Norsk pris til Fujifilm Instax Mini 12

Elektronikkbransjen
VINNEREN: Årets foto-/videoprodukt hos Elektronikkbransjen ble Fujifilm Instax Mini 12. (Foto: Elektronikkbransjen/Fujifilm.)

Fagbladet Elektronikkbransjen har kåret Fujifilm Instax Mini 12 til Årets foto-/videoprodukt 2023/2024. CEWE Norge vant prisen for Årets bildeprodukt 2023/2024 med produktet Bilde på lerret.

I begynnelsen av november hvert år samler Stiftelsen Elektronikkbransjen sine medlemmer til en førjulssammenkomst i Oslo der det deles ut priser til en rekke elektronikkprodukter. Fagjuryer innenfor de forskjellige produktsjangrene har på forhånd vurdert produktenes egenskaper. Selve prisutdelingen er i regi av bransjeforeningens fagtidsskrift Elektronikkbransjen.

Elektronikkbransjen
FUJI-FOLK: Synne Thorsbakken (t.v.) og Cecilie Øverland hos Fujifilm tar imot prisen for Årets foto-/videoprodukt. (Foto: Elektronikkbransjen/Tore Skaar.) (Klikk for større bilde.)

I juryens vurderinger inngår spørsmålet om produktene tilfører markedet noe nytt, og man har også et lite blikk på forventet popularitet hos norske elektronikk-kjøpere.

I tillegg er det en forutsetning for å bli vurdert at produktene må ha kommet i salg her til lands etter 1. januar det foregående året – for årets prisutdeling altså etter 1. januar 2022 – og at produktene må være tilgjengelig i handelen fremover mot årets jul.

Elektronikkbransjen
PRISVINNERE: Stephan Stein (t.v.) og Knut Toft Ødegård hos CEWE Norge smiler fornøyd med prisen Årets bildeprodukt. (Foto: Elektronikkbransjen/Tore Skaar.) (Klikk for større bilde.)

De fleste kategoriene er litt på siden av hva det er aktuelt for Kameranytt.no å skrive om. Men to av kategoriene er definitivt relevante for leserne: Årets foto- og videoprodukt og Årets bildeprodukt.

Elektronikkbransjen
PÅ LERRET: Bilde på lerret er kåret til Årets bildeprodukt. (Foto: Elektronikkbransjen/CEWE Japan Photo.) (Klikk for større bilde.)

I år var det 20. år på rad at fagbladet Elektronikkbransjen sto for kåringen.

Fujifilm Instax Mini 12

Den første sjangeren er gjerne et eller annet kamera- eller objektiv-produkt, altså det vi gjerne kaller «hardware», mens den andre sjangeren som regel er mer knyttet til resultatet av den fotografiske prosessen, altså bildeprodukter av den typen man gjerne finner mye av hos dagens fotohandlere, typisk fotobøker, diverse formater å få fotoutskrifter på og ulike materialer å få dem trykket på, for å nevne produkttyper som tidligere har gått av med seieren.

Elektronikkbransjen
POPULÆRT: Også i år var et GoPro-produkt med i kampen om pris fra Elektronikkbransjen. GoPro Hero 12 Black endte blant finalistene. (Foto: Elektronikkbransjen/GoPro.) (Klikk for større bilde.)

Prisvinner i kategorien Årets foto- og video-produkt ble altså Fujifilm Instax Mini 12. Juryen påpeker at såkalte instant-kameraer er blitt en retro-hit, særlig blant ungdom. Nye Instax Mini 12 fra Fujifilm er betydelig oppgradert fra forgjengeren, blant annet med nærbilde- og selfie-modus samt mulighet for automatisk justering av eksponeringen, heter det i juryens begrunnelse.

Nytt er det også at disse små kameraene har fått parallaksejustering og automatisk blitskontroll.

Fujifilm Instax Mini 12 er tilgjengelig i fem farger, og prisen ligger på en tusenlapp.

Konkurrentene som kom tettest på og som var med i finalen, var GoPro Hero 12 Black og makroobjektivet M.Zuiko Digital ED 90mm f/3.5 Macro IS Pro.

Action-kameraene fra GoPro har vært en gjenganger i disse kåringene opp gjennom årene, og årets konkurransedeltaker kunne skilte med bedre videostabilisering og kraftig økning i batteritiden.

Elektronikkbransjen
FINALIST: Makroobjektivet OM System 90mm havnet på finalist-listen i Elektronikkbransjens utdeling av prisen for Årets foto-/videoprodukt. (Foto: Elektronikkbransjen/OM System.)

Om OM System-objektivet påpeker juryen at det har høyhastighets- og høypresisjons-autofokus i hele fokusområdet. Dessuten har det god beskyttelse mot støv, sprut og kulde. Dette er altså et produkt fra arvtakeren etter kameradivisjonen hos Olympus, OM Digital Solutions, som siden 2020 har videreført Olympus-produktnavnet under OM System-logoen.

Fagjuryen i denne kategorien var Erik Faarlund, Foto.no, Jonathan Øverbye Adland, NetOnNet, Magnus Rygh, Elkjøp, Martin Torensson, Elon, Zakirjan Ulatenov, Power, Marte Ottemo, Elektronikkbransjen, og juryleder Stian Sønsteng, Elektronikkbransjen.

Bilde på lerret

Elektronikkbransjen
GOD JUL: Personlige julekort selger så godt at produktsjangeren ble blant finalistene i årets priskonkurranse hos Elektronikkbransjen. (Foto: Elektronikkbransjen/Elite Foto.) (Klikk for større bilde.)

Bestselgeren i kategorien veggbilder er for tiden Bilder på lerret, som ble kåret til Årets bildeprodukt 2023/2024. Med slike løsninger er det enkelt å henge opp egne fotomotiver på veggen i en klassisk stil, ifølge juryen. Bildet kan henges opp med ramme eller trekkes helt utover lerretet. Fotohandlerne har en rekke stiler og valg for endekantene på bildene. Man kan velge å ha ett bilde på lerretet, eller en mosaikk av ulike motiver. Prisen på bilde på lerret starter like under hundrelappen.

Produktsjangeren personlige julekort var den ene av finalistene i denne pristildelingen. Selv i vår gjennom-digitaliserte hverdag har salget av tradisjonelle julekort vist seg å holde seg høyt. Fotohandlerne har en rekke ulike formater og overflatebehandlinger å velge mellom, til priser fra seks kroner per julekort.

Elektronikkbransjen
EN AV FINALISTENE: Fotobøker i stort format var en av finalistene i konkurransen om Årets bildeprodukt. (Foto: Elektronikkbransjen/Fotoknudsen.) (Klikk for større bilde.)

Den andre finalisten var sjangeren fotobøker i stort format, som folk designer selv gjennom appene som fotobransjen tilbyr. Det er mange ulike formfaktorer og typer papir å velge mellom, til priser fra 300 kroner per fotobok.

Fagjuryen i denne kategorien var Odd Richard Valmot, Teknisk Ukeblad, Toralf Sandåker, Fotomag, Marte Ottemo, Elektronikkbransjen, og juryleder Stian Sønsteng, Elektronikkbransjen.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.