Ny «standard-zoom» for Leicas SL-kameraer

Leica Vario-Elmarit-SL 24-70 f2.8 ASPH
PAKKELØSNING: Her er de to kamera-og-objektiv-pakkene som Leica nå tilbyr med ganske god rabatt sammenlignet med prisen på kamerahus og objektiv kjøpt hver for seg. Til venstre Leica SL2-S, til høyre Leica SL2, begge med det nye 24-70 mm-objektivet. (Pressefoto: Leica)

Leica er på banen med en ny «standard-zoom» som skal bidra til en rimeligere inngangsbillett til Leicas speilløse SL-verden. Det er ikke dermed sagt at det blir «billig» å skaffe seg et Leica SL-kamera med tilhørende optikk. Men i kombinasjon med fjorårets lansering av Leica SL2-S, en SL-variant med lavere oppløsning enn SL2, bidrar det nye objektivet til en langt rimeligere startpakke.

Her på Kameranytt.no har det vært sedvane å spare prisinformasjonen til slutt, men det blir et unntak denne gang, siden prisen er en så essensiell del av produktpakken som vi snakker om. «Moder-kameraet», fullformat-kameraet Leica SL2, er et heftig kamera både når det gjelder pris og ytelse. Oppløsningen på CMOS-sensoren er på 47 megapiksler, og veiledende pris på kamerahuset fra Leica-distributør Bresson AS er 69.000 kroner. I desember 2020 lanserte imidlertid Leica et litt rimeligere alternativ i form av Leica SL2-S. Oppløsningen var redusert til 24 megapiksler, og prisen var satt ned med 16.000 kroner til 53.000 kroner. Dessuten ser det ut til at SL2-S blir promotert noe sterkere til video-bruk.

Leica Vario-Elmarit-SL 24-70 f2.8 ASPH
24-70 MM: Leicas nyeste zoomobjektiv for SL-kameraene er betydelig rimeligere enn mange av de tidligere objektivene som Leica har lansert i dette sjiktet. (Pressefoto: Leica) (Klikk for større bilde.)

Leicas SL-optikk ligger imidlertid fortsatt på et høyt prisnivå – det er vanskelig å finne noen relevante objektiver til under 50.000 kroner.

Halve prisen

Det er her det nye 24-70 mm-zoomobjektivet kommer inn, med sin pris på 29.500 kroner. Leica har fra før et alternativt zoomobjektiv med brennvidde i noenlunde det samme sjiktet, 24-90 mm, men prisen er nesten det dobbelte av hva det nye 24-70 mm-objektivet koster, 56.000 kroner. Det nye 24-70 mm-objektivet er dessuten vesentlig lettere og mer kompakt.

For folk som velger Leica SL2-S for å få en litt rimeligere inngangsbillett til Leicas SL-verden, fremstår det nye 24-70 mm-objektivet som et mer naturlig valg av det første objektivet man kjøper til kamerahuset. Samlet pris på Leica SL2-S og Leica Vario-Elmarit-SL 24-70 f2.8 ASPH er dermed 82.500 kroner. Samtidig slår Bresson/Leica til med en 8.000 kroners pakkerabatt og tilbyr det nevnte kamerahuset og objektivet for den nette sum av 74.500 kroner.

Synes man 24 megapiksler er for lite og isteden vil ha pakken med SL2 og 47 megapiksler, får man nå denne kombinasjonen for 89.950 kroner. Pakkerabatten her blir på 8.550 kroner, for samlet full pris ville ha vært 98.500 kroner.

Leica
MADE IN GERMANY: Leica bruker begrepet «tysk kvalitet» for alt hva det er verdt og vil gjerne at topp-produktene skal være merket med «Made in Germany» – som for eksempel Leica SL2, toppmodellen i SL-familien med 47-megapikslers bildebrikke. (Pressefoto: Leica) (Klikk for større bilde.)

Som sagt – det er fortsatt ikke billig å bli Leica-eier. Men man må ikke lenger ut med et seks-sifret beløp for et Leica SL-kamerahus og et relevant objektiv. Inngangsbilletten er definitivt blitt oppnåelig for en del flere potensielle kjøpere. De to settene er spesielt rettet mot nye SL-brukere, heter det i pressemeldingen fra Leica.

Allround-objektiv

Det nye 24-70 mm-objektivet markedsføres av Leica som en standardzoom som passer like godt til reportasje-, reise-, studio- og landskaps-fotografering som til portretter, nærbilder og videoproduksjon.

