Nye Canon EOS R5 Mark II – et komplett hybrid-kamera

Canon EOS R5 Mark II
UMISKJENNELIG: Nye Canon EOS R5 Mark II i kjent og – for mange – kjær design. En avrundet og myk formfaktor med minutiøs fokus på ergonomi er noe av mantraet som Canon-utviklerne følger. Godt likt av mange, men i kommentarfeltene finner man også dem som påstår at de nye kameraene er litt «kjedelige». (Pressefoto: Canon.)

Med lanseringen av EOS R5 Mark II markerer Canon at R5-serien er blitt et fullvoksent hybrid-kamera der video-egenskapene ikke ligger noe tilbake for stillbilde-egenskapene. Det lukter Cinema lang vei.

Men la det ikke være noen tvil. Canon EOS R5 Mark II byr også på svært høy ytelse som stillbilde-kamera. Kameraet deler mye teknologi med storebror EOS R1, som ble lansert samtidig og som er Canons nye flaggskips-modell.

Kameranytt.no har allerede lagt ut en fyldig gjennomgang av Canon EOS R1. Så ta gjerne en rask titt på den artikkelen først. Da sparer vi hverandre for mange gjentakelser. Og kan konsentrere oss om hva som er de øvrige nyhetene med EOS R5 Mark II.

LES OGSÅ: Canon-flaggskipet EOS R1 er endelig her

Og takket være en god forsyning av pressebilder fra Canon lar vi bildene fortelle en større del av historien om EOS R5 Mark II. Det er vel bare rett og rimelig – at nyhetene om et nytt kamera i toppklassen først og fremst fortelles fotografisk?

Hybrid-konseptet

Canon EOS R5 vakte stor oppmerksomhet da den første versjonen av dette kamera-konseptet ble lansert sommeren 2020, altså for fire år siden når dette skrives. Det var i høyeste grad et kamera som var med på å forsterke bruken av ordet «hybrid» i tilknytning til foto og video.

Begrepet «hybrid» er litt diffust, for det kan ha flere betydninger i denne sammenhengen. Noen har omtalt hybrid-fotografer som dem som har vekslet mellom å fotografere med tradisjonelle analoge – altså film-baserte – kameraer og digitale kameraer, men den betydningen er neppe særlig mye brukt i dag. 

En mer utbredt betydning går på at hybrid-kameraer er kameraer som er like velegnet til å ta fotografiske stillbilder som å ta opp levende video. Et godt eksempel er nettopp Canon EOS R5-familien. Ja, for vi kan vel snakke om «familie» nå når Canon både har lansert første og andre generasjon av kameraet og dessuten har stukket en tredje variant inn i kortstokken, Canon EOS R5 C fra 2022?

Canon EOS R5 Mark II
HETIG KAMERA MED HEFTIG OPTIKK: Canon EOS R5 Mark II påmontert et 100-500 mm-objektiv – sikkert en attraktiv kombinasjon for en del brukere. (Pressefoto: Canon.)

C-en i sistnevnte står for Cinema og refererer til Canons mer dedikerte og profesjonelle videokameraer under Cinema-logoen. I Canon EOS R5 C skiftes for eksempel hele brukergrensesnittet i søkeren og på skjermen fra Canons tradisjonelle foto-grensesnitt til Cinema-grensesnittet når man flytter velgeren fra foto til video.

Historie-fortellere

Den tredje og kanskje mest relevante betydningen av «hybrid» i dag er vel mer knyttet til den nye måten å fortelle historier på. Der man benytter både stillbilder, video og kanskje til og med separate lydopptak som blandes sammen, i en sømløs miks av de tre mediene uten kvalitetstap eller tung og tidkrevende redigering. Noen supplerer gjerne definisjonen med direkte distribusjon via sosiale medier.

Problemet med slike definisjons-forsøk er at det i dag er mange flytende overganger mellom de forskjellige kamera-konseptene. Det mest nærliggende eksempelet er nettopp forskjeller og likheter mellom nye EOS R1 og EOS R5 Mark II, som deler mye teknologi.

Du kan for eksempel lage førsteklasses video med R1 – som jo fremfor alt fremstår som et rendyrket sportskamera – samtidig som du kan få flotte resultater på idrettsbanen med R5 Mark II – som mange oppfatter som først og fremst et kamera for video-entusiaster. 

I hverandres roller

De to kameraene kryper liksom litt over i hverandres roller. Grunnen er i første rekke at de deler mye avansert teknologi. Ikke minst autofokus-teknologi, som i stor grad er basert på maskinlæring og kunstig intelligens. Felles for dem begge er jo at de er bygd over den sammen Accelerated Capture Imaging-plattformen.

Men hvis du er mer en visuell historieforteller enn en rendyrket sports- og nyhets-fotograf, er nok R5 Mark II uansett kameraet du ønsker å få vite mest mulig om akkurat nå, etter Canons ferskeste dobbelt-lansering. 

EOS R5 Mark II etterfølger altså EOS R5, som var kjent for å kombinere høy oppløsning, høy hastighet og blant annet 8K-filmegenskaper.

Mye ser likt ut

Hvis man gjennomgår listen over spesifikasjoner punkt for punkt, ser de to kameraene – EOS R5 og EOS R5 Mark II – ut til å ha det meste til felles med hverandre. Oppløsningen på bildebrikken er den samme, cirka 45 megapiksler netto. ISO-omfanget er i utgangspunktet det samme. LCD-skjermen er like stor og med like mange piksler. Den elektroniske søkeren har identisk oppløsning, 5,76 millioner punkter. Vekt og dimensjoner stemmer også godt overens.

