Kameranytt.no

Norsk Huawei P40-promotering

Huawei P40
P40 PRO: Her er P40 Pro-modellen, med teleobjektiv tilsvarende 125 mm. (Pressefoto: Huawei)

Huawei valgte å bruke vakre kvelds- og nattbilder fra Norge under sin globale lansering av neste generasjon Huawei-mobiler, P40-serien. Huawei-ledelsen presenterte det som ser ut til å være viktige fremskritt innen mobil-foto og -video, blant annet med større bildesensor enn de nærmeste konkurrentene.

Kinesiske Huawei har vært et av de mest interessante mobilmerkene å følge gjennom en årrekke når det gjelder utviklingen på mobilkamera-siden, ikke minst på grunn av det tette samarbeidet med tyske Leica.

Det er skjedd mye siden Huawei P9 kom på markedet i 2016 med et oppsiktsvekkende dobbeltkamera utviklet i fellesskap av Huawei og Leica. Den gang dreide det seg om to kameraer med samme brennvidde, det ene i farger, det andre et rent sort/hvitt-kamera som bidro til at det samlede sluttresultatet fra de to kameraene ble skarpere bilder.

På den nye P40-serien dreier det seg derimot om opptil fem kameraer, alle i farger, i tillegg til et «Time-of-Flight»-kamera som brukes til fokus- og dybdefokus-målinger.

Tre modeller i Norge

I vår del av verden lanserer Huawei tre modeller i P40-serien, det vil si standardmodellen P40 og de to litt mer påkostede modellene P40 Pro og P40 Pro+. For mobilfoto-entusiaster er det nok de to siste som er de mest interessante.

Huawei P40
KALDT SØLV: Det ene av fargevalgene på Huaweis P40-mobiler har fått navnet Silver Frost. (Pressefoto: Huawei)

I andre markeder lanserer Huawei også et par P40 Lite-modeller som ikke ser ut til å dukke opp her til lands.

Megapiksel-krigen

Megapiksel-krigen har herjet på digitalkamera-markedet siden lenge før 2000-tallet, og heller ikke mobilkameraene unnslapp denne striden da de begynte å komme på markedet. Samsung er vel en av dem som har markert seg sterkest på dette feltet i senere tid, med en bildesensor på hele 108 megapiksler i årets Samsung Galaxy S20 Ultra.

Huawei drar ikke strikken fullt så langt med sine nye P40-modeller. Selskapet nøyer seg med 50 megapiksler i vidvinkel-hovedkameraet på de tre P40-modellene.

Men bildekvalitet har minst like mye med selve den fysiske størrelsen på bildebrikken å gjøre som med oppløsning og antall fotodioder. Mobilkameraer har noen naturgitte fysiske begrensninger – rett og slett på grunn av plassen – som gjør at bildesensorene i mobilene aldri vil kunne konkurrere med «ordentlige» kameraer på dette feltet.

Huawei P40
STØRST: Bildesensorbrikken i hovedkameraet i Huaweis P40-modeller er større enn hos de nærmeste konkurrentene, ifølge denne plansjen som Huawei presenterte under P40-lanseringen. (Skjermdump: Huawei)

Men mobilprodusentene prøver så godt de kan å kompensere for dette med avansert databehandling og andre tiltak. Huawei ønsker med sin P40-lansering å fremstå som en av mobilkamera-produsentene med fysisk størst bildesensorbrikke. Huawei har nå lansert en større hovedbildebrikke i alle de tre P40-modellene enn erkerivalene Samsung og Apple kan stille opp med.

50 megapikslers-brikken i P40 er på 1/1,28 tomme, og pikselstørrelsen er oppgitt til 2,44 mikrometer. Samsung S20 Ultra har til sammenligning en bildesensorbrikke på 1/1,33 tomme, som jo er litt mindre enn hos Huawei. Og pikselstørrelsen er på bare 0,8 mikrometer, på grunn av den ekstremt høye oppløsningen på 108 megapiksler. «Pixel binding» kompenserer imidlertid noe for dette – se mer om et øyeblikk.

Huawei P40
240 MM: Med teleobjektiv med optisk brennvidde på hele 240 mm byr Huawei P40 Pro+ på gode muligheter til å fange detaljer i motiver langt unna. (Pressefoto: Huawei)

Apples konkurrerende flaggskips-modell, iPhone 11 Pro Max, har til sammenligning en brikke med en størrelse på bare 1/2,55 tomme, altså vesentlig mindre. Men siden oppløsningen også er mye mindre, 12 megapiksler, er brikkestørrelsen 1,4 mikrometer. Altså omtrent midt imellom Samsung og Huawei.

