Nikon Z5 II – viktig lansering, men er prisen blitt litt for høy?

Nikon Z5 II
NYTT GREP: Nikon Z5 II har fått et dypere grep enn forgjengeren og et mer intuitivt knappeoppsett, ifølge produsenten. (Pressefoto: Nikon.)

Nikon lanserer i disse dager oppfølgeren til Nikon Z5, om lag fem år etter at originalen så dagens lys. Nye Nikon Z5 II byr på vesentlige forbedringer, ikke minst på video-siden.

[LESETID: 6 MINUTTER]

Z5 II er Nikons innstegs-modell blant selskapets speilløse system-kameraer. Derfor er dette et viktig kameraet for å lokke nye generasjoner av foto-entusiaster over til denne kamera-klassen. Men noen vil kanskje synes at prisøkningen er litt i høyeste laget. Akkurat her er Nikon kanskje litt uheldig med timingen, men i dette tilfellet nytter det nok ikke å skylde på den amerikanske presidenten…

Viktige forbedringer

Forgjengeren Nikon Z5 var nok først og fremst et ganske foto-sentrert kamera, men oppfølgeren Nikon Z5 II har fått flere av de viktigste forbedringene sine på videosiden. For eksempel med mulighet for å lagre 10-bits videofiler internt på SD-kortet – eller kortene. Som forgjengeren har også Nikon Z5 II to kortplasser.

Autofokus-systemet skal være opptil 68 prosent raskere enn på Nikon Z5, ifølge Nikon. Autofokusen skal være følsom helt ned til -10 EV, noe som skal gjøre kameraet veldig anvendelig i mørke omgivelser. Ifølge Nikon bidrar kameraets forbedrede støyreduksjom til at man kan få renere bilder i svakt lys med rik metning og mange detaljer.

Den elektroniske søkeren er lyssterk. Den kan skilte med en maksimal lysstyrke på 3.000 nit, og den har dessuten en variabel lysstyrke-kontroll på hele 18 nivåer.

Noe av det kjøperne av dette innstegskameraet i Nikons fullformat-verden må klare seg uten, er den ekstra LCD-skjermen på topplaten som de dyrere utgavene. Den brukes til å vise kameraets innstillinger til enhver tid. Sikkert kjekk å ha, men målgruppen vil neppe savne den, siden den bare ville ha gjort kameraet litt dyrere. 

Bedre video

De blant oss som liker å fikle med video innimellom, inkludert meg selv, kan altså glede seg over at Nikon Z5 II har fått sine kanskje største oppgraderinger på video-siden. Dette var vel det punktet som en del kamera-anmeldere betegnet som det svakeste hos forgjengeren Nikon Z5. Dét kameraet ble imidlertid lansert i 2020, og Nikon er ikke alene om å ha forbedret videoegenskapene på flere av sine kameraer siden den gang. Video-bloggerne og andre video-entusiaster begynner for alvor å bli tatt på alvor av fotobransjen i disse tider.

«Filmatiske opptak» er begrepet Nikon bruker i pressemeldingen om mulighetene som det nye kameraet byr på. Man kan ta opp N-RAW-opptak direkte til kameraets minnekort – kameraet kan håndtere minnekort opptil UHS-II-klassen. Det samme gjelder 10-bits N-log-opptak for dem som liker å drive med litt avansert fargegradering av video-opptakene på PC-en eller Mac-en etterpå.

Nikon har som kjent kjøpt opp produsenten av de avanserte og profesjonelle RED-videokameraene, og det får også kjøpere av Nikons rimeligste fullformat-kamera glede av. Kameraet kan benytte såkalte RED-LUT-er, altså oppslags-tabeller (look up tables = LUT) over fargesammensetningen for N-log-opptak for fleksibel etterproduksjon av videoopptakene.

Bildekontroll-knapp

Blant de andre nyhetene er en såkalt Picture Control-knapp som gjør at man med bare ett trykk kan velge en helt annen fargeprofil midt under en opptakssesjon ute i felten, om man vil. Løsningen fungerer både for videoopptak og for stillbilder. 

Ved hjelp av Nikons programvare Nikon NX Studio kan brukerne selv opprette og lagre sine egne forvalg for Picture Control-farger.

