Nikons første pannekake-objektiv er ferdig-lansert

Nikkor Z 40mm f/2
FIN KOMBINASJON: Nye Nikkor Z 40mm f/2 montert på et Nikon Z 5-kamera, som ser ut til å være en vellykket kombinasjon. (Pressefoto: Nikon.)

30. september 2021 er salgsstart for Nikons nye 40 mm «pannekakeobjektiv», Nikkor Z 40mm f/2. Trinnvis produktlansering er i ferd med å bli den nye trenden blant kameraprodusentene, og 40 mm-objektivet ble forhåndslansert gjennom en såkalt utviklingskunngjøring tidlig i juni 2021. Nå er det altså ferdig-lansert.

Samme dag som Nikon lanserte sitt nye 40 mm-objektiv som altså var forhåndskunngjort over tre måneder tidligere, lanserte Canon sitt proffkamera for presse- og sportsfotografer, Canon EOS R3. Dette var på tilsvarende måte forhåndskunngjort med begrenset informasjon allerede i april. Så ja, utviklingskunngjøringer og forhåndslanseringer er definitivt på moten.

Nikkor Z 40mm f/2
FOR GATEFOTO: Nikkor Z 40mm f/2 har en nøktern og harmonisk design, en litt diskret stil som passer bra for et objektiv som skal brukes til gatefotografering. (Pressefoto: Nikon.) (Klikk for større bilde.)

Normalobjektiv for FX-fotografer

Det nye 40 mm-objektivet fra Nikon kan anses som et tilnærmet normalobjektiv på et fullformat Nikon Z-kamera, altså det brikkeformatet som Nikon kaller FX. Den klassiske normalobjektiv-brennvidden er som kjent 50 mm.

Alternativt kan objektivet klassifiseres som et kompakt vidvinkelobjektiv med moderat vidvinkel-brennvidde. Synes man for eksempel at Nikon Nikkor Z 35mm f/1,8 S til omlag 9.500 kroner og med en vekt på 370 gram både er for dyrt og tungt, kan Nikon Nikkor Z 40mm f/2 til omtrent en tredjedel av prisen og under halvparten av vekten være et attraktivt alternativ. I så måte omtales det allerede hyppig som et velegnet gatefoto-kamera.

Portrettobjektiv for DX-fotografer

Men noen Nikon-eiere kan isteden definere det nye 40 mm-objektivet som et moderat teleobjektiv som passer godt blant annet til portrettfotografering. Dette gjelder dem som eier et av Nikons APS-C-kameraer – eller DX-kameraer, som Nikon kaller det – i den speilløse Nikon Z-familien. Det vil i skrivende stund si Nikon Z 50 eller Nikon Z fc. 40 mm-brennvidden tilsvarer her et 60 mm teleobjektiv.

Nikkor Z 40mm f/2
PORTRETT-TELE: Montert på en Nikon Z 50 eller Z fc blir 40 millimeter-objektivet omgjort til en 60 mm portrett-tele. (Pressefoto: Nikon.) (Klikk for større bilde.)

En del har sikkert kjøpt Nikon Z DX-kameraene med Nikons kompakte og ganske rimelige «kit-objektiv» Nikkor Z DX 16-50mm f/3,5—6,3 VR-zoomobjektiv. Jeg eier det selv og er veldig godt fornøyd med bildekvaliteten, men har naturligvis bitt meg merke i at lysstyrken er svak. I 50 mm telemodus – tilsvarende 75 mm – er lysstyrken bare f/6,3. Det nye 40 mm-objektivet vil by på lysstyrke f/2 i brennvidden 40 mm – tilsvarende 60 mm montert på et APS-C-kamera. Det gir løfte om mye bedre bokeh, altså mer delikat myk bakgrunn i den uskarpe delen av et portrettfoto når man fotograferer på stor blenderåpning, for eksempel full blenderåpning f/2.0. I pressemeldingen skryter Nikon av nettopp god bokeh på dette objektivet takket være kombinasjonen av den store åpningen på Z-fatningen, forholdsvis høy lysstyrke, avrundet blender og ni bladlameller. Tross overlappende brennvidder tror jeg mange i samme optikksituasjon som meg vil vurdere å supplere 16-55 mm-objektivet sitt med det nye 40 mm-objektivet.

Men Nikon påpeker også at objektivet vil være attraktivt for dem som eier et Nikon Z fullformatkamera i FX-format, ikke bare det rimeligste av dem, Nikon Z 5, men også modeller litt høyere opp på prisskalaen, som Nikon Z 6 II og Nikon Z 7 II. Både første og andre generasjon av Nikon Z 6- og Z 7-kameraene er gjerne eiere av forholdsvis store og dyre S-line-objektiver, som Nikon har lansert en god del av etter introduksjonen av sine speilløse systemkameraer i 2018. Men også disse fotografene kan nok tenke seg et lett og kompakt objektiv når de er ute og rusler, påpeker Nikon.

Hva mener videobloggerne?

Nikon hevder at dette lyssterke standardobjektivet – da snakker Nikon om 40 mm-brennvidden på fullformat-kameraer – med fast brennvidde har en bildevinkel som er ideell for spontane portretter, intervjuer og instruksjonsfilmer. Her sikter Nikon åpenbart til blant annet blogger- og vlogger-markedene. Derfor blir det ikke minst interessant å se hvordan objektivet blir tatt imot her.

Nikkor Z 40mm f/2
PANNEKAKE: Nikkor Z 40mm f/2 betegnes som et pannekakeobjektiv, men en del kommentarer viser at noen mener det ikke er tynt nok til å fortjene en slik benevnelse. (Pressefoto: Nikon.) (Klikk for større bilde.)

I det hele tatt har objektivet noen egenskaper som ser ut til å gjøre det interessant for videointeresserte på lavt budsjett. Fast brennvidde gjør at man er garantert å slippe lydforstyrrelser fra noen zoommotor. Dessuten påstår Nikon at fokusløsningen er konstruert med tanke på minimalt med fokuspusting, altså at brennvidden endrer seg utilsiktet og uønsket, men synbart når man endrer fokus midt under filmingen.

28 mm også

Forhåndskunngjøringen fra Nikon tidlig i juni 2021 omfattet også et annet«pannekakeobjektiv» med FX-brennvidde på 28 mm, tilsvarende 42 mm på DX-kameraer. Objektivet er bitte lite grann mindre enn 40 mm-objektivet, med en vekt som ligger 10 gram lavere. Her har ikke Nikon i skrivende stund kommet med noen dato for salgsstart, og dermed er objektivet heller ikke «ferdig-lansert», men det er neppe langt unna.

Det kan være på sin plass å nevne at ingen av disse to nye kompakt-objektivene har innebygd optisk bildestabilisering. Det er kanskje med på å forklare den moderate prisen. For eierne av Nikons speilløse fullformat-kameraer har det ikke så mye å si, for her er det bildestabilisering innebygd i kamerahuset. Men eierne av Nikon Z 50 og Z fc kan nok komme til å savne det, for disse kameraene har ikke slik innebygd bildestabilisering.

Nikkor Z 40mm f/2
SLEKTNING UNDERVEIS: Nikkor Z 40mm f/2 har en nær slektning som trolig er like rundt hjørnet, et nesten likt objektiv med brennvidde på 28 mm. (Pressefoto: Nikon.) (Klikk for større bilde.)

Tekniske data

Brennvidde40 mm (FX/fullformat). Tilsvarer 60 mm på DX/APS-C-kamera
Lysstyrkef/2
Minste blenderåpningf/16
Antall bladlameller9 (avrundet blenderåpning)
Konstruksjon6 linseelementer i 4 grupper
ObjektivfatningNikon Z-fatning
FokuseringssystemInnvendig fokusering
Maks forstørrelsesgrad0,17x
Nærgrense0,29 m fra fokusplanet
Filterstørrelse50 mm
Optisk bildestabilisering
LengdeCa. 70 mm
DiameterCa. 45,5 mm
VektCa. 170 gram

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.