen om Nikon Nikkor Z MC 105mm F2.8 VR S. Objektivet er en videreføring av et tilsvarende makroobjektiv for Nikons F-fatning, men det nye Z-objektivet for de speilløse Z-kameraene er betydelig skarpere. Selv på full blenderåpning er ytelsen utmerket.

Beste manuelle objektiv

EISA 2022-2023
EISA-PRISVINNER: Laowa 90mm F2.8 2x Ultra Macro APO. (Pressefoto: Venus Optics.) (Klikk for større bilde.)

Den kinesiske optikk-produsenten Venus Optics – med helt og fullt navn Anhui ChangGeng Optics Technology Co., Ltd. – står blant annet bak merkenavnet Laowa. Under dette merkenavnet finner man en rekke nyskapende makroobjektiver, vidvinkelobjektiver, skiftobjektiver (til arkitekturfotografering) og lyssterke f/0,95-objektiver. Makroobjektivet Laowa 90mm F2.8 2x Ultra Macro APO er av EISA kåret til årets beste objektiv med manuell fokus.

Beste foto/video-zoomobjektiv

EISA 2022-2023
EISA-PRISVINNER: Panasonic Leica DG Vario-Summilux 25-50mm F1.7 ASPH. (Pressefoto: Panasonic.) (Klikk for større bilde.)

Objektiver produsert av Panasonic, men der også Leica er med i navnet, pleier å indikere førsteklasses optikk. Så også for Panasonic Leica DG Vario-Summilux 25-50mm F1.7 ASPH, som EISA har kåret til det beste foto/video-zoomobjektivet akkurat nå. På et Micro Four Thirds-kamera tilsvarer brennvidden 50-75 mm, altså et hendig normal- til portretttele-objektiv. Ypperlig for dokumentar- og reise-fotografering både for stillbilder og video, mener EISA.

Beste foto/video-vidvinkelzoom

EISA 2022-2023
EISA-PRISVINNER: Sony FE PZ 16-35mm F4 G. (Pressefoto: Sony.) (Klikk for større bilde.)

Video-fotografer vil sette pris på Sonys nyeste vidvinkelzoom, som byr på myk og presis zooming under videoopptak takket være presise XD Linear zoom-motorer. Sony FE PZ 16-35mm F4 G er derfor årets beste foto/video-vidvinkelzoom, mener EISA. Det er kompakt, lett, værbeskyttet og med høy optisk kvalitet, og egner seg derfor også godt for landskapsfotografer.

Beste profesjonelle teleobjektiv

EISA 2022-2023
EISA-PRISVINNER: Nikkor Z 400mm F2.8 TC VR S. (Pressefoto: Nikon.) (Klikk for større bilde.)

Nikons nye teleobjektiv Nikkor Z 400mm F2.8 TC VR S, myntet særlig på sportsfotografer, er det første av sin type med innebygd 1,4x telekonverter. Det er bare å vri på en bryter for å øke brennvidden til 560 mm. Likevel er objektivet 20 prosent lettere enn forgjengeren for Nikons speilreflekskameraer. Høy byggekvalitet og utmerket optisk ytelse drar anseelsen ytterligere opp, om man skal tro EISA.

Beste normalobjektiv

EISA 2022-2023
EISA-PRISVINNER: Fujifilm Fujinon XF33mm F1.4 R LM WR. (Pressefoto: Fujifilm.) (Klikk for større bilde.)

Et perfekt normalobjektiv, sier EISA om Fujifilm Fujinon XF33mm F1.4 R LM WR. På Fujifilms APS-C X-system tilsvarer 33 mm-brennvidden en brennvidde på 49,5 mm, altså tilsvarende det vi i gamle dager kalte et normalobjektiv (50 mm). Det er lyssterkt, med flott bokeh takket være ni blenderlameller, har rask og lydløs autofokusmotor og passer utmerket både for foto og video.

Beste superzoomobjektiv

EISA 2022-2023
EISA-PRISVINNER: Sigma 150-600mm F5.6-6.3 DG DN OS Sports. (Pressefoto: Sigma.) (Klikk for større bilde.)

Sigma hanket også inn et par objektivpriser. En var for Sigma 150-600mm F5.6-6.3 DG DN OS Sports, som ble kåret til årets beste superzoom. Det kan fås med Sony E-fatning eller med L-fatning, et samarbeidsprosjekt mellom Leica, Panasonic og Sigma. Innebygd optisk bildestabilisering gir opptil fire stegs reduksjon av rystelser, og den optiske kvaliteten er imponerende, selv på full blender, sier EISA.

Beste standardzoomobjektiv

EISA 2022-2023
EISA-PRISVINNER: Tamrom 28-75mm F2.8 Di III VXD G2. (Pressefoto: Tamron.) (Klikk for større bilde.)

