Kameranytt.no

Ny Nikon-optikk til begge leirer

Nikon-Canon
SATSER BREDT: Nikon eksponerer sin breddesatsing med å lansere nye objektiver i toppklassen for både sine speilrefleks-kameraer og speilløse kameraer samtidig. Øverst Nikon Z 7 og det nye 70-200 mm-objektivet for Z-familien, nederst nye Nikon D780 og det like nye 120-300 mm-objektivet i EF-familien. NB: Proporsjonene mellom elementene i bildet stemmer ikke nødvendigvis helt med virkeligheten. (Pressefoto: Nikon. Montasje: Kameranytt)

Nikon fortsetter å markere at selskapet vil satse på både speilrefleks og speilløse kameraer i tiden som kommer. Nå lanserer Nikon to kraftige telezoom-objektiver samtidig, ett for det speilløse Z-systemet og ett for Nikons klassiske F-fatning for speilrefleks-kameraer.

Det er interessant å merke seg at dette skjer samtidig med at erkerivalen Canon signaliserer at Canons utviklingsarbeid på optikk heretter vil være fokusert på objektiver for RF-fatningen, altså for de speilløse EOS R-kameraene. Canon ønsker ikke å jobbe mer med utvikling av EF-objektiver for sine speilreflekskameraer, heter det. Mer om dét lengre nede i artikkelen.

Det ene av de to telezoom-objektivene som Nikon lanserer nå, objektivet med F-fatning, er vel å merke et rådyrt proff-objektiv for særdeles kravstore brukere. Objektivet med RF-fatning ligger mer på et gjengs prisnivå for sin klasse av objektiver og er dermed tilgjengelig for mange flere – selv om heller ikke det er noe forbrukerprodukt.

120-300 mm

Objektivet med F-fatning har fått navnet AF-S Nikkor 120-300mm f/2.8 FL ED SR VR. Forkortelsene forteller mye om objektivet.

AF-S Nikkor 120-300mm
IMPONERENDE: AF-S Nikkor 120-300mm f/2.8 FL ED SR VR er et imponerende objektiv med et imponerende langt navn. (Pressefoto: Nikon)

VR betyr naturligvis at objektivet er basert på Nikons optiske bildestabilisering innebygd i optikken. Den skal gi fire eksponeringstrinn ekstra, selv når man bruker telekonverter, lover Nikon. En modus kalt Sport VR skal hjelpe til med å følge motiver i rask bevegelse på en sikker måte.

ED- og SR-glass skal medvirke til å redusere kromatisk aberrasjon – på norsk fargeblødning – og andre slags avvik. ED står for Extra-low Dispersion, på norsk ekstra lav spredning, og er glass som bidrar til å sørge for at lys av ulik bølgelengde fokuserer i samme brennpunkt. SR er forkortelsen for et «short-wavelength refractive»-linseelement og er i praksis et ED-linseelement som spesielt tar seg av lysstråler med kort bølgelengde, som det kan være særdeles vanskelig å kompensere for, særlig blått lys i kortbølgespekteret.

FL-forkortelsen signaliserer at objektivet har et lett fluoritt-linseelement i objektivet. Fluoritt er et mineral som som også – i gjennomsiktig form – kan bidra til å minske kromatisk aberrasjon og brukes mye i design av optikk for mikroskoper og teleskoper.

Den nye super-zoomen fra Nikon er altså en avansert optisk konstruksjon som består av 25 linseelementer fordelt på 19 grupper, med nanokrystallbelegg som skal være med på effektivt å motvirke skyggebilder og lysflekker.

Objektivet har funksjonsknapper som brukeren kan tilpasse til ulike funksjoner, og det er utstyrt med ni blenderlameller med avrundet blenderåpning for fin bokeh.

Objektivet er ingen lettvekter. Nikon oppgir at vekten er cirka 3.250 gram. Objektivet har naturligvis en integrert stativfot, som kan tas av.

Lengden på objektivet er 303,4 mm, mens største diameter er 128 mm. Filterfatningen er 112 mm.

Lanseringen av det nye 120-300 mm-objektivet var for ordens skyld ingen stor overraskelse, for Nikon varslet at det var under utvikling allerede i september i 2019.

70-200 mm

Nikon er i skrivende stund kommet opp i 11 objektiver med den nye Z-fatningen for speilløse systemkameraer – to av dem riktignok myntet på APS-C-kameraet Nikon Z 50, men de ni andre er fullformat-objektiver for Nikons fullformat-kameraer Z 6 og Z 7. Og for ditto etterfølgere av de nevnte kameraene, naturligvis.

Nikkor Z 70-200mm
FOR SPEILLØSE KAMERAER: Nikkor Z 70-200mm f/2.8 VR S trer nå inn som flaggskipet i Nikons familie av Z-objektiver – hvis vi holder det ekstremt lyssterke 93.000-kroners Nikkor Z 58mm f/0.95 S Noct utenfor. (Pressefoto: Nikon)

Det kan se ut til at Nikon her satser på å bygge opp et utvalg profesjonelle zoom-objektiver med høy lysstyrke og fast blenderåpning gjennom hele zoomområdet. For snart et år siden kom Nikkor Z 24-70mm f/2.8 S (i dag ca. 20.000 kroner, ifølge Prisjakt.no, og vekt ca. 805 gram), til tross for at Nikon allerede i 2018 lanserte et billigere og mer kompakt Z-objektiv med samme brennviddeomfang, men med lysstyrke f/4 (i dag ca. 8.500 kroner, vekt ca. 400 gram). Nå følger Nikon opp med en ny telezoom med den samme høye, faste lysstyrken på f/2,8 på neste steg på brennvidde-skalaen, på 70-200 mm: Nikkor Z 70-200mm f/2.8 VR S.

