Norsk nettleser med fotoinfo

Vivaldi
FOTO-NETTLESER: I den nye versjonen av Vivaldi kan man hente fram all tekstinformasjon som er innebygd i en bildefil. (Foto: Vivaldi)
Vivaldi
FOTO-NETTLESER: I den nye versjonen av Vivaldi kan man hente fram all tekstinformasjon som er innebygd i en bildefil. (Foto: Vivaldi)

Utviklerne av Vivaldi frir til fotoentusiastene og gir direkte tilgang til bildeinformasjon.

[toc] Fotoentusiastene er blant målgruppene som utviklerne av nettleseren Vivaldi nå sikter mot med den nyeste utgaven av nettleserprogrammet.

Vivaldi er nylig oppdatert til versjon 1.12.

Bildeinformasjon

Bildefiler inneholder en variabel mengde tekstinformasjon som ligger innbakt i selve filen. I den nyeste versjonen av Vivaldi kan man hente opp denne informasjonen direkte i nettleseren.

Normalt er dette informasjon som man først får tilgang til etter å ha åpnet bildefilen i et bildebehandlingsprogram. I den norskspråklige versjonen av Photoshop går man for eksempel til kommandoen Fil > Filinformasjon for å få opp et vindu på skjermen med tilgjengelig tekstinformasjon.

Grunninformasjonen er vanligvis bildestørrelse og oppløsning, men det kan også være lagt inn informasjon om opphavsrett, instrukser for viderebehandling av bildefilen og mye annet.

Nå kan man altså se denne informasjonen direkte i nettleseren, hvis man bruker Vivaldi 1.12 eller nyere.

For fotoentusiaster

Det er ikke minst fotoentusiaster og designere som kan ha nytte av å få direkte tilgang til all teknisk informasjon om bilde, ifølge Vivaldi.

Også bloggere kan ha nytte av å få sjekket dimensjonene på et bilde umiddelbart, uten å måtte laste det ned først og åpne det i et bildebehandlingsprogram, mener Vivaldi-folkene.

En annen nyhet er at nedlastingspanelet nå viser mye mer informasjon enn før, med muligheter for at brukeren kan styre for eksempel sorteringen av elementer som lastes ned.

Lytter til brukerne

Vivaldi-folkene legger stor vekt på å kunne innfri ønskene til avanserte brukere, og den nye funksjonen som gjør det lett å justere fargetonene i temafargene på et nettsted, er et godt eksempel på dette.

Ønsket om en slik funksjon kom inn via Vivaldis Twitter-tjeneste og ble implementert allerede dagen etter, ifølge Vivaldi.

Fra Opera til Vivaldi

Det er firmaet Vivaldi Technologies, med hovedkontor i Oslo, som står bak Vivaldi-nettleseren. Vivaldi er en konkurrent til store nettlesere som Googles Chrome, Microsofts Internet Explorer og Edge, Mozillas Firefox, Apples Safari og andre. Foreløpig har imidlertid Vivaldi liten markedsandel.

Vivaldi Technologies ble startet av Jón S. von Tetzchner, en gründer med islandske røtter og som kanskje er mest kjent for utviklingen av den norske nettleseren Opera, som kom på markedet allerede midt på 1990-tallet. Opera hadde sine røtter i et Telenor-prosjekt.

Jón S. von Tetzchner
NETTLESER-GRÜNDER: Jón S. von Tetzchner fotografert i hovedkvarteret til Vivaldi Technologies ved Akerselva i Oslo. (Foto: Toralv Østvang)

Tetzchner brøt imidlertid med Opera-selskapet for noen år siden på grunn av uenighet med andre i ledelsen om veien videre. Kort tid etterpå startet han Vivaldi Technologies, og i 2015 ble den første utgaven av den nye nettleseren lansert.

Vivaldi-folkene, som jobber desentralisert med medarbeidere i flere land, inkludert USA, Island, Finland, Tsjekkia og altså med hovedkvarteret i Oslo, har som prinsipp å utvikle programvaren sin i tett samarbeid med brukerne. Med Vivaldi-nettleseren frir selskapet særlig til litt tyngre og kravstore nettleserbrukere.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.