Pikselbinning

Huawei, såvel som konkurrentene, bruker avansert «pixel binding» for å oppnå høyest mulig kvalitet på bildene, noe som særlig hjelper på bilder tatt i dårlig lys. Her slås et antall fysiske piksler sammen til én virtuell superpiksel. Dette gir naturligvis litt lavere oppløsning, men bildesensorbrikken blir desto bedre på å håndtere svakt lys.

Oppløsningen på P40-hovedkameraet på 50 megapiksler – vi snakker her om kameraet med standard vidvinkel-objektivet som har brennvidde tilsvarende 23 mm – gir i praksis bilder med oppløsning på 12,5 megapiksler på grunn av en 4:1 pikselbinning. Til sammenligning gir Samsung Galaxy S20 Ultra med sine 108 megapiksler et bilde med oppløsning på 12 megapiksler, for der benyttes en pikselbinning i forholdet 9:1, altså at ni individuelle piksler slås sammen til én piksel.

Hva er et RYYB-filter?

Slik kan man fortsette å sammenligne de forskjellige parametrene som brikkestørrelse, oppløsning, pikselstørrelse og alle de andre forholdene som innvirker på bildekvaliteten. Huawei for sin del la ved lanseringen av P40-mobilene vekt på at selskapet har valgt en annen design på fargefilteret over bildebrikken. Ikke det tradisjonelle Bayer-filteret, brukt i nesten alle digitalkameraer, der hver 2×2-kombinasjon av piksler har én piksel med blått filter, én piksel med rødt filter og to piksler med grønt filter. Dette kaller vi også for RGB- eller RGGB-filter. (Vi bruker gjerne to G-er fordi to av de fire pikslene i en 2×2-matrise har grønt filter.)

Isteden går Huawei når for RYYB-filter. Hva betyr det? Jo, at to av de fire nevnte pikslene har gult – yellow – filter istedenfor grønt. Dette innebærer at filteret slipper igjennom mye mer lys til bildesensorbrikken – opptil 40 prosent mer, ifølge Huawei. Jo mer lys pikslene har «å jobbe med», jo bedre bildekvalitet, for lite lys gir gjerne mer bildestøy.

Huawei svitsjet for øvrig til RYYB-filter allerede med forrige mobilgenerasjon, P30-generasjonen.

UT MED GRØNT: Huawei har byttet ut det klassiske Bayer-filteret (bildet) over bildesensorbrikken med et RYYB-filter der fargen gul (Y) erstatter grønn (G). Det vil slippe gjennom mer lys til pikslene – og gi bedre bildekvalitet, ifølge Huawei. (Ill.: Creative Commons Attriburtion 3.0)

Under P40-lanseringen påpekte Richard Yu, sjefen for Huaweis forbrukerdivisjon, i sin presentasjon at nettopp bedre håndtering av lys var en av de største fordelene med de nye bildebrikken. Mens iPhone 11 Pro Max og de nevnte Samsung-mobilene greier maks ISO 12.800, kan man kjøre en Huawei P40 på ISO 204.800 og P40 Pro og P40 Pro+ på hele ISO 409.600, fremholdt Huaweis talsperson.

Det ble vist noen kvelds- og nattbilder under lanseringen, blant annet fra Norge, men om noen av dem var tatt opp med så høye ISO-verdier, vet jeg ikke. Som vi har sett på mange andre kameraer, både store og små, kan det være begrenset hva slags anvendelighet man har av så ekstremt høye ISO-verdier. Men det er vel uansett et godt salgspoeng.

Huawei P40
NORSK: I sin globale video-strømmelansering brukte Huawei disse bildene fra norske kvelds-landskaper til å dokumentere P40-mobilkameraenes egenskaper ved nattfotografering. (Skjermdump: Huawei)
Huawei P40

Periskop-zoom

Huawei fortsetter å bruke periskop-design på noe av optikken. Dette er betegnelsen på objektiver som legges inn på langs inne i mobilhuset, med speiling av lysstrålen for at man skal slippe å få et teleobjektiv som stikker langt ut av mobilen.