I det hele tatt begynner Nikon-folkene å bli både flittigere og flinkere til å utvikle programvare-løsninger for sine kameraer. Jeg er nok selv blant de mange som etter gjentatte forsøk opp gjennom årene ga opp Nikons mobil-app Snapbridge. Så sent som i fjor, i 2024, fant jeg en internett-debatt med tittelen «Snapbridge – er det virkelig det beste Nikon greier å tilby oss?».

Men nå begynner det visst å gå bedre – jeg skal prøve på nytt når jeg får tid. Det gjelder også kamera-til-sky-tilkoblingen ved hjelp av Nikon Imaging Cloud, som byr på midlertidig bildelagring i skyen – kjekt når man er på farten og vil sikre seg sikkerhetskopier av bildene sine før man kommer hjem og får spilt dem over til datamaskinen. Fra Nikon-skytjenesten skal man også kunne laste ned bildeoppskrifter direkte til Z5 II.

Prisen

Forgjengeren Nikon Z5, lansert i 2020, fås i dag kjøpt for i underkant av 18.000 kroner – hos enkelte forhandlere for ned mot 15.000 kroner. Nikon Z5 II gjør derfor et merkbart prishopp når prisen på nykommeren nå kunngjøres til oppunder 23.000 kroner.

Joda, det er en masse fine nyheter med Nikon Z5 II, og ny og forbedret teknologi må man være beredt på å betale for. Men med et prishopp på nærmere 5.000 kroner i dette prissjiktet er det nok en del som synes prisen er litt i høyeste laget. Vi får se hvordan markedet reagerer.

Riktignok kan Nikon trøste seg med at selskapet har et alternativ for hånden for dem som ønsker seg i hvert fall en del av de nye egenskapene til Nikon Z5 II, inkludert på video-siden, men til en mer folkelig pris: Nikon Z50 II. Da kommer man i mål med en investering på rundt 12.000 kroner. Men da må man være villing til å gi opp fullformat-satsingen og nøye seg med den mindre APS-C-brikken isteden. 

Ifølge Nikons pressemelding vil Nikon Z5 II koste cirka 22 990 kroner her i Norge – inklusive mva.  Optikkk kommer naturligvis i tillegg. Salgsstart skal være i løpet av april 2025.

Tekniske data

Brutto oppløsning25,28 megapiksler
Netto oppløsning24,5 megapiksler
Høyeste bildeoppløsning6.048 x 4.032 piksler
BrikkestørrelseNikon FX-brikke (fullformat) 35,9 x 23,9 mm
SensortypeBSI CMOS-sensor
LysfølsomhetISO 100-64.000 for foto, utvidbart til ISO 50-204.800. ISO opptil 51.200 for video. Lysfølsomhet ned til -10 EV
BildestabilisatorBrikke-flytting, ca. 7,5 trinn i fokuspunktet og midt i bildet, opptil 6 trinn i kanten (CIPA)
Autofokus3D-følgefokus m/motivgjenkjenning
Fokuspunkter299
ObjektivfatningNikon Z-fatning
LCD-skjerm3,2-tommer, 2.100.000 punkter, 170-graders visningsvinkel
SøkertypeElektronisk OLED-søker, 3.690.000 punkter, opptil 3.000 nit, 18-nivåer lysstyrke-kontroll
Søkerforstørrelse0,8x
Lukkertider900 sek.-1/8.000 sek.
SerieopptakOpptil 30 bps, JPG
Videoformater4K/30p (fullformat) og 4K/60p (beskåret) N-RAW, 10-bits N-log og RED-LUT direkte til SD-kort
VideokomprimeringN-RAW (12-bit), H.265/HEVC (8-bit, 10-bit), H.264/AVC (8-bit)
MikrofonInnebygd monomikrofon
HøyttalerInnebygd monohøyttaler
Lagring2 stk. UHS-II SD-kortplasser
USBUSB 3.2 Gen 1 (5 Gbit/sek.)
HDMIHDMI-kontakt type D (Micro)
MikrofoninngangJa, 3,5 mm
HodetelefonutgangJa, 3,5 mm
WiFi802.11b/g/n/a/ac, 2,4 GHz, 5 GHz
BluetoothBluetooth 5.0
Batteritid330 bilder (CIPA)
DimensjonerCa. 134 x 100,5 x 72 mm
VektCa. 620 g netto, ca. 700 g m/batteri og minnekort

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Dette feltet er nødvendig.

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.