Objektivet har største blenderåpning på f/2,8 gjennom hele zoomområdet. Dermed bør objektivet være ganske velegnet også til portrett-fotografering med myk og fin bokeh. For dedikerte portrett-fotografer er vel det nærmeste alternativet Leica APO-Summicron-SL 75mm f2 ASPH, som Leica beskriver som «en mild tele for naturlige portretter». Men med en prislapp på 55.000 kroner blir objektivet kanskje litt i dyreste laget for en del interesserte. Et rimeligere zoomobjektiv til ned mot halve prisen og lysstyrke f/2,8 fremstår som et greit kompromiss, i hvert fall for mange. Eller som Bresson AS skriver i pressemeldingen: «Den gjennomgående store blenderåpningen f2.8 og det utmerkede forholdet mellom pris og anvendelighet, representerer en perfekt mulighet til å oppgradere til SL-systemet».

Leica Vario-Elmarit-SL 24-70 f2.8 ASPH
24 MEGAPIKSLER: Leica SL2-S har en CMOS-brikke med oppløsning på «bare» 24 megapiksler, men ellers er de tekniske spesifikasjonene så å si identiske med spesifikasjonene for Leica SL2. (Pressefoto: Leica) (Klikk for større bilde.)

19 linseelementer

Det nye 24-70 mm-objektivet fremstår som et heftig objektiv, med hele 19 linseelementer fordelt på 15 grupper. Tre av linseelementene er asfæriske på begge sider, og ni av dem er konstruert av spesialglass med uregelmessig delvis spredning. Ifølge Leica skal dette sikre utmerket kromatisk korreksjon – korrigering av fargefeil – over hele brennvidden.

Tross den tilsynelatende komplekse konstruksjonen er den indre fokuseringen basert på bare ett enkelt objektivelement som må flyttes på. Dette gjøres med en stillegående trinnmotor, og Leica lover rask og presis autofokus.

Objektivhuset er konstruert i metall, skal være robust og har dessuten beskyttelse mot vannsprut og støv.

Blenderåpningen er bygd opp av åtte bladlameller som skal sikre en sirkulær bokeh.

Ingen stabilisering

Objektivet har ikke innebygd optisk bildestabilisering, og Leica hevder i presentasjonen at dette er en fordel fordi det gjør objektivet mer kompakt. Både SL2 og SL2-S har imidlertid innebygd bildestabilisering via sensorforskyvning og byr derfor på effektiv bildestabilisering både for stillbilder og videoopptak med en CIPA-beregnet demping av vibrasjoner tilsvarende 5,5 steg.

Objektivet byr på ganske kort minste fokusavstand. I vidvinkelmodus er minste fokusavstand på 18 cm fra sensorplanet, mens minste fokusavstand på maksimal telemodus er 38 cm.

Leica Vario-Elmarit-SL 24-70 f2.8 ASPH
VELKJENT DESIGN: En forholdsvis minimalistisk design preger kameraene i Leica SL-familien. Her er baksiden av Leica SL2-S. (Pressefoto: Leica) (Klikk for større bilde.)

Sigma-objektiv?

I diskusjonsfora på nettet, blant annet hos DP Review, har det gått en heftig debatt om det nye Leica-objektivets opprinnelse, med utgangspunkt i informasjon som skal være kommet blant annet fra en Leica-representant formidlet via den store amerikanske fotokjeden B&H Photo. Objektivet skal være produsert i Japan, ikke i Tyskland eller Portugal, som Leica gjerne bruker som salgsargument for sin optiske kvalitet. For sine dyreste objektiver er det viktig for Leica å kunne bruke «Made in Germany»-benevnelsen. Objektivet skal ha store tekniske og konstruksjonsmessige likheter med Sigma 24-70mm f2.8 DG DN Art, men er litt tyngre, angivelig fordi det er brukt litt mer metall i Leica-objektivet der Sigma har brukt plast/polykarbonat. Det påpekes også at Leica-objektivet er produsert etter svært strenge Leica-normer blant annet når det gjelder byggkvalitet, linsebelegg og værbeskyttelse.

Ifølge Prisjakt.no er det aktuelle Sigma-objektivet tilgjengelig i Norge med Sony E-fatning for omtrent halve prisen av Leicas 24-70 mm-objektiv. Sigma produserer objektivet med to fatninger, L-fatning og E-fatning.

Sigma er som kjent den ene av de tre partene i L-fatningsalliansen sammen med Leica og Panasonic, så det er vel naturlig at det foregår en del samarbeid mellom de tre selskapene. Det norske nettstedet Fotomag.no skriver at Leica ikke protesterer «når vi lurer på om det er Sigma som produserer det».

Tekniske data

Brennvidde24-70 mm (fullformat)
Lysstyrkef/2,8
Minste blenderåpningf/22
Antall bladlameller11
Konstruksjon19 linseelementer i 15 grupper
ObjektivfatningLeica L-fatning
Maks forstørrelsesgrad24 mm: 0,34x
Nærgrense24 mm: 18 cm | 70 mm: 38 cm
Filterstørrelse82 mm
Optisk bildestabiliseringNei
LengdeCa. 123 mm
DiameterCa. 88 mm
VektCa. 856 gram

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.