Nå har Huawei tatt speil-prinsippet et steg videre og konstruert en løsning der brennvidden økes ekstra mye ved at lysstrålene «speiles» et par-tre ganger ekstra i en slags sving-bevegelse på sin ferd fra objektivet til bildesensoren. Ifølge pressemeldingen er lysbanen forlenget med opptil 178 prosent for å gi ekte optisk zoom med høy brennvidde.

På denne måten har toppmodellen P40 Pro+ fått et periskop-objektiv med brennvidde tilsvarende hele 240 mm, mens P40 Pro har et lignende teleobjektiv med brennvidde tilsvarende 125 mm. P40 må nøye seg med et «ordinært» teleobjektiv med brennvidde tilsvarende 80 mm.

På P40 Pro+ har Huawei-folkene fått plass til to teleobjektiver, det vanlige 80 mm-objektivet og periskop-objektipet på 240 mm. Det høres ut til å være en ganske heftig løsning.

Både teleobjektivene og standard-vidvinklen har optisk bildestabilisering, men dette gjelder ikke ultravidvinkel-objektivet.

Selfie-kameraet på alle de tre modellene har oppløsning på 32 megapiksler, lysstyrke f/2,2 og en brennvidde tilsvarende 26 mm.

Huawei P40
SORT: Black eller Black Ceramic er blant fargevalgene på Huawei P40-mobilene, avhengig av hvilken modell. (Pressefoto: Huawei)

Både selfie-kameraet og bakside-kameraene kan ta opp video både i 4K og Full HD. 4K-opptak kan gjøres med hastighet på opptil 60 bilderuter i sekundet.

Jeg er en litt puritansk fotoentusiast som ikke synes noe særlig om digital zooming, for det gir jo redusert bildekvalitet, særlig på ekstremt nivå. Men vil man prøve seg, kan det jo være greit å vite at P40 Pro greier opptil 50x digital zoom, mens P40 Pro+ er oppgitt med opptil 100x digital zoom. Den optiske zoomen på de to modellene er oppgitt til henholdsvis 5x og 10x optisk zoom. Huawei opererer også med en mellomliggende hybrid-zoom.

Kunstig intelligens

Huawei benytter teknologi for kunstig intelligens (AI) ved hjelp av sin XD Fusion Engine. Dette skal bidra til både økt bildekvalitet og forbedret foto- og videostabilisering i tillegg til den optiske stabiliseringen.

Huawei hevder at AI bidrar dessuten til å øke nøyaktigheten i fargegjengivelsen – oppgitt til en forbedring på 45 prosent – og til portrett-optimalisering i sanntid. Dette går både på hudtoner og tekstur.

Ifølge Huawei er dessuten egenskapene for digital bokeh rundt portretter blitt vesentlig forbedret på P40-modellene. Denne funksjonen får hjelp fra det infrarøde dybdekameraet til mer avansert beregning av forgrunns- og bakgrunns-avstand.

Huawei P40 Pro+Huawei P40 ProHuawei P40
Hovedkamera50 megapiksler RYYB
1/1,28"
Lysstyrke f/1,9
Brennvidde 23 mm
Optisk bildestabilisering
50 megapiksler RYYB
1/1,28"
Lysstyrke f/1,9
Brennvidde 23 mm
Optisk bildestabilisering
50 megapiksler RYYB
1/1,28"
Lysstyrke f/1,9
Brennvidde 23 mm
Optisk bildestabilisering
2. kamera40 megapiksler
Ultravidvinkel
Lysstyrke f/1,8
Brennvidde 18 mm
40 megapiksler
Ultravidvinkel
Lysstyrke f/1,8
Brennvidde 18 mm
16 megapiksler
Ultravidvinkel
Lysstyrke f/2,2
Brennvidde 17 mm
3. kamera8 megapiksler
10x zoom tele-periskop
Lysstyrke f/4,4
Brennvidde 240 mm
Optisk bildestabilisering
12 megapiksler
5 zoom tele-periskop
Lysstyrke f/3,4
Brennvidde 125 mm
Optisk bildestabilisering
8 megapiksler
3x teleobjektiv
Lysstyrke f/2,4
Brennvidde 80 mm
Optisk bildestabilisering
4. kamera8 megapiksler
3x teleobjektiv
Lysstyrke f/2,4
Brennvidde 80 mm
Optisk bildestabilisering
TOF (Time-of-flight-sensor)JaJaNei
Selfie-kamera32 megapiksler
Vidvinkel
Lysstyrke f/2,2
32 megapiksler
Vidvinkel
Lysstyrke f/2,2
32 megapiksler
Vidvinkel
Lysstyrke f/2,0
TABELL: Tabellen ovenfor viser kameraoppsettene på de tre Huawei P40-modellene. (Kilder: Huawei, 
GSMArena og Android Authority)

