Nikons speilløse fullformat-kameraer blir voksne

Nikon Z 6II Z 7II
MINIMALT STØRRE: Nikon Z 6II og Z 7II (bildet) er blitt litt større og tykkere enn forgjengerne, men det er neppe mulig å se forskjellen med det blotte øye. (Pressefoto: Nikon)

To år etter lanseringen er Nikons fremste speilløse fullformat-kameraer, Nikon Z 6 og Z 7, endelig i ferd med å bli voksne. Nå kommer neste generasjon, med dobbelt minnekortplass, dobbelt prosessor, kjappere autofokus, mulighet for USB-C-lading under bruk og flere andre forbedringer.

Nikon har valgt å kalle de nye kameraene for Nikon Z 6II og Nikon Z 7II – altså med romertall 2 bak modellnavnet. Selv om kameraene ser nesten identiske ut som forgjengerne, er det viktige nyheter under skallet.

Forgjengerne

Nikon Z 6 og Z 7 ble mottatt med stor spenning da kameraene ble lansert høsten 2018. Kameranytt var til stede under den europeiske lanseringen i London i august det året, om enn den gang primært invitert på vegne av teknologiavisen Computerworld. Men foruten jobben der hadde jeg allerede etablert Kameranytt-bloggen, og her spådde jeg i min første omtale av Nikon Z 7 at Nikon Z-kameraene ville bidra til å endre markedet.

Nikon Z 6II Z 7II
KOMPAKT: Det kompakte 24-50 mm-objektivet ble lansert sammen med Nikon Z 5, men kan naturligvis godt settes på et Nikon Z 6II-kamera også. (Pressefoto: Nikon) (Klikk for større bilde.)

Om spådommen var riktig, er vanskelig å si, for livet i kamerabransjen er blitt snudd opp-ned i løpet av de to årene som er gått siden da. Tumultene med til dels dramatisk salgssvikt de siste årene, særlig forårsaket av mobilkamera-invasjonen, er blitt kraftig forsterket av korona-pandemien det siste året. Markedsanalytikerne er etter hvert blitt mer opptatt av hvem som blør minst enn hvem som vokser mest.

I så måte ser det ut til at produksjonen og salget av speilløse systemkameraer har holdt bedre stand enn produksjonen og salget av speilreflekskameraer. Dette fremgår av rapporter fra den japanske CIPA-bransjeorganisasjonen – Camera and Imaging Products Association – for de første månedene av 2020 da korona-pandemien begynte å gjøre seg gjeldende. I tillegg viser CIPA-salgstallene for hele 2020 fram til og med august måned er at salget av speilløse systemkameraer nå for første gang har gått forbi salget av speilreflekskameraer.

Nikon Z 6II Z 7II
TILKOBLINGER: Nikon Z 6/7II har godt med tilkoblinger: Hodetelefon-utgang, mikrofon-inngang, USB-C-kontakt, HDMI-kontakt og fjernkontroll-kontakt. (Pressefoto: Nikon) (Klikk for større bilde.)

Jeg sitter ikke på oppdaterte salgstall for de forskjellige kameramerkene, men siden Nikon er en av de store aktørene på markedet, er det grunn til å tro at Z-fullformatkameraene fra Nikon er blant dem som har bidratt til disse endringene. Altså til at speilløse systemkameraer og ikke minst speilløse fullformatkameraer ser ut til å overta posisjonen til speilreflekskameraene. Hvilket vel å merke ikke betyr å danke dem ut helt.

Har tatt kritikken på alvor

Det er et faktum at Nikon høstet en del kritikk etter lanseringen av Z 6 og Z 7 for to år siden. Mest bråk var det vel om minnekortplassene, eller rettere sagt mangelen på dem. Kameraene var bare utstyrt med én minnekortplass. Argumentet som ble brukt til det kjedsommelige, var at det var altfor risikabelt for bryllupsfotografer å bruke et kamera som ikke umiddelbart tok sikkerhetskopi av bildene. Det var nøyaktig den samme kritikken som erkerivalen Canon ble gjenstand for da selskapet lanserte sitt første speilløse fullformatkamera, Canon EOS R, noen uker senere utpå høsten i 2018.

