Kameranytt.no

Norsk «verdenspremiere» for Leica S3

Leica S3
PÅ BESØK FRA TYSKLAND: Fra Leica i Tyskland kom denne trioen, fra venstre Stephan Riediger, lederen for Leicas globale salgsapparat for proffmarkedet, Espen Harward, salgssjef for Leica i Norden, og Toni Felsner, produktsjef for Leica S-systemet. (Foto: Toralv Østvang)

Leica S3 kommer ikke i salg før til våren, men har nå hatt tilnærmet verdenspremiere i Norge. Begivenheten fant sted i Leica Store i Oslo.

Mellomformat-kameraet Leica S3 ble formelt lansert på Photokina-messen i Tyskland i september 2018. Det var dagen før åpningen av Photokina at Leica slapp nyheten om den kommende Leica S3. På messen ble en tidligversjon av kameraet vist fram, men Leica var tilbakeholden med informasjon om spesifikasjonene, utenom de aller mest sentrale. Som for eksempel at oppløsningen var økt fra 37,5 til hele 64 megapiksler og at kameraet nå kan ta opp 4K-video med avlesing fra hele bildebrikken.

Leica Store i Oslo

Leica Store, den norske Leica-butikken i lokalene til Interfoto i Oslo, ble utpekt til det første stedet der nye Leica S3 skulle vises fram i Europa etter Photokina-lanseringen. 

Leica S3
S3: Her er nykommeren Leica S3. (Foto: Leica)

Fra Leica-hovedkvarteret i Tyskland kom flere av de sentrale personene i utviklingen av Leica S-familien, inkludert produktsjefen, og de rundt 70 fremmøtte norske Leica-interesserte – mange av dem kan vel kalles Leica-entusiaster – fikk svar på alle spørsmål de hadde om det nye Leica-flaggskipet.

Fra Leica S2 til S3

Det er et imponerende stykke kamerateknologi Leica nå har vist fram i Norge. Utenpå er det kanskje ikke så lett å se noen forskjell, men innvendig er det til dels revolusjonerende forbedringer. Som for eksempel økningen i oppløsningen. Vi snakker om en bildebrikke på 30 x 45 mm med en oppløsning på 64 megapiksler. 

LES OGSÅ: Diskret Leica med touch-skjerm

Bildebrikkens proporsjoner stemmer overens med det klassiske 35 mm-fullformatet med 3:2-proporsjoner, men sensorområdet er altså 56 prosent større enn bildebrikken på et fullformatkamera. Dessuten er altså oppløsningen nå økt med hele 71 prosent fra forrige generasjon, Leica S Typ 007.

Leica S Typ 007
FORGJENGEREN: Dette er dagens Leica S-model: Leica S Typ 007. (Foto: Leica)

Leica introduserte sitt speilrefleks-baserte mellomformat-kamera Leica S2 i 2008. Nøkkelspesifikasjonene den gang var en Kodak-utviklet CCD-bildebrikke med 37,5 megapikslers oppløsning, ISO-omfang 80-1.250 og en vekt på vel 1,4 kg.

Wikipedia omtaler kamera som et mellomformat-kamera i et kamerahus på størrelse med en 35 mm-speilrefleks. Vekten er omtrent som hos dagens Canon EOS-1D Mark II eller Nikon D5, som begge har omtrent samme bredde- og dybdemål som Leica S2, selv om de to er litt høyere enn Leica S2 på grunn av vertikalgrepet på undersiden.

LES OGSÅ: Her er L-fatningsalliansen

Leicas navngivningen var nok litt forvirrende, for Leica S-navnet var også blitt brukt på en serie av Leica første digitale kameraer fra 1996 og fremover.

Leica S2 fra 2008 gjennomgikk flere oppdateringer i årene som gikk. Den viktigste var vel «midtlivs-oppgraderingen» i 2014-2015, med Leica S Typ 007, der bildebrikken ble oppgradert fra CCD til CMOS, noe som gjorde at kameraet også fikk video-funksjonalitet. De ytre målene på kamerahuset var som før, men S Typ 007 var rundt 10 prosent lettere. ISO-omfanget var økt til 100-12.500, og et av salgsargumentene var dynamikk-omfanget på hele 15 blendersteg. Kameraet kunne ta opp 4K-video i Super 35-format.

Jubileumsmodell

Og nå kommer altså nye Leica S3, som også er med på å markere 10-årsjubileet for Leicas mellomformat-satsing. Akkurat som Leica S2 ble formelt lansert i 2008, men først tilgjengelig på markedet i 2009, er Leica S3 lansert i 2018, men blir først tilgjengelig i 2019 – en gang utpå våren, mai vil kanskje vise seg å være en god gjetning.

Leica S3
LEICA S3: Leica valgt Oslo som første visningssted i Europa for Leica S3 etter lanseringen på Photokina i september. (Foto: Toralv Østvang)

Blant forbedringene, i tillegg til den økte oppløsningen, finner vi en stor økning av ISO-omfanget, nå utvidet til ISO 100-50.000. Dessuten er video-egenskapene forbedret. 4K-video kan nå tas opp med avlesing fra hele sensor-flaten, ikke begrenset til Super 35-format, som tidligere.

