Kameranytt.no

Ny L-fatnings-vidvinkel fra Leica

Leica APO-Summicron-SL 35mm f2 ASPH
SL-OBJEKTIV: Her er et Leica SL-kamera påmontert Leica APO-Summicron-SL 35mm f2 ASPH. (Pressefoto: Leica)

Leica har lansert et nytt «klassisk reportasjeobjektiv» basert på den nye L-fatnings-standarden som Leica, Panasonic og Sigma står bak. Navnet er Leica APO-Summicron-SL 35mm f2 ASPH.

Objektivet er i utgangspunktet designet for Leicas speilløse fullformat-kamera Leica SL. Det kan også brukes på Leicas APS-C-kameraer Leica CL og Leica TL-familien.

I tillegg skal det kunne brukes på Panasonics nye fullformat-kameraer, Panasonic S1 og S1R, som kommer i salg nå i mars 2019, samt på Sigmas varslede 60-megapiksel-kamera med Foveon-sensorbrikke. Sigma kunngjorde for øvrig at utviklingen av dette kameraet er forsinket og ikke kommer på markedet før i 2020. Opprinnelig var det varslet til 2019.

LES OGSÅ: Her er L-fatningsalliansen

L-fatningsalliansen, et samarbeid som ble kunngjort på Photokina-messen i Köln høsten 2018, baserer seg på at L-fatningen utviklet av Leica skal danne grunnlag for objektiver og kamerahuset som kan brukes om hverandre.

Helst for Leica SL

Likevel vil nok det nye Leica APO-Summicron-SL 35mm f2 ASPH-objektivet først og fremst bli oppfattet som en Leica SL-objektiv. Både pris- og kvalitetsmessig ligger det på et høyt nivå. I så måte matcher det Leica SL-kameraet bra. 35 mm-objektivet er kunngjort med en norsk pris på 52.000 kroner, ifølge pressemeldingen fra den norske importøren, Bresson AS. Kamerahuset, Leica SL Typ 601, har en veiledende pris på 59.995 kroner.

Leica APO-Summicron-SL 35mm f2 ASPH
L-FATNING: Takket være L-fatningen kan det nye objektivet brukes på Leica SL (bildet), på Leicas CL- og TL-kameraer og på Panasonic-kameraer som støtter fartningen. (Pressefoto: Leica)

Det nye objektivet følger også trenden som er typisk for SL-objektivene fra Leica om at deres optikk for speilløse fullformat-kameraer er forholdsvis store og tunge, til tross for at Bresson AS i pressemeldingen bruker formuleringer som «den kompakte dimensjonen og en betydelig lavere vekt» i omtalen av 35 mm-objektivet. Vi snakker her om et objektiv som er 102 mm langt, som er en største diameter på 73 mm og en vekt på 750 gram, ifølge Leica.

LES OGSÅ: Lyssterkt, men kompakt fra Sony

Til sammenligning har Canon RF 35 mm F1.8 IS Macro STM, myntet på Canons nye speilløse fullformat-kameraer i EOS R-familien, en lengde på 63 mm, en diameter på 74 mm og en vekt på 305 gram.

Leica APO-Summicron-SL 35mm f2 ASPH
REPORTASJEOBJEKTIV: Leica betegner det nye 35 mm-objektivet som et klassisk reportasjeobjektiv. (Pressefoto: Leica)

Vi skal naturligvis ikke dra denne sammenligningen så veldig langt. Å sammenligne et 52.000 kroners objektiv med et som ifølge Prisjakt.no koster 5.690 kroner, er ikke rettferdig. Men forståelsen av hva som er lette og kompakte objektiver er i hvert fall ganske forskjellig hos de to produsentene.

Værbestandig

Noe av forskjellen i vekt og dimensjoner skyldes naturligvis at det nye Leica-objektivet er et mye mer værbestandig objektiv, bygd med forseglinger som hindrer støv og fukt i å trenge seg inn. På de åpne linseflatene er det et smussavvisende belegg som ifølge Leica gjør at objektivet kan brukes under de fleste værforhold.

LES OGSÅ: Heftig vidvinkel fra Hasseblad

Summicron SL-objektivene har kraftig og rask autofokus med en såkalt Dual Syncro Drive-trinnmotor. Hele fokusfeltet leses av på 250 millisekunder.

Magnetisk manuell fokus

Konseptet for manuell fokusering er forholdsvis nytt, der en ringmagnet med alternerende nord-sør-magnetisering er innebygd i fokusringen. Leica beskriver det slik at magnetfeltet endrer polaritet når fokusringen dreies. En sensor overvåker statusen til magnetfeltet og sender dataene til hovedprosessoren. Stasjonen skifter deretter linsen til den tilsvarende fokuseringsposisjonen på grunnlag av rotasjonsvinkelen og rotasjonshastigheten, noe som ifølge Leica gir en raskere og mer presis manuell fokusering.

35 mm-objektivet består av i alt 13 linseelementer, og objektivet leverer ifølge Bresson AS ekstremt høy ytelse på alle blenderåpninger. «Også den største, noe som gjelder for alle SL-objektiver», heter det i pressemeldingen.

Presset til det ytterste

Produksjonsmetodene i Leica-fabrikken er presset til grensen for det som er teknisk mulig, ifølge pressemeldingen. I kampen mot brytningsfeil eller kromatisk aberrasjon – at ikke alle lysbølger fra et flerfarget motiv blir fokusert i ett enkelt bildepunkt – er de fleste linseelementene i objektivet laget av spesialutviklet glass med ujevn partiell spredning. Fem av linseelementene er asfæriske.

Leica APO-Summicron-SL 35mm f2 ASPH
PÅ SL: Leica SL påmontert det nye 35 mm Summicron-objektivet. (Pressefoto: Leica)

Leica APO-Summicron-SL 35mm f2 ASPH kommer i salg i løpet av april 2019.

LES OGSÅ: Vidvinkelzoom for Leica SL

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.