De store forskjellene skjuler seg i detaljene, heter det gjerne. Det gjelder så visst i dette tilfellet også. Som at rubrikken for sensortype er endret fra CMOS til stacked CMOS – altså stablet. Forenklet: signalprosessoren og det ultra-raske DRAM-minnet er «stablet» i det samme silisium-sjiktet, noe som bidrar til mye raskere datautlesing – og for eksempel lynraske serieopptak uten blafrende elektronisk søker.

Blant de andre «små detaljene» som Canon gjør mye ut av, er at bildestabiliseringen i kamerahuset er forbedret fra 8 til 8,5 steg. Og raskeste elektroniske lukkertid er forbedret fra 1/8.000 sekund til 1/32.000 sekund. 

Maskinlæring og KI

Og så har vi nyvinningene innen felt som maskinlæring og kunstig intelligens, da. Det er dette i kombinasjon med de rent tekniske forbedringene som til sammen bidrar til å gjøre EOS M5 Mark II til et så mye bedre kamera, akkurat som EOS R1. Superraskt og med en nesten skremmende evne til å «forutse» hvor fokus skal låses foran det neste øyeblikket.

Den nye funksjonen for såkalte «forhåndsopptak» gjelder også EOS R5 Mark II. Kameraet «bufrer» bilder når man holder utløserknappen halvveis trykket ned for deretter å lagre de siste 15 bildene idet man trykker utløserknappen helt ned. Altså får man tatt bilder før man bestemmer seg for å ta bilder, for å si det slik. Effekten er litt raskere – med litt flere bilder – på R1, men imponerende også på R5 Mark II.

Selv om den elektroniske søkeren på R5 Mark II ikke har fullt så høy oppløsning som på R1, har søkeren dobbelt så høy lysstyrke som på forgjengeren, ifølge Canon.

Kameraet har dessuten lansert oppskalering av bilder i kameraet opp til 180 megapiksler kombinert med avansert støyfjerning.

Styrken til R5 Mark II manifesterer seg særlig på videosiden, der kameraet deler teknologi med Canons Cinema EOS-kameraer. Man kan ta opp 8K 60p-video fra hele bredden av bildesensoren. Man kan også ta opp 12-bits RAW 4K-video opptil 120p internt i kameraet – med lyd – og 4K 60p.    

Prisen

Mens de som ønsker å kjøpe Canon EOS R1 må vente på salgsstart helt til november 2024, kan EOS R5 Mark II-kjøperne glede seg over at salget starter rett over sommerferien, i august 2024.

Prisen er satt til cirka 59.000 kroner, melder Canon Norge. Det vil også bli tilbudt en pakkeløsning med kamerahus og Canon-objektivet RF 24-105 mm f/4 L IS USM til cirka 75.400 kroner.

Jo da, det har allerede dukket opp kritikk i debattforaene av prisen på nye EOS R5 Mark II. Prisen ligger om lag 20.000 kroner over prisen som man må betale for den originale EOS R5 i dag, så det er tilsynelatende en ganske heftig prisøkning. Men i forhold til prisen på det opprinnelige lanseringstidspunktet for R5 i 2020 er ikke økningen så stor. Veiledende pris da var cirka 53.700 kroner, skrev Kameranytt.no i juli 2020.

Tekniske data

Brutto oppløsning50,3 megapiksler
Netto oppløsning45 megapiksler
Høyeste bildeoppløsning8.192 x 5.464 piksler
BrikkestørrelseFullformat 36 x 24 mm
SensortypeBakbelyst stablet CMOS-sensor
LysfølsomhetISO 100-51.200, utvidbart til ISO 50-102.400
BildestabilisatorBrikke-flytting, 8,5 steg (CIPA)
FokuspunkterDual Pixel AF, 5.850 fokuspunkter
ObjektivfatningCanon RF/RF-S-fatning
LCD-skjerm3,2 tommer
LCD-skjermoppløsningC. 2,1 millioner punkter
SøkertypeOLED-søker
Søkeroppløsning5,76 mill. punkter
SøkerforstørrelseCa. 0,76x m/50 mm-objektiv innstilt på uendelig
Lukkertider30 sek-1/8.000 sek. Elektronisk lukker: Maks 1/32.000 sek.
Innebygd blitsNei. Multifunksjons-blitssko kompatibel med Canon EX/EL Speedlite-blitser
Serieopptak12 bps m/mekanisk lukker. 30 bps m/elektronisk lukker
Videoformater6K RAW, 6K DCI, 4K DCI/UHD, H.264, H.265, MP4
MikrofonInnebygd monomikrofon
HøyttalerInnebygd monohøyttaler
Lagring1 x CFexpress Type B maks 2 TB. 1 x SD/SDHC/SDXC, UHS-II
USBUSB 3.2 Gen 2 Type-C
HDMIHDMI-kontakt Type A
MikrofoninngangJa, 3,5 mm
HodetelefonutgangJa, 3,5 mm
PC Sync-terminalJa
RJ-45 EthernetJa
WiFiJa, 802.11ax 2x2 MIMO 6 GHz/5 GHz, 2,4 GHz
BluetoothBluetooth 5.3
Batteritid CIPACa. 630 bilder med LCD-skjermen, ca. 340 bilder m/EV-søkeren
VektCa. 656 g netto, ca. 746 g inkl. batteri, minnekort
StørrelseCa. 138,5 x 101,2 x 93,5 mm

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Dette feltet er nødvendig.

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.