Kameranytt.no

«Ny» Leica bygd for å eldes med verdighet

Leica M10-R Black Paint
DISKRET ELEGANSE: Leica M10-R Black Paint påsatt et 35-mm APO-Summicron-M-objektiv. (Pressefoto: Leica)

Leica har lansert en ny versjon av sitt M10-R-kamera som bokstavelig talt er bygd for å eldes med verdighet. Leica M10-R Black Paint har et sort malingsbelegg som over tid vil bli slitt av. Dermed vil den underliggende messingen gradvis begynne å vises i hjørnene og kantene. «Dette gir en unik patina som understreker kameraets individuelle karakter», skriver Leica-importør Bresson AS i pressemeldingen.

Den nye, sorte utgaven av rammesøker-kameraet Leica M10-R slutter seg til rekken av spesialutgaver av M-kameraet som Leica har holdt på med helt siden 1975. Spesialutgavene har hatt spesielle designelementer knyttet til farger, materiale og andre attributter. I mange tilfeller er spesialutgavene designet i samarbeid med eksterne designere, kunstnere eller rett og slett kjendiser – i noen tilfeller personer som oppfyller alle disse kriteriene.

Dyre spesialutgaver

Typisk for spesialutgavene er at de er produsert i et begrenset antall, noen ganger i produktserier på bare noen få hundre eksemplarer. Dessuten er de gjerne dyrere enn de «normale» utgavene av Leica M-kameraene, som jo er altfor dyre for folk flest allerede i utgangspunktet. Et eksempel er Leica M-P (Typ 240) «Correspondent», lansert i 2015 til den nette sum av 225.000 kroner. Vi kommer tilbake til dette kameraet om et øyeblikk, for det har noen likhetspunkter med den nye Leica M10-R Black Paint-modellen.

Leica M10-R Black Paint
INGEN RØD LOGO: Leica-kjennere vil nok legge merke til at Leica M10-R Black Paint mangler den ikoniske røde Leica-logoen på fronten. Andre vil kanskje ikke engang skjønne at dette er et Leica-kamera. (Pressefoto: Leica.) (Klikk for større bilde.)

Spesialutgavene leveres dessuten gjerne i spesialdesignet emballasje som tyder på at Leica forventer at en del av de solgte eksemplarene sjelden eller aldri vil bli brukt. Isteden vil de kanskje bli liggende i en monter eller bankboks i håp om at investeringen skal oppnå økt verdi etter en del år.

Planlagt synlig slitasje

Leica M10-R Black Paint har altså en spesiell overflatemaling som det er meningen skal bli synlig slitt i årenes løp. Blant de signalene som man kan tenke seg at et slik kamera vil gi etter hvert, er at en fotograf som går rundt med et synbart slitt kamera, må være en ivrig og dermed også ganske dyktig fotograf.

LEICA-FOTOGRAF: Lenny Kravitz, artist, Leica-fotograf og kamera-designer – og mye annet. (Pressefoto: Leica)

Et aldri så lite paradoks i dette resonnementet er at hvis kjøperen av Leica M10-R Black Paint er en samler som plasserer kameraet i en monter og aldri bruker det, så vil den sorte malingen aldri slites av på hjørnene og kantene. Og da er jo litt av poenget borte.

Men fortvil ikke. Leica har tidligere tilbudt en spesialutgave som allerede er nevnt og som har følgende fulle navn: «Leica M-P (Typ 240) «Correspondent» by Lenny Kravitz for Kravitz Design».

Lenny Kravitz, nå 57 år gammel, er en amerikansk sanger, rockemusiker, komponist, plateprodusent og skuespiller som skal ha solgt over 40 milioner album hittil i sin karriere, ifølge Wikipedia. Han er også sterkt engasjert i foto og design, og i 2003 startet han sitt eget designstudio i New York.

Kravitz deltok aktivt i design-arbeidet med det nevnte Leica «Correspondent»-kameraet i 2015 og på nytt fire år senere med en spesialutgave kalt «Drifter». Det sistnevnte kamerahuset var kledd i pytonslange-skinn – ikke ekte, for Kravitz er veganer og valgte derfor naturligvis vegansk skinn til kameraet sitt. Inspirasjonen til dette kameraet hentet Kravitz fra et slitent Leica-kamera som faren hans hadde med seg hjem etter å ha jobbet som krigskorrespondent under Vietnam-krigen.

Leica Correspondent
FORHÅNDSSLITT: I 2015 lanserte Leica denne spesialutgaven: «Leica M-P (Typ 240) «Correspondent» by Lenny Kravitz for Kravitz Design». Kamerahus, to objektiver og medfølgende koffert. Som denim-bukser med hull på knærne allerede før de forlot fabrikken ble Leica-kameraet nennsomt slipt i kantene for å se slitt ut. (Pressefoto: Leica.) (Klikk for større bilde.)

I 2019 var også en samling av Kravitz’ egne fotografier utstilt i galleriet i Leicas hovedkvarter i Wetzlar i Tyskland.

Det spesielle med «Correspondent»-kameraet fra 2015 var at det ble levert til kundene «ferdig slitt», med messingen under malingen godt synlig – håndslipt med nennsom hånd av medarbeidere i Leicas fabrikk i Tyskland. Kanskje det er slik den nye spesialutgaven, «Leica M10-R Black Paint», vil bli seende ut etter noen års aktiv bruk?

