Nok en 35 mm-Samyang for Sony

Samyang AF 35mm f/1.4 FE
ALTERNATIV: Samyang lanserer nok et rimelig alternativ til Sonys egne premiumobjektiver. Her er Samyangs nye og lyssterke 35 mm-objektiv. (Foto: Samyang. Montasje: Kamerablogg.no)
Samyang AF 35mm f/1.4 FE
ALTERNATIV: Samyang lanserer nok et rimelig alternativ til Sonys egne premiumobjektiver. Her er Samyangs nye og lyssterke 35 mm-objektiv. (Foto: Samyang. Montasje: Kamerablogg.no)

Koreanske Samyang lanserer nok et 35 mm-objektiv for Sonys fullformatkameraer med FE-fatning.

[toc] I sommer kom Samyang med et superlett vidvinkelobjektiv til Sonys speilløse fullformat-systemkameraer, et 35 mm-objektiv med lysstyrke på f/2,8 og svært beskjeden pris sammenlignet med tilsvarende originaloptikk fra Sony.

Nå følger Samyang opp med ytterligere et 35-millimeters autofokus-objektiv, men denne gang av den mer lyssterke typen – og dermed også mye større og tyngre.

LES OGSÅ: Samyang med aggressiv objektiv-prising

Samyang AF 35mm f/1.4 FE er navnet på det nye objektivet, som kommer i salg i Norge i november.

Fire for Sony

Dermed har Samyang i alt fire AF-objektiver med Sony E-fatning, alle med fast brennvidde og først og fremst myntet på fullformat. Vi snakker om ett objektiv med 14 mm brennvidde, to med 35 mm brennvidde, men forskjellig lysstyrke, og ett normalobjektiv med 50 mm brennvidde og høy lysstyrke.

Samyang AF 35mm f/1.4 FE
INGEN LETTVEKTER: Den lyssterke vidvinkelen er ingen lettvekter, med en vekt på 645 gram. (Foto: Samyang)

Samyang har spesialisert seg på optikk med fast brennvidde.

Som jeg har nevnt tidligere, er de forholdsvis rimelige Samyang-objektivene sikkert særlig interessante for dem som har kjøpt seg et brukt Sony a7-kamera og som gjerne vil supplere med prisgunstig optikk.

Kamerablogg.no har aldri prøvd noe Samyang-objektiv og kan derfor ikke si noe om kvaliteten på optikken, annet enn at det finnes tilsynelatende seriøse testomtaler på nettet som gir mange av Samyang-objektivene godt skussmål.

Klassisk vidvinkel

Det nye objektivet er vel det vi kan kalle en klassisk vidvinkel med moderat vidvinkelbrennvidde på 35 mm. For mange kan det sikkert fungere som et greit allround-objektiv.

LES OGSÅ: Samyang tilbyr endelig autofokus

Man kan dessuten godt plassere det på et av Sonys APS-C-kameraer med E-fatning. Da vil det gjøre nytte som et normalobjektiv med en brennvidde på litt over 50 mm.

Men det er altså utviklet først og fremst med tanke på Sonys fullformat-kameraer, det vil si for eksempel Sony Alpha 7R II og Sony Alpha 7 II eller søskenmodellene.

Høy lysstyrke

Det nye objektivet er forholdsvis stort og tungt, i hvert fall hvis vi sammenligner det med 35 mm-objektivet som Samyang lanserte i sommer. Lysstyrke f/1,4 i stedet for f/2,8 har dramatiske konsekvenser for størrelsen og vekten på et fullformatobjektiv.

På den andre siden byr den økte lysstyrken på viktige fordeler. Ikke bare kan man fotografere i dårligere lys, men det er også større muligheter for å frilegge hovedmotivet mot en uskarp bakgrunn.

Samyang hevder at objektivet holder høy optisk kvalitet, blant annet takket være at to av linsene er asfæriske og dermed motvirker sfærisk aberrasjon, altså at ikke alle lysstrålene fokuseres mot samme sted.

LES OGSÅ: Tamron med doble prosessorer

Samyang AF 35mm f/1.4 FE
9 LAMELLER: Blenderen i Samyang AF 35mm f/1.4 FE har i alt ni blader. (Foto: Samyang)

To av linsene er dessuten såkalte High Refractive-linser (HR-linser) som skal minske faren for kromatisk aberrasjon, altså fargebrytningsfeil.

Det nye objektivet har dessuten flerlags antirefleksbehandling og en blender med ni blader.

Prisen

Samyang AF 35mm f/1.4 FE har en veiledende pris på cirka 6.000 kroner.

Hvis man ønsker et originalt 35 mm-objektiv fra Sony med samme lysstyrke, ender man opp med Sony Distagon T* FE 35 mm F1,4 ZA. Prisen er 17.500 kroner, altså nesten tre ganger så høy som Samyangs alternativ.

Det er Focus Nordic i Bærum som er importør av Samyang-objektivene.

Tekniske data

Her er de tekniske spesifikasjonene på det nye Samyang-objektivet.

Brennvidde35 mm
LysstyrkeF/1,4
Konstruksjon11 linser i 9 grupper, hvorav 2 asfæriske og 2 HR-linser som minsker faren for fargebrytningsfeil
AntirefleksbehandlingUltra Multi Coating (UMC)
Nærgrense30 cm
Filterstørrelse67 mm
Antall blenderlameller9
Lengde115 mm
Vekt645 gram (uten solblender)
Diameter76 mm (maksimal)
Samyang AF 35mm f/1.4 FE
FE-FATNING: Samyangs nye 35 mm-objektiv har FE-fatning og er altså først og fremst myntet på Sonys a7-kameraer, men kan også brukes på APS-C-kameraene, for eksempel Sony a6300. (Foto: Samyang)

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.