To lukkere

Blant de særegne egenskapene til dette kameraet er at fotografen kan velge mellom to lukkere. Speilreflekskameraet har en vanlig innebygd fokalplan-lukker med lukkertid fra to minutter til 1/4.000 sekund, men i tillegg er utvalgte objektiver utstyrt med en sentrallukker, som altså er bygd inn i objektivet. Med fokalplanlukkeren er blitssynkroniseringen på maks 1/125 sekund, men sentrallukkeren byr på synkroniseringstid på opptil 1/1.000 sekund.

Den tre tommer-store LCD-skjermen på baksiden har en oppløsning på 921.600 piksler og en oppfriskningsrate på opptil 60 bilderuter i sekundet.

LES OGSÅ: Mer sort og stille fra Leica

Leica S3 har en optisk pentaprisme-basert speilreflekssøker med forstørringsgrad på hele 0,87x med 70 mm-objektiv innstilt på uendelig avstand. Jeg fikk tittet litt gjennom søkeren under demonstrasjonen hos Leica Store og må innrømme at den så ut til å gi et imponerende godt søkerbilde.

For rask overføring av bilder og video er kameraet utstyrt med USB 3.0-grensesnitt, og HDMI-port er også innebygd.

Vekten på det nye kamerahuset er oppgitt til cirka 1.260 gram netto, altså uten batteri, minnekort og så videre. Kameraet skal ha svært solid værsikring.

Prisen

Ingen av Leica-folkene som var til stede under presentasjonen i Oslo, kunne si noe om prisen på den kommende Leica S3-modellen. Men billig blir kameraet naturligvis ikke. Dagens Leica S Typ 007 koster like oppunder 200.000 kroner, og det er rimelig (!) å anta at den nye S3 vil bli liggende i det samme prissjiktet.

LES OGSÅ: PRØVD: Leica CL – et drømmekamera?

Et så dyrt kamera får naturligvis mye juling i debattfora på internett, nettopp på grunn av prisen, men blant de rundt 70 gjestene hos Leica Store i Oslo da kameraet ble vist fram, var Leica S3 et kamera som både tiltrakk seg stor oppmerksomhet og mange positive kommentarer. Derimot gjenstår det naturligvis å se hvor mange av dem som var til stede som faktisk kommer til å investere i Leica S3. Ikke uventet så det ut til å være vel så stor interesse blant de fremmøtte for Leica SL-kameraene som var lagt ut for utprøving blant gjestene.

Det norske Leica-markedet

Til stede blant gjestene var Leicas salgssjef for de nordiske landene, Espen Harward. Arbeidsplassen hans til daglig er i Leica-hovedkvarteret i Wetzlar, en times kjøretur fra Frankfurt. Men når man får ham i tale, blir det umiddelbart klart at Leica har hentet inn en kav ekte bergenser til den nordiske salgssjef-stillingen.

Leica S3
DEMO: Pål Elvenes hos Leica-importør Bresson AS viser frem nye Leica S3 til entusiastiske besøkende hos Leica Store i Oslo. (Foto: Toralv Østvang)

– Det norske markedet, hvordan vil du beskrive det i forhold til land vi kan sammenligne oss med?

– Leica-markedet i Norge har generelt alltid vært bra. 

– På grunn av oljepengene våre, eller…?

– Noe kan det jo ha betydd. Det er jo veldig naturlig for meg å sammenligne med Norden, med Finland, Sverige, Danmark og Island, hvor jeg er regelmessig. Vi kan nok glede oss over å ha et litt sterkere marked her i Norge enn til og med i våre naboland. 

– Hvilken del av Leicas produktspekter er det som oppfattes som mest interessant i Norge, er det de klassiske M-kameraene eller de speilløse, eller er det noen av de rimeligere modellene?

Leica S Typ 007
MINIMALISTISK: Leicas minimalistiske design kommer til syne på Leica S Typ 007 også – og på den kommende Leica S3. Et kamera for dem som kan å fotografere, sier Leica-folk om Leica S2. (Foto: Leica)

– Det blir jo den klassiske M-en, for også med dagens M10 kjenner folk igjen følelsen av de analoge kameraene i det øyeblikket de får en M10 i hendene. Bunnplaten på en M10 er jo like bred som bunnplaten på en M3 fra 1954. Men man skal jo ikke bare henge seg opp i det klassiske. Altså, Leica M-familien er nok vårt viktigste produkt, ingen hemmelighet der, men Leica SL er jo der vi tester vår fremtidige teknologi. Og som et speilløst konsept har det fortsatt unike egenskaper som ingen av konkurrentene har. Vi har for eksempel en elektronisk søker med den høyeste oppløsningen av alle elektroniske søkere som finnes på markedet i dag. 

– Har du fått prøve det nye S3-kameraet selv?

– Ja, det har jeg. Nå er det jo riktignok to pre-produksjons-kameraer vi har her, men det er jo helt enestående, det nyeste mellomformatkameraet vi har på markedet som samtidig kanskje har de beste lavtlys-egenskapene.

– Leica har vel store forhåpninger til kameraet?

– Ja, absolutt. Og det er jo et tegn i tiden – selv konkurrentene har hjulpet til med dette. Det er blitt blest omkring mellomformatet igjen. Leica er jo en av dem som har vært med på dette lenge, og nå feirer vi tiårsjubileum for vårt S-system samtidig som vi lanserer en helt ny modell. 

– Et siste spørsmål: Hvordan er det med deg personlig, hvilken Leica-modell er det du foretrekker å bruke når du går ut og fotograferer på fritiden?

– Vel, jeg er jo veldig heldig som får tilgang på det meste, men jeg bruker Leica S i studio og Leica SL når jeg er på reisefot.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.