Mobil-dataene

Både P40 Pro og P40 Pro+ har en skjermstørrelse på 6,58 tommer, mens P40-modellen har skjerm på 6,1 tommer. Alle har OLED-basert skjerm, og Pro-modellene har skjerm med oppfriskningsrate på opptil 90 Hz.

Pro-modellene har vann-, sprut- og støv-beskyttelse etter IP68-standarden, som blant annet innebærer at de kan ligge i vann på 1,5 meters dybde i opptil 30 minutter. P40 er IP53-sertifisert, noe som betyr vesentlig mer beskjeden beskyttelse.

Huawei P40
LEICA: Leica-navnet har fått en prominent plass på baksiden av de nye Huawei P40-mobilene, der den heftigste modellen har hele fem kameraer på baksiden, i tillegg til selfie-kameraet på framsiden. (Pressefoto: Huawei)

Alle P40-modellene er utstyrt med Huaweis egenutviklede Kirin 990 5G-prosessor, støttet av en kraftig grafikkprosessor kalt Mali-G76 og en såkalt nevralprosessor som brukes i forbindelse med de kunstig intelligens-funksjonene som mobilene er utstyrt med.

Kirin 990-brikkesettet støtter høyhastighets 5G og Wi-Fi 6 Plus.

Alle modellene har åtte gigabyte internminne. P40 har 128 GB lagringsplass, P40 Pro 256 GB og P40 Pro+ 512 GB.

P40 veier cirka 175 gram, P40 Pro cirka 209 gram og P40 Pro+ cirka 226 gram.

P40 og P40 Pro kommer i fem farger kalt Silver Frost, Blush Gold, Deep Sea Blue, Ice White og Black, mens toppmodellen P40 Pro+ kommer i en polert keramisk overflate med fargene White Ceramic og Black Ceramic.

Hva med Google?

Jeg antar at mange som er innstilt på å drive med mobilfotografering, vil synes at Huaweis P40-mobiler, særlig Pro-modellene, høres interessante ut, men blir kanskje skremt av tanken på at handelskrigen mellom USA og Kina gjør at Huawei ikke lenger får legge inn Google-programvare på sine mobiler.

Huawei P40
BUET: Huawei P40-mobilene har fortsatt buet kant på skjermen, men mer moderat enn før, ifølge de første testomtalene. (Pressefoto: Huawei)

Dette innebærer at man i utgangspunktet hverken vil finne nettleseren Chrome, bildebehandlings- og bildearkiv-programmet Google Foto, e-postprogrammet Gmail eller kartprogrammet Google Chrome på Huaweis nye mobiler. I det hele tatt får man ikke tilgang til Google Play-butikken for å skaffe seg apper.

Det er også en del norske apper man ikke får tilgang til i skrivende stund, blant annet Vipps og en del andre betalings- og billett-løsninger.

Men Huawei har på ingen måte tenkt å la seg stoppe av dette og arbeider intenst for å få app- og programutviklere i hele verden, også i Norden, til å tilby sine programmer via Huaweis egen app-butikk, AppGallery. Dessuten kan mange apper finnes i tredjeparts-butikker, skriver DinSide.

Så hvem vet? Kanskje Huawei blir mobilprodusenten som viser at man kan greie seg godt uten det tilnærmede monopolet som Google har på enkelte områder i data- og mobil-verdenen?

Prisene

Den rimeligste modellen, P40, koster 9.490 kroner, mens P40 Pro-modellen koster 11.490 kroner.

Forhåndssalget er startet nå og varer til 5. april 2020, ifølge pressemeldingen. Det innebærer trolig at leveringen starter etter 5. april.

Flaggskipet P40 Pro+ har ikke fått noen norsk pris ennå, og den kommer ikke i salg før i juni. Generell europeisk pris er oppgitt til 1.390 euro, som med kronekursen i skrivende stund tilsier en norsk pris på over 16.000 kroner. Vi får vente og se hva den blir til slutt.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.