Nikon Z 6II Z 7II
Nikon Z 7II med det nye batterigrepet MB-N11. (Pressefoto: Nikon) (Klikk for større bilde.)

Begge de to kameraprodusentene har lyttet til kritikken og har kommet med nye modeller med doble kortplasser. Hos Canon skjedde det med EOS R5 og R6 i begynnelsen av juli 2020, mens Nikon antydet hvilken vei det bar med Nikon Z 5, en forenklet utgave av Z 6 som ble lansert noen uker senere.

Og nå har Nikon altså fulgt opp med Z 6II og Z 7II, som begge har dobbelt minnekortplass. Begge kameraene kan bruke XQD-kort eller CFexpress-kort i den ene kortplassen og SD-kort av opptil UHS-II-kaliber i den andre kortplassen. Det betyr maksimal fleksibilitet og valgfrihet, samtidig som SD-kort i UHS-II-klassen trolig holder tritt både til raske serieopptak og til 4K-video. (Nikon har foreløpig ikke gitt seg ut på konkurranse med Canon om 8K…)

Kampen om rask autofokus

Kameraprodusentene slåss om hvem som har den beste, raskeste og mest treffsikre autofokusen. Både hastighet, minst mulig lyd (slik at videoopptak ikke forstyrres) og effektiv følgefokus både på folk, dyr og fugler i flukt er etter hvert blitt viktige arenaer for konkurransen mellom leverandører som Nikon, Canon, Sony, Panasonic, Olympus og de andre som konkurrerer på dette nivået.

Canon har lenge hevdet at selskapet har hatt et fortrinn på grunn av selskapets Dual Pixel-teknologi, som ikke minst skal bidra til rask og treffsikker autofokus. Nå svarer Nikon på tiltalen med sin løsning, som er dobbel prosessorbrikke – hos Nikon kalt Expeed-prosessoren. Nikon slår altså tilbake med rå prosesseringskraft mot Canons sofistikerte løsning på piksel-nivå. Jeg tror vi går en spennende tid i møte når det gjelder autofokus-dueller hos kameranettstedene som driver med sammenlignende tester.

Nikon Z 6II Z 7II
UNDERSIDEN: Nikon Z 6/7II sett fra undersiden. (Pressefoto: Nikon) (Klikk for større bilde.)

Dessuten har Nikon Z 7II og Z 6II fått forbedrede autofokus-funksjoner med AF-støtte for mennesker og dyr over et stort område, i tillegg til motivfølende autofokus som ligner på 3D-følgefokus, og autofokusen skal fungere bedre enn før i situasjoner med lite lys, ifølge Nikon.

Øyeregistrerings-autofokus og dyreregistrerings-autofokus skal være bedre på videoopptak med Nikon Z 6II, som fremstår det mest video-sentriske av de to kameraene, med mulighet til å ta opp video i 4K-kvalitet med opptil 60 bilderuter i sekundet – riktignok først gjennom en fastvareoppdatering utpå nyåret. Z 7II greier 4K/60p allerede nå.

I tillegg har Nikon supplert dobbelprosessor-forbedringene med økt bufferkapasitet, noe som blant annet øker kapasiteten på serieopptak. Nikon Z 7 greide opptil ni bilder i sekundet. Dette er nå økt til ti bilder i sekundet med Nikon Z 7II. For Nikon Z 6II snakker vi om opptil 14 bilder i sekundet, mot før 12.

Z 6II kan ta opptil 200 JPG-bilder i én serie eller 124 12-bits RAW-bilder i én serie. For Z 7II snakker vi også opptil 200 JPG-bilder i én serie, eller 77 12-bits ukomprimerte RAW-bilder i én serie.

Nytt tilbehør

Nikons SnapBridge-app er under stadig utvikling, og nå kan den brukes til å oppdatere fastvaren på Z 6II og Z 7II direkte via brukerens mobil.