Tamrom 28-75mm F2.8 Di III VXD G2, en standardzoom for Sonys E-fatning, har fått enda bedre bildekvalitet enn sin forgjenger, som også var et godt objektiv, sier EISA. Dermed er årets beste standard-zoom også utpekt. Autofokusen er dobbelt så rask som før, og nærmeste fokusavstand på 28 mm brennvidde er bare 18 cm, som gjør at objektivet har tilnærmet makromulighet med forstørrelsesgrad på 1:2,7.

Beste teleobjektiv

EISA 2022-2023
EISA-PRISVINNER: Nikon Nikkor Z 800mm F6.3 VR S. (Pressefoto: Nikon.) (Klikk for større bilde.)

EISA beskriver nye Nikon Nikkor Z 800mm F6.3 VR S som en behagelig overraskelse. I motsetning til ultra-teleobjektiver flest, som pleier å være enormt store, tunge og ikke minst dyre, er den nye 800-millimeteren både kompakt, lett og med en pris som gjør objektivet tilgjengelig for en god del Nikon-brukere. Stikkordet er et Phase Fresnel-linseelement, som har gjort det mulig å redusere lengden betraktelig. Uten at det har gått på bekostning av bildekvaliteten. EISA spår godt salg blant natur- og dyrefotografer.

Beste telezoomobjektiv

EISA 2022-2023
EISA-PRISVINNER: Sony FE 70-200mm F2.8 GM OSS II. (Pressefoto: Sony.) (Klikk for større bilde.)

Sony FE 70-200mm F2.8 GM OSS II er en komplett redesignet utgave av Sonys første G Master-objektiv med dette brennviddeomfanget, nesten en tredjedel lettere enn originalen. Likevel gir objektivet full skarphet fra hjørne til hjørne gjennom hele zoomomfanget. Raskere fokusering og bedre følgefokus er oppnådd gjennom to par Extreme Dynamic lineær-motorer (XD), med linseelementer i to fokusgrupper.

Beste reisezoomobjektiv

EISA 2022-2023
EISA-PRISVINNER: Tamron 18-300 mm f/3.5-6.3 Di III-A VC VXS. (Pressefoto: Tamron.) (Klikk for større bilde.)

Tamron 18-300 mm f/3.5-6.3 Di III-A VC VXS er et fantastisk objektiv for brukere av APS-C-kameraer fra Sony og Fujifilm som ønsker å reise uten å måtte drasse på en bag full av objektiver. Zoomomfanget tilsvarer 27-450 mm omregnet til 35 mm-format, noe som gjør at objektivet kan brukes til «alt». Det har også gode nærbilde-egenskaper.

Beste zoomobjektiv

EISA 2022-2023
EISA-PRISVINNER: Tamron 35-150mm F/2-2.8 Di III VXD. (Pressefoto: Tamron.) (Klikk for større bilde.)

Tamron fortsetter å sanke priser og ifølge EISA er Tamron 35-150mm F/2-2.8 Di III VXD det beste objektivet i zoomobjektiv-klassen. Det er bygd for Sonys fullformat-kameraer og byr på flott optisk kvalitet og et ganske stort zoomomfang. Det egner seg både til portretter og dokumentar-fotografering ute i felten og til bruk i atelier, sier EISA.

Beste vidvinkelobjektiv

EISA 2022-2023
EISA-PRISVINNER: Sigma 20mm F2 DG DN Contemporary

Sigma er hedret med prisen for beste vidvinkelobjektiv for sitt Sigma 20mm F2 DG DN Contemporary, myntet på fullformatkameraer med Sony E-fatning og med L-fatning. Høy kvalitet til en pris mange har råd til, fastslår EISA. Objektivet er kompakt og solid bygd, med aluminiumsfeste mot fatningen i kamerahuset, og med beskyttelse mot støv og fuktighet.

Beste multimediamobil

EISA 2022-2023
EISA-PRISVINNER: Sony Xperia 1 IV. (Pressefoto: Sony.) (Klikk for større bilde.)

EISAs fotografi-jury har funnet plass til ett mobilkamera på sin liste over EISA-priser: Sony Xperia 1 IV. Begrunnelsen går blant annet på at dette er det første mobilkameraet på markedet med et optisk telezoom-objektiv tilsvarende 85-125 mm. Sammen med 24 mm-vidvinkelen, 16 mm ultravidvinkel og en iToF 3D-avstandsmåler bidrar telezoomen til at Xperia 1 IV setter en ny standard for bruk av mobil til profesjonell fotografering og videofilming med 4K HDR-videoopptak på opptil 120 bps, ifølge EISA. Nå skal det sies at EISA også hedrer andre mobiltelefoner og nærliggende mobilprodukter, men det skjer i regi av en annen ekspertjury som ikke ser spesielt etter mobilenes fotografiske egenskaper. Denne ekspertgruppen vurderer mobile enheter som sådan, både mobiler, smartklokker, mobile høyttalere og så videre. Så den sjangeren hopper Kameranytt.no over. Men det skal tas med at Sony Xperia 1 IV har fått en pris i denne kategorien også, da som beste multimedia-smartmobil. Så Xperia-folkene hos Sony har god grunn til å være fornøyd med årets EISA-priser, i hvert fall på dette området.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.