Dermed kan profesjonelle Nikon Z 6- og Z 7-brukere jobbe hele veien med zoom fra 24 mm vidvinkel til 200 mm tele på samme lysstyrke, f/2,8. Nikon ønsker åpenbart å signalisere at de speilløse Nikon Z-kameraene ikke bare er for vanlige fotoentusiaster, men også for profesjonelle fotografer – og vi kan vel også ta med de av entusiastene som har litt tykkere lommebok enn de fleste av oss.

Til å gjøre dette bildet komplett gjenstår bare et profesjonelt Z-kamerahus med de egenskapene som profesjonelle fotografer savner i Nikon Z-familien, for eksempel to plasser for minnekort. Det går rykter om en mulig Z 8-modell på 60 megapiksler, men dét kameraet kommer kanskje ikke før i 2021 – vi får vente og se.

Nikon Z 7
KLART TIL BRUK: Det nye 70-200 mm-objektivet montert på et Nikon Z 7-kamerahus. (Pressefoto: Nikon)

Det nye Z 70-200 mm f/2,8-objektivet er bygd med en avansert optisk konstruksjon, hevder Nikon. Objektivet består av 21 linseelementer i 18 grupper. Som i det nye AF-S 120-300 mm-objektivet finner vi både ED- og SR-glass, antireflekterende Arneo-belegg og nanokrystallbelegg.

Fokuseringen skal være jevn, rask og lydløs, og objektivet er velegnet til video, ifølge Nikon.

Selskapet hevder at såkalt fokuspusting nesten er eliminert. Dette er en svakhet ved mange objektiver som går ut på at brennvidden endrer seg – lite, men uønsket – når man endrer fokus. Altså uten at man rører zoomingen. Problemet med at brennvidden endrer seg litt når man fokuserer, rammer også objektiver med fast brennvidde.

Som på enkelte andre Z-objektiver har også dette objektivet et lite objektivpanel basert på OLED-skjermteknologi som kan vise innstillinger som blenderåpning, fokusavstand, brennvidde, ISO og dybdeskarphet.

Objektivet har to funksjonsknapper som man kan bruke til å endre hele 21 ulike funksjoner direkte på objektivet, alt fra autofokuslås via lysmåling til alternative eksponeringer og mye annet.

Ifølge Nikon har objektivet omfattende forsegling som beskytter mot støv og fuktighet.

Prisene

Begge de to nye Nikon-objektivene vil være tilgjengelig på markedet i løpet av våren 2020 – Nikon sier ikke noe mer spesifikt om tidspunktet.

AF-S Nikkor 120-300 mm-objektivet vil få en veiledende pris på 109.990 kroner, mens Nikkor Z 70-200 mm-objektivet vil koste 27.990 kroner.

Canon-fokus på speilløst

Richard Shepherd-Canon
RF-FOKUS: Canons fokus ligger nå på utvikling av RF-optikk, ifølge markedssjefen for Canons proff-kameraprodukter i Europa, Richard Shepherd – her fotografert under en Canon-pressekonferanse i Warszawa for noen år siden. (Foto: Toralv Østvang)

Mens Nikon med sin lansering av nye objektiver for begge plattformer, både speilrefleks og speilløst, viser vilje til å fortsette å satse bredt, sender Canon nå ut andre signaler. Det er en av sjefene for proffkamera-markedet hos Canon Europe, Richard Shepherd, som hos nettstedet Digital Camera World blir sitert på at Canon heretter vil fokusere objektiv-utviklingen på RF-objektiver for speilløse fullformat-kameraer. Altså objektiver basert på Canons nye R-fatning.

EF-fatningen for Canons speilrefleks-kameraer vil fortsatt ha full støtte fra Canon, men det kommer ingen nye EF-objektiver, heter det hos Digital Camera World.

Canon tar imidlertid et viktig forbehold: Hvis markedet krever ny EF-optikk, kan det hende at Canon vil innfri ønsket likevel. – Men nå ligger vårt fokus på RF, ifølge Shepherd.

Et slik utsagn gir naturligvis rom for tolkninger. Canon har utviklet og produsert objektiver med EF-fatning i 33 år, siden 1987, og i forbindelse med 30-årsjubileet for EOS-lanseringen i 2017 kunngjorde Canon at det til da var produsert 130 millioner EF-objektiver.

I løpet av disse årene har Canon utviklet utallige typer objektiver med EF-fatning, og mange av disse er fortsatt tilgjengelig på markedet – selv om enkelte objektiver kanskje bare er å få tak i på bruktmarkedet. De fleste behov er altså dekket i det eksisterende utvalget av Canon EF-optikk.

Samtidig vet vi at optikk har en tendens til å «overleve» kamerahusene – mange fotografer fortsetter å bruke sine eksisterende objektiver når de bytter til nytt kamerahus.

Canon-kunngjøringen er derfor neppe så dramatisk som enkelte vil ha det til. Samtidig må vi ha in mente at Canon nettopp har lansert sitt nye speilrefleks-flaggskip også: Canon EOS-1D X Mark III. Dét tolkes jo definitivt som at Canon ikke har tenkt å gi opp speilrefleksmarkedet riktig ennå, for å si det mildt.

Canon EOS-1D X Mark III
SPEILREFLEKS-SATSING: Canons lansering av EOS-1DX Mark III tolkes som at Canon fortsatt har stor tro på speilrefleks-teknologien. (Pressefoto: Canon)

Men i lys av Nikons dobbelt-lansering av Z- og AF-S-optikk akkurat nå jo signalene fra Canon interessante. Utspillet vil sikkert vekke debatt. Kanskje det er akkurat dét Canon ønsker?

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.