Kameranytt.no

Ny ultravidvinkel-zoom fra Sigma

Sigma 14-24mm F2.8 DG HSM Art
Sigma 14-24mm F2.8 DG HSM Art
ULTRAVIDVINKELZOOM: Sigma 11-14mm F2.8 DG HSM Art. (Foto: Sigma)

Sigma introduserer nå en ny ultravidvinkelzoom med fast blenderåpning på f/2,8 gjennom hele zoomområdet.

[toc] Det nye objektivet, Sigma 14-24mm F2.8 DG HSM Art, ser ifølge spesifikasjonene ut til å høre hjemme i en høy kvalitetsklasse. For eksempel hevder leverandøren at det er designet for å passe til kameraer med oppløsning på 50 megapiksler og enda høyere. Folk med den slags kameraer monterer ikke billigobjektiver på sine kameraer.

Zoomobjektivet med brennviddeomfang på 14-24 mm (på fullformat 35 mm-kamera) er en oppfølging av et 14 mm-objektiv, altså med fast brennvidde, som Sigma lanserte i fjor, med høy lysstyrke, f/1,8. Zoomobjektiver har naturligvis ikke fullt så høy lysstyrke, men f/2,8 på det nye zoomobjektivet høres lovende ut.

Art-objektiv

Det nye Sigma-objektivet hører hjemme i Sigmas Art-familie, som er en serie høykvalitetsobjektiver designet særlig med tanke på fullformat-speilrefleksene fra Nikon og Canon. Serien byr riktignok også på modeller med fatning for Sigma-, Pentax- og Sony-kameraer – sistnevnte riktignok bare for Sonys A-fatning, så vidt jeg kan se, altså for Sonys speilrefleks-varianter, ikke for de speilløse fullformatkameraene fra Sony.

LES OGSÅ: Lyssterkt fra Sigma

Det går imidlertid rykter om at Sigma snart kommer med Art-objektiver også for Sonys speilløse a7-fullformatkameraer med såkalt FE-fatning.

Det nye 14-24 mm-objektivet kommer med fatning for Nikon og Canon samt Sigmas egne relevante kameraer og konkurrerer altså med FX-objektiver fra Nikon og EF-objektiver fra Canon, altså primært objektiver for fullformatmarkedet. Men objektivet kan også brukes på APS-C-kameraer fra Nikon og Canon, altså som alternativ til Nikkor DX- og Canon EF-S-objektiver.

F/2,8 hele veien

Det nye Sigma-objektivet byr altså på fast blenderåpning på f/2,8 gjennom hele zoomområdet, noe som altså betyr at høyeste lysstyrke er f/2,8 hele veien. Zoomobjektiver i rimeligere prisklasser har vanligvis høyere lysstyrke i vidvinkelmodus enn i telemodus.

LES OGSÅ: Sigma: Arbeidshest og lyssterk vidvinkel

Objektivet byr på tre FLD-glasselementer, tre SLD-glsselementer og tre sfæriske linseelementer, inkludert ett asfærisk element med stor diameter.

Hva betyr dette? Man kunne skrive mange lange artikler om disse begrepene. La oss nøye oss med kortversjonen.

Sigma 14-24mm F2.8 DG HSM Art
GLASS OG FARGER: Gult er FLD-glass, blått er SLD-glass og hvitt med røde kanter er asfæriske linseelementer. (Ill.: Sigma)

FLD

FLD står for «F» Low Dispersion-glass, der f-en antyder en kvalitet på linje med fluoritt-glass. Fluoritt kalles her til lands gjerne for flusspat og er et relativt vanlig mineral som opptrer i mange bergarter, også mange steder i Norge. Objektiver – i mikroskoper, teleskoper og kameraer – basert på klar, transparent fluoritt utmerker seg med særdeles lav spredning og har dermed liten kromatisk aberrasjon – fargeblødning på godt norsk. FLD skal altså signalisere kvalitet på dette nivået.

SLD

SLD er en forkortelse som står for Special Low Dispersion – spesielt lav spredning – og er en betegnelse som brukes om Sigmas objektiver i den såkalte APO-klassen. Nok en forkortelse som krever forklaring: APO står for apokromatisk optikk, et ord sammensatt av apo- og det greske ordet for farge. Wikipedia skriver at en akromatisk linse minsker effekten av fargeblødning gjennom å fokusere rødt og blått lys i samme punkt, og når også gult eller grønt lys har samme fokus, snakker man om apokromatisk optikk.

Asfærisk

En asfærisk linse er rett og slett en optisk linse som ikke utgjør en del av en kuleformet linse eller en sylinder. Med en enkelt asfærisk linse kan man erstatte et mye mer komplekst sett av linser for å oppnå den samme effekten, som er å forsøke fjerne avbildningsfeil.

LES OGSÅ: Sigma utfordrer Nikon og Canon

Ifølge den norske Sigma-importøren, Scandinavian Photo, er objektivet med Canon-fatning kompatibel med Canon Lens Aberration Correction, en funksjon utfører korrigeringer av perifer belysning, kromatisk aberrasjon forvrengning og mer i kamerahuset. Dette skal være med på å forbedre bildekvaliteten ytterligere.

Værbeskyttet

Objektivet har ifølge Sigma en effektiv støv- og sprutbestandig struktur. Blant annet er det spesiell forsegling ved fatningsfestet, manuell fokusring, zoomring og dekselforbindelse. Man kan fotografere med objektivet i alle typer vær, lover Sigma.

I tillegg er objektivets front beskyttet av et vann- og oljeavstøtende belegg som skal gjør objektivet enkelt å rengjøre.

Kamera har høyhastighets-autofokus med manuell overstyring. Derimot sier spesifikasjonene ingenting om optisk bildestabilisator. Dette har skapt litt debatt. Hovedmålgruppen for objektivet er jo brukere av Nikons og Canons speilreflekskameraer, som ikke har elektronisk bildestabilisator innebygd i kamerahusene. Noen av dem som debatterer saken på nettet hevder at dette er en betydelig mangel, andre sier det ikke er så viktig med bildestabilisering på optikk med kraftig vidvinkel.

Over 1 kg

Det nye Sigma-objektivet er ingen lettvekter, med en vekt oppgitt til 1,15 kg. Dimensjonene er en maksimal diameter på 96,4 mm og en lengde på 135,1 mm.

Optikken består av i alt 17 glasselementer fordelt på 11 grupper.

Prisen

Prisen er foreløpig ikke oppgitt. En konkurrent vil være Nikon Nikkor AF-S 14-24/2,8 G ED til cirka 18.000 kroner. Så vidt jeg kan se, har ikke Canon noe objektiv i nøyaktig samme brennviddeomfang. Det nærmeste er trolig Canon EF 11-24/4.0 L USM til over 28.000 kroner. Blenderen består av ni avrundede membranblader, minste blenderåpning er f/22, og nærgrensen er 26-28 cm.

Objektivet kommer i salg i mars-april 2018.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.