Nokia gjenoppliver Zeiss-avtale

Nokia
KAMERAMOBIL: Nokia vil gjenskape fordums storhet ved å samarbeide med Zeiss om objektivene i sine kommende smartmobiler. (Foto: Nokia)
Nokia
KAMERAMOBIL: Nokia vil gjenskape fordums storhet ved å samarbeide med Zeiss om objektivene i sine kommende smartmobiler. (Foto: Nokia)

Fremtidige Nokia-mobiler vil være utstyrt med Carl Zeiss-optikk.

[toc] Dette er klart etter at HMD Global, det finske selskapet som har overtatt rettighetene til å produsere Nokia-mobiler, har gjenopplivet en gammel samarbeidsavtale med tyske Carl Zeiss AG.

Gamle selskaper

Nokia er som kjent det finske telekommunikasjonsselskapet som sto bak mobilmerket Nokia, et av pioner-merkene på mobilmarkedet og i sin tid verdens største mobilprodusent. Men Nokia ble danket ut av smarttelefonene etter lanseringen av Apples iPhone for 10 år siden.

Nokia-selskapets røtter går helt tilbake til 1865, med cellulosefabrikk og papirproduksjon. Selskapet har vært innom mange industrier opp gjennom årene og ble etter hvert et stort telekomm-selskap.

Mobildivisjonen inngikk i 2011 partnerskap med Microsoft og ble tre år senere kjøpt opp av Microsoft, men Nokia-navnet viste seg etter hvert ikke å være noen garanti for suksess. Microsoft døpte om mobilene til Lumia, og i 2016 ble en del av mobilvirksomheten  og ikke minst rettighetene til Nokia-navnet solgt til finske HMD Global.

Nokia
TOPPMODELL: Nokia 6-serien er dagens toppmodeller fra Nokia, med 5,5-tommers Full HD-skjerm og Android 7.1.1-versjonen som operativsystem. (Foto: Nokia)

Carl Zeiss AG ble etablert så tidlig som i 1846 av den tyske optikeren Carl Zeiss og produserer i dag en rekke typer optiske produkter, som kikkerter, teleskoper, geværsikter og ikke minst kamera- og videoobjektiver, med Sony som en av de store kundene.

Viderefører gammel avtale

Den nye samarbeidsavtalen som nå er inngått mellom HMD Global og Zeiss, er en ny avtale, men partnerskapet bygger på et samarbeid som ble innledet mellom Nokia og Zeiss for over 10 år siden.

De to partnerne utviklet blant annet den første kameratelefonen med oppløsning på mer enn én megapiksel, Nokia PureView-teknologien. Nokias N-serie var kjent for å ha kamera med gode objektiver.

Vil sette ny standard

Formålet med den nye samarbeidsavtalen er å jobbe for en helt ny standard for bildebehandling og kamerahåndtering innen mobiltelefoni, heter det i pressemeldingen fra HMD Global.

– Vi ser frem til en spennende reise inn i mobilkameraets fremtid, sier styremedlem Matthias Metz i Zeiss Group.

Skjær i sjøen

Nettstedet The Verge advarer imidlertid mot å tro at avtalen uten videre skal bli en stor suksess selv om det er to kjente og historiske merkevarer som står bak.

The Verge hevder at dagens Nokia-mobiler er middelmådige Android-mobiltelefoner, selv om HMD Global har lovt å komme med Nokia-mobiler i premiumklassen i fremtiden.

Nettstedet fremholder også at det ikke var Zeiss-optikken i seg selv som var grunnlaget for suksessen med de tidligere kameramobilene fra Nokia, men at suksessen særlig skyldtes Nokias utvikling av selskapets egen teknologi innen bilde- og signalbehandling.

I tillegg har mange av de mest talentfulle ingeniørene bak Nokias kamerateknologi forlatt selskapet i kjølvannet av Microsofts overtakelse. En av de mest kjente av dem, Ari Partinen, fikk en sentral stilling i kamerautviklingen hos Apple i 2014.

Alt dette tilsier at en ny samarbeidsavtale mellom Nokia og Zeiss ikke nødvendigvis vil innebære noe stort fortrinn i den videre utviklingen av mobilkamerateknologien, heter det.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.