LES OGSÅ: Pent slitt Leica til 225.000

Problemet for dem som ønsker seg en ferdig-slitt utgave av et Leica M-kamera, er at det neppe er noen flere eksemplarer igjen på det åpne markedet. Både «Correspondent»- og «Drifter»-kameraene til Lenny Kravitz ble produsert i bare 125 eksemplarer hver, henholdsvis i 2015 og 2019. Det er rimelig å anta at disse kolleksjonene er utsolgt nå, skjønt man skal aldri si aldri. Leicas business-virksomhet er det aldri lett å bli klok på.

Leica M10-R Black Paint
SØLVKROM: Både ISO- og lukkerhjulet på Leica M10-R Black Paint har klassisk ruglete kanter, og utløserknappen er i sølvkrom utførelse, skriver Bresson/Leica i pressemeldingen. (Pressefoto: Leica.) (Klikk for større bilde.)

Nøyaktig hvor mange eksemplarer Leica planlegger å legge ut for salg av den nyeste spesialutgaven, Leica M10-R Black Paint, vet jeg ikke, for det står det ingenting om i pressemeldingen. Bortsett fra en kunngjøring om at også denne spesialutgaven vil bli produsert i et begrenset antall.

Ingen rød Leica-logo

Leicas rammesøkerkameraer markedsføres som særdeles diskrete kameraer, ypperlig for eksempel for gatefotografer og pressefotografer som vil opptre mest mulig usynlig i miljøene de ferdes i. Den runde, røde Leica-logoen på fronten av mange Leica-kamerahus representerer i den sammenheng en selvmotsigelse. Logoen fungerer jo som et skikkelig blikkfang, i hvert fall for folk som har litt kjennskap til Leica og Leica-historien. Og dem treffer man på overalt. For noen år siden hadde jeg et Leica-kamera på testutlån og slengte det bare over skulderen da jeg skulle til byen et ærend – samt fotografere litt. Jeg tror det kan ha vært det første Leica Q-kameraet, altså et kamera uten utskiftbar optikk. Og da var det jo fristende å droppe fotobagen hjemme, for det var jo ingen vits i å ta med noen flere objektiver. På T-banen til byen observerte jeg at den godt og vel middelaldrende mannen som ble sittende rett overfor meg, ikke greide å ta blikket fra kameraet. Hypnotisert av den røde logoen, kanskje? Det var i hvert fall et gjenkjennende – og anerkjennende – blikk.

Leica M10-R
RØDT LYS: Leicas klassiske røde logo fungerer definitivt som et blikkfang. Her er den ordinære Leica M10-R i sort utgave. (Pressefoto: Leica.) (Klikk for større bilde.)

Hvorom allting er – som på enkelte andre ekstra diskrete utgaver har Leica droppet den røde logoen også på Leica M10-R Black Paint-modellen. Hvorfor? Svaret er utformet slik i pressemeldingen: «Den røde Leica-logoen er utelatt, noe som gjør kameraet svært diskret.» Så Leica medgir altså at logoen fungerer litt mot sin hensikt i enkelte sammenhenger?

Til erstatning for den forsvunnede røde logoen på fronten har Leica M10-R Black Paint fått den klassiske Leica-graveringen på topplaten, slik vi har sett det også på andre logo-frie Leica-modeller. Foruten Leica-navnet finner vi inngravert «Ernst Leitz Wetzlar Germany». Det skal ikke herske tvil om hvor dette kameraet er bygd og satt sammen.

Leica M10-R Black Paint
INSKRIPSJONEN: I mangel av rød logo på framsiden har Leica M10-R Black Paint en elegant inskripsjon på topplaten. Så sett fra oversiden er det ingen som helst tvil om at dette er en Leica. (Pressefoto: Leica.) (Klikk for større bilde.)

Ellers er Leica M10-R Black Paint-modellen teknisk identisk med Leica M10-R, som kom på markedet sommeren 2020, altså for omlag ett år siden når dette skrives. Det var med dette kameraet – og en monokrom utgave noen måneder tidligere – at Leica brøt med sin lange tradisjon om å holde oppløsningen på bildebrikkene i sine M10-kameraer på maks 24 megapiksler. Med M10-R var også denne kamerafamilien kommet opp på 40 megapiksler.

For en grundig gjennomgang av den opprinnelige Leica M10-R klikk på denne linken:

LES OGSÅ: Leica M10-R – juvel eller anakronisme?

I slutten av artikkelen ovenfor finner du også de tekniske dataene til M10-R – og dermed også M10-R Black Paint.

Prisen

De ordinære modellene av Leica M10-R koster i skrivende stund 89.000 kroner, ifølge prislisten til Bresson AS i slutten av juni 2021. Da kan man velge mellom kamerahus i enten sort eller sølvfarge som tåler en støyt og som neppe vil eldes noe særlig på mange år.

Leica M10-R Black Paint
INGEN FINGERAVTRYKK: Leicas butikkansatte er ytterst forsiktige når de håndterer spesialutgaver av Leica-kameraene. Det har jeg selv hatt gleden av å observere under en pressevisning. Fingeravtrykk er fy-fy. (Pressefoto: Leica.) (Klikk for større bilde.)

Hvis man isteden velger Leica M10-R Black Paint, som eldes visuelt mye raskere fordi den sorte malingen er mer sårbar for slitasje, må man ut med 91.000 kroner. For dem det gjelder, vil prisforskjellen neppe være merkbar.

Men kanskje samlerverdien vil være det – om en del år? Den som lever, får se.

For ordens skyld: optikk kommer i tillegg.

Leica M10-R Black Paint
MADE IN GERMANY: Leica lar ikke sjansen gå fra seg til å minne brukerne på at kameraet de fotograferer med, er bygd i Tyskland. Tilsvarende informasjon finner man jo også i inskripsjonen på toppen av kamerahuset. (Pressefoto: Leica.) (Klikk for større bilde.)

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.