Nye CT-skannere ødelegger ufremkalt film

FARLIG FOR FILMEN: Forbedret skannerteknologi ved flyplassene kan ødelegge ufremkalt film. (Illustrasjon: Gerd Altmann fra Pixabay.)

Er du blant dem som fortsatt fotograferer eller filmer med film i kameraet i stedet for å bruke digitalkamera, risikerer du at ufremkalt film kan bli ødelagt av en ny type sikkerhetsskannere ved amerikanske flyplasser.

[toc] Det er den amerikanske transportsikkerhets-administrasjonen (TSA) som nå går ut med en advarsel til alle som reiser med ufremkalt film i bagasjen eller som har med seg kamera med ufremkalt film i kameraet. I advarselen heter det at man ikke bør legge ufremkalt film i den innsjekkede bagasjen, men ta den med seg i håndbagasjen eller be sikkerhetspersonalet på flyplassen om at filmen inspiseres for hånd.

Sikkerhetspersonalet har likevel siste ord og kan nekte at filmen blir tatt med. Det tryggeste er derfor å sørge for at man får fremkalt filmen før man skal ut på flyreise i USA.

Kraftige CT-skannere

Transportsikkerhets-administrasjonen samarbeider nå med flyselskapene og flybransjen om å utplassere og teste ut såkalte CT-skannere ved en rekke amerikanske flyplasser, inkludert flere som ofte brukes av norske reisende.

Skannerne er basert på den nyeste røntgenteknologien som også brukes ved sykehusene, såkalt computertomografi, forkortet CT.

CT-TRUSSELEN: Har du ufremkalt film i bagasjen, bør du være obs på at filmen kan bli ødelagt under CT-skanning ved en rekke amerikanske flyplasser. (Foto: Rudy and Peter Skitterians fra Pixabay.)

Dette er en radiologisk undersøkelsesmetode der det ved snittbilder – tomogram – lages bilder som blir behandlet digitalt for å kunne fremstille kroppslige strukturer i forskjellige plan, også tredimensjonalt. CT-systemet ble oppfunnet allerede i 1972, men er stadig gjenstand for forbedringer.

Fra 2D til 3D

Innsjekket bagasje blir i dag for det meste skannet med systemer som bare gir 2D-bilder av innholdet i koffertene. CT-teknologien er mye mer avansert og kan benytte sofistikerte algoritmer for å oppdage eksplosiver og andre trusler i bagasjen ved hjelp av et 3D-bilde som kan vris og vendes 360 grader for en grundig analyse.

TSA skriver at CT-teknologien vil styrke mulighetene til å hindre at truende og farlige gjenstander kommer ombord i flyene. De nye CT-skannerne som nå blir utplassert i USA, gir et klart og tydelig bilde av innholdet i en koffert, og datamaskinene som brukes til å se igjennom bildene, kan automatisk oppdage eksplosiver, inklusive eksplosiver i flytende form.

Ødelagt på et øyeblikk

Men en bieffekt er altså at ufremkalt film blir ødelagt. De nye CT-skannerne ødelegger ufremkalt film på et øyeblikk. Effekten er som å sende film gjennom en «gammeldags» sikkerhetsskanner tusen ganger, skriver nettstedet DIY Photography i en omtale av den nye advarselen fra TSA.

Og det hjelper ikke å legge den fremkalte filmen i en blykontainer, heter det.

Allerede i 2003 la filmprodusenten Kodak ut en advarsel om hva slags skader sikkerhetsskanning av ufremkalt film kan føre til, og denne advarselen skal fortsatt være relevant når det gjelder de nye CT-skannerne, ifølge DIY Photography.

Når filmen i ufremkalt tilstand blir utsatt for slik skanning, vil den etter fremkalling ha et tåkelag over bildene. Effekten kan være litt forskjellig på sort/hvitt negativ film, negativ fargefilm og lysbildefilm, men bildene vil definitivt være ødelagt.

Trygt med digitalt

De nye skannerne vil derimot ikke skade film som allerede er fremkalt. Dette gjelder også fremkalt røntgenfilm fra helsevesenet.

Skanningen vil heller ikke ødelegge digitale bilder eller film, og heller ikke lysbilder eller CD-er, heter det.

TSA

Transportation Security Administration er en amerikansk føderal etat under Sikkerhetsdepartementet (Department of Homeland Security) med ansvar for sikkerhet innen alle former for transport, ifølge Wikipedia.

TSA ble opprettet etter terrorangrepet mot World Trade Center i New York i 2001.

Hvilke flyplasser?

Kameