Nostalgiske Lomography har lansert en ny sort/hvitt-film som markedsføres som ypperlig for dem som vil ta tidløse bilder med preg av tysk 1960-talls kinofilm.
[toc] Den nye filmen har fått navnet Lomography Black & White 100 35 mm Potsdam Kino film.
Den nye sort/hvitt-filmen er inspirert av trender i tysk filmhistorie fra 1960-tallet kalt New German Cinema, heter det i pressemeldingen fra Lomography. Tysk filmindustri benyttet seg av film levert av en tysk filmprodusent som hadde påvirket landets filmbransje siden tidlig på 1900-tallet. Filmmaterialet fra den gang ble brukt til å skape stemningsfulle monokrome kinofilmer, og nå ønsker Lomography å gi fotografer mulighet til å gjenskape disse stemningene i sine sort/hvitt-bilder.
ISO 100
Som navnet antyder, har filmen ganske lav lysfølsomhet, bare ISO 100. Lomography har tidligere lansert en filmserie kalt Berlin Kino Film, som er sort/hvitt-film på ISO 400.
Lomography skriver at den nye filmen er utmerket til å fotografere i solskinn. Sammenlignet med 400 ISO-filmen byr den på mindre korn, høyere kontrast og større dynamisk omfang, og den gir derfor et enda bredere spekter av stemningsfulle monokrome toner å spille på, heter det.
Den nye sort/hvitt-filmen vil være ekslusivt tilgjengelig for forhåndsbestilling via Lomographys nettbutikk, og levering er ventet å skulle starte i mai 2019.
Lomography
Kameranytt har skrevet en rekke artikler om Lomography, en slags bevegelse som etter hvert også har utviklet seg til en produsent av mange typer nostalgiske kamera- og fotoprodukter. Bevegelsen ble etablert av en gruppe kreative studenter i Wien i Østerrike tidlig på 1990-tallet.
Blant produktene finner vi det berømte Lomo LC-A-kameraet, en slags replika av et russisk 1980-tallskamera, en hel serie øyeblikkskameraer for «Polaroid-fotografering», mange engangskameraer, og en rekke filmtyper, objektiver, blitser og annet tilbehør – det meste med et slør av nostalgi over seg.
På mange måter fremstår Lomography-bevegelsen som en motsats til vår stadig mer strømlinjeformede og perfeksjonistiske digitale kamerabransje.
LES OGSÅ: Nytt øyeblikkskamera via Kickstarter
Prisen
Prisen som Lomography oppgir for den nye sort/hvitt-filmen, er 7,90 euro, eller vel 77 kroner etter euro-kursen når dette skrives.
Når man bestiller filmer på nettet fra Lomography, vil Potsdam-filmene kunne bestilles i pakker på fem eller 10 filmer. En pakke på fem filmer koster 39,50 euro. I tillegg kommer fraktkostnader på 10 euro. Sluttsummen blir da 49,50 euro, som i skrivende stund tilsvarer 483,25 kroner.
Dette innebærer at forsendelsen overskrider den norske 350-kronersgrensen. Ifølge tollvesenets importkalkulator medfører dette en merverdiavgift på 120,81 kroner, altså en totalsum på 604,06 kroner. Tollvesenets importkalkulator inneholder også en påminnelse om at «du må betale et gebyr til firmaet som fortoller varen for deg. For eksempel tar Posten 158 kroner for å fortolle denne typen sendinger. Dette gir en totalpris på 762,06 kroner», skriver tollvesenet.
Ifølge dette regnestykket gir det en pris per film på vel 150 kroner, som altså nesten er en fordobling av prisen som leverandøren oppgir. Til sammenligning kan man få kjøpt en Kodak Tri-X-film i norske fotobutikker for rundt en hundrelapp.
Kameranytt kan for ordens skyld ikke garantere at regnestykket ovenfor er helt korrekt.
I tillegg må jo filmen fremkalles når man har tatt de bildene man skal. Noen av dem som fortsatt fotograferer med film, har sikkert mørkerom hjemme, men de fleste har neppe tilgang til mørkerom – jeg kastet mitt gamle mørkeromsutstyr under en loftsrydding for flere år siden. Et priseksempel på fremkalling av sort/hvitt 135-film finner vi hos Oslo Foto Bildeverksted & Fotolaboratorium i Møllergata i Oslo (butikkadresse Stortorvet 10, 0155 Oslo): 125 kroner per film for én ukes levering, eller 150 kroner for tre dagers levering.
Mange av dem som har fotografert med film før og som så har gått over til digitalkamera, har skaffet seg en skanner for å digitalisere sitt analoge bilde- og film-materiale. Ønsker man å få skannet inn den fremkalte sort/hvitt-filmen hos nevnte Oslo Foto, viser prislisten at det koster 79 kroner for levering innen ett døgn eller 99 kroner for levering på timen. For et pristillegg kan man få skannet inn filmen med høyere oppløsning.
Konklusjon
For min egen del er det vel nå rundt 15 år siden jeg sist fotografert med film, og jeg har flere gode, gamle kameraer i hyller og skap som sikkert gjerne kunne tenke seg å bli brukt igjen, dersom de hadde hatt evne til å tenke selv. Så vi får se, kanskje tar jeg et nostalgisk skritt tilbake til fotograferingens analoge fortid og prøver meg på en Potsdam-film? Eller noe annet godt og gammelt?
Hva mener du? En del musikkelskere har vendt tilbake til vinyl. Er det aktuelt for kamera- og fotoelskere å prøve seg litt på film igjen også? Legg gjerne igjen en kommentar i kommentarfeltet nedenfor.
Potsdam
Potsdam er hovedstaden i den tyske delstaten Brandenburg og er i dag en del av Berlin/Brandenburg-regionen. Byen ligger 24 kilometer sørvest for sentrum i Berlin. Før Berlinmurens fall i 1989 var Potsdam en del av Øst-Tyskland. I Postdam finner vi blant annet Babelsberg, som var et sentralt filmproduksjonsstudio på 1900-tallet, etablert i 1912, og det har gjenvunnet mye av sin posisjon etter at Tyskland ble gjenforent. Filmstudio Babelsberg regnes som det eldste av verdens store filmstudioer, ifølge Wikipedia. Dagens Babelsberg-filmstudio fyller et område på 24.000 kvadratmeter og anses som Europas nest største filmstudio. Blant filmer som er produsert her i nyere tid finner vi Quentin Tarantinos Inglourious Bastards og George Clooneys The Monuments Men.