Ny fargefilm for analog-entusiastene

Harman Phoenix 200
NY FARGEFILM: På tide å tørke støvet av et film-basert kamera i hylla og sette inn en ny fargefilm: Harman Phoenix 200. (Pressefoto: Matt Parry, Harman Photo/Focus Nordic.)

Harman Phoenix 200 er navnet på en ny fargefilm som lanseres i disse dager. Filmen beskrives som en karakterfull film som trives best i godt og jevnt lys – og som kjennetegnes av sterkt synlige korn.

Med andre ord egenskaper som er med på å gi analoge fotografier et særpreg som det kan være vanskelig å etterligne digitalt. Uansett hvor avanserte bildebehandlingsprogrammene våre er blitt.

Harman Phoenix 200
DX-KODING: I 1983 introduserte Kodak et kode-system for filmkassetter, med kontaktpunkter på selve kassetten som kunne leses av kameraet og automatisk stille inn riktig ISO-verdi, samt kode som fotolaboratoriene kunne avlese i kanten av filmen. Harman Phoenix 200-filmen har DX-koding. (Pressefoto: Harman Photo/Focus Nordic.) (Klikk for større bilde.)

Hvis vi legger til egenskaper som «levende grønn- og blåtoner» samt det faktum at Harman Phoenix 200-filmen også inneholder en viss risiko for «gløding» når man fotograferer i sterkt lys eller motlys, er vel mye sagt om filmens særpreg. I hvert fall om vi skal ta den norske distributøren Focus Nordic på ordet. For det er slik filmen beskrives der i gården.

NOSTALGISK: Noen motiver er sikkert mer velegnet enn andre til å frembringe den gode, nostalgiske film-følelsen i bilder tatt analogt. (Pressefoto: Hannah Gross, Harman Photo/Focus Nordic.) (Klikk for større bilde.)

Hvem er Harman Photo?

De fleste av oss har vel hørt om kjente filmprodukt-navn som Kodak og Ilford, men filmprodusenten Harman Photo kanskje ikke er fullt så godt kjent. Harman Photo er imidlertid et datterselskap av britiske Harman Technology, som er selskapet som står bak nettopp merkenavnet Ilford. Ja, og så et par andre merkenavn, da: Kentmere og Harman.

Det er historiske navn og steder vi snakker om her. Harman-navnet stammer fra Alfred Hugh Harman, mannen som startet bedriften Britannia Works i 1879. Det første produktet var fotografiske glassplater, forløperen til fotografisk film. Og fabrikken lå i bydelen Ilford i den nordvestlige delen av London. Det ga i sin tur opphavet til filmproduktnavnet Ilford.

Ilford-filmene og nå også filmene fra Harman Photo produseres imidlertid ikke i Ilford i dag, men i byen Mobberley like sør for Manchester.

Da er historie- og geografi-timen slutt for denne gang.

Stor film-etterspørsel

Focus Nordic bekrefter at etterspørselen etter analoge fotoprodukter fortsetter å øke. – Vi ser et merkbart oppsving i etterspørselen etter analoge produkter og det særegne kunstneriske uttrykket som analog film muliggjør, sier Rebecca Laanemets, som er produktsjef for de fleste analoge produktene hos Focus Nordic.

Harman Phoenix 200
GAMMELT OG NYTT: En god, gammel Nikon FE2 er sikkert ypperlig til å prøve ut den nye Harman Phoenix 200-filmen. (Pressefoto: Harman Photo/Focus Nordic.) (Klikk for større bilde.)
Harman Phoenix 200
KORN OG FARGER: Eksempel på hva slags bilde man kan få med den nye Harman-filmen. (Pressefoto: Matt Parry, Harman Photo/Focus Nordic.) (Klikk for større bilde.)

Både for nybegynnere og proffer

Hun fremholder også at interessen for analog film og andre analoge fotoprodukter ikke er noe man bare finner hos eldre fotografer. Også en ny, yngre generasjon av fotografer er på jakt etter det unike uttrykket som det analoge gir, ifølge Laanemets.

Den nye Harman Phoenix 200-fargefilmen markedsføres både mot nybegynnere og erfarne profesjonelle fotografer. Filmen er ypperlig for dem som like å eksperimentere med analog film, heter det. Den har en DX-kodet kassett og kommer med en basisfølsomhet på ISO 200. Filmen kan imidlertid også graderes fra ISO 100 til ISO 400.

Filmen fremkalles med standard C41-behandling.

Prisen

Phoenix 200-filmen er tilgjengelig for levering nå, og prisen er satt til 219 kroner per filmrull. Da snakker vi om en filmrull for 36 eksponeringer.

LES OGSÅ: Digital-fritt (2): Ny Ilford-fargefilm

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.