De to kameraene har fått et nytt felles batterigrep, MB-N11, som både har utløser og kontroller for vertikal fotografering. Batterigrepet har også en USB-C-port som gjør det mulig å lade to batterier etter hverandre når grepet er frakoblet.

Den nye trådløse fjernkontrollen heter WR-R11b og kan brukes til å styre kameraets utløser trådløst. Man kan også synkronisere utløserne til flere kameraer som er koblet til hovedkameraet. Fjernkontrollen kan dessuten brukes til å kontrollere eksterne blitser i oppsett med avansert trådløs blitsstyring. WR-R11b er også kompatibel med den profesjonelle senderen WR-T10, som har lang rekkevidde.

Nikon Z 6II Z 7II
FJERNSTYRING: Den nye fjernkontrollen WR-R11a (til venstre) er kompatibel med WR-T10-senderen. (Pressefoto: Nikon) (Klikk for større bilde.)

I tillegg skal man via USB-C nå kunne koble til en lader som forsyner kameraet med strøm også mens det er i bruk. Batterikapasiteten er økt på begge kameraene, på Z 6II fra 310 til 410 bilder og på Z 7II fra 330 til 420 bilder, målt etter CIPA-standarden.

Ellers er begge kameraene utstyrt med solid allværsbeskyttelse, som tidligere, og den elektroniske søkeren har samme oppløsning som før, på 3.690.000 punkter.

Høy oppløsning eller video?

Forskjellen på de to kameraenes oppløsning på bildebrikken bidrar til å gi dem klart forskjellige fortrukne bruksområder. Begge de nye kameraene har samme oppløsning som tidligere, 45,7 megapiksler på Z 7II og 24,5 MP på Z 6II.

Med Z 7II frir Nikon særlig til studiofotografer som trenger høy oppløsning til portrett- og motebilder, gjerne tatt opp i atelier, eller til ekstremt detaljerte landskaps- og naturbilder. Z 6II er ikke minst myntet på dem som vil ta opp video på profesjonelt nivå eller som har større behov for å fryse bevegelse med raske serieopptak.

Prisforskjellen mellom de to kameraene bidrar også til å gjøre Z 7II mer til et proffkamera, mens Z 6II bør ha bedre muligheter i det vi kaller entusiast-markedet.

Nikon Z 6II Z 7II
KLAR FOR KJAPPE BLITSBILDER: Den nye Z 6II-Z 7II-generasjonen påsatt Speedlight SB-5000-blitsen. (Pressefoto: Nikon) (Klikk for større bilde.)

Z 6II er også kameraet for å ta bilder i særdeles dårlig lys. Med objektiver med største blenderåpning på f/2 eller større håndterer kameraet lysnivåer ned til -6 EV. Z 7II greier til sammenligning ned til -4 EV. Z 6II har for øvrig fått lengre lukkertid, helt ned til opptil 900 sekunder, mot før 30 sekunder. På Z 7II er den beholdt på 30 sekunder. Korteste lukkertid på begge kameraer er som før, 1/8.000 sekund.

Antall fokuspunkter er som før, 273 på Nikon Z 6II og 493 på Nikon Z 7II.

Som før har begge kameraer innebygd fem-aksers bildestabilisering i kamerahuset med sensorflytting.

Vekt og størrelse på de nye kameraene er økt ørlite fra tidligere, ifølge Nikon på grunn av at den doble minnekortløsningen tar noe mer plass. Vekten på begge er økt fra 675 gram til 705 gram, og kameraene er blitt to millimeter tykkere.

Spør Nikon!

Er det noe du lurer på når det gjelder Nikon Z 6II og Nikon Z 7II? I så fall er det bare å spørre Nikon. Det kan du gjøre på nettet mellom klokka 20 og 22 norsk tid mandag 19. oktober 2020. Da vil Nikon School arrangere en gratis spørsmål- og svar-sesjon på internett, vel å merke på engelsk. Sesjonen finner du her.

Nikon Z 6II Z 7II
LCD-skjermen er som før, på 3,2 tommer. (Pressefoto: Nikon) (Klikk for større bilde.)

Prisene

Nikons veiledende priser viser at Nikon Z 7II vil koste fra 38.990 kroner, noe som plasserer det i klassen for utpregede proff-kameraer, mens Nikon Z 6II nok vil oppleves som et mer tilgjengelig kamera også blant entusiaster, med en pris på 25.990 kroner.

Batterigrepet MB-N11 vil koste cirka 4.600 kroner, mens fjernkontrollen WR-R11b får en pris på cirka 2.000 kroner.

Når kommer de nye Nikon-produktene i fotobutikkene? Foreløpig er informasjonen om dette fra Nikon litt vag. Formuleringen som brukes i pressematerialet er «vinter 2020», og vi har fått antydninger om at dette i hvert fall betyr før årsskiftet, altså før vi skriver 2021.

Tekniske data Nikon Z 6II

Brutto oppløsning25 megapiksler
Netto oppløsning24,5 megapiksler
Bildeoppløsning6.048 x 4.024 piksler
Brikkestørrelse35,9 x 23,9 mm
SensortypeBSI-CMOS
LysfølsomhetISO 100-51.200, utvidbar til ISO 50-204.800
BildestabilisatorBrikkeforskyvning med 5 akser
Fokuspunkter273
ObjektivfatningNikon Z
LCD-skjerm3,2 tommer, berøringsfølsom
LCD-skjermoppløsning2.100.000 punkter
SøkertypeElektronisk, 3.690.000 punkter
Søkerforstørrelse0,8x
Lukkertider900 sek.-1/8.000 sek.
Innebygd blits
Serieopptak14 bps
VideoformaterMPEG-4, H.264
MikrofonInnebygd stereomikrofon
HøyttalerInnebygd monohøyttaler
LagringCFexpress Type B/XQD i kortplass 1, SD/SDHC/SDXC, UHS-II-støtte i kortplass 2
USBUSB 3.2 Gen 1 (5 GBit/sek.)
HDMIMicro-HDMI
MikrofoninngangJa
HodetelefonutgangJa
WiFi802.11ac
BluetoothJa
Batteritid CIPACa. 410 (CIPA)
VektCa. 705 g inkl. batt.
StørrelseCa. 134 x 101 x 70 mm
Nikon Z 6II Z 7II
ERGONOMI: Nikon-ingenørene har ord på seg for å være flinke med ergonomien og har i så måte ikke gjort noen endringer i andre generasjon av Nikon Z 6- og 7-kameraene. (Pressefoto: Nikon) (Klikk for større bilde.)

Tekniske data Nikon Z 7II

Brutto oppløsning47 megapiksler
Netto oppløsning45,7 megapiksler
Bildeoppløsning8.256 x 5.504 piksler
Brikkestørrelse35,9 x 23,9 mm
SensortypeCMOS
LysfølsomhetISO 64-25.600, utvidbar til ISO 32-102.400
BildestabilisatorBrikkeforskyvning med 5 akser
Fokuspunkter493
ObjektivfatningNikon Z
LCD-skjerm3,2 tommer, berøringsfølsom
LCD-skjermoppløsning2.100.000 punkter
SøkertypeElektronisk, 3.690.000 punkter
Søkerforstørrelse0,8x
Lukkertider30 sek.-1/8.000 sek.
Innebygd blits
Serieopptak10 bps
VideoformaterMPEG-4, H.264
MikrofonInnebygd stereomikrofon
HøyttalerInnebygd monohøyttaler
LagringCFexpress Type B/XQD i kortplass 1, SD/SDHC/SDXC, UHS-II-støtte i kortplass 2
USBUSB 3.2 Gen 1 (5 GBit/sek.)
HDMIMicro-HDMI
MikrofoninngangJa
HodetelefonutgangJa
WiFi802.11ac
BluetoothJa
Batteritid CIPACa. 420 (CIPA)
VektCa. 705 g inkl. batt.
StørrelseCa. 134 x 101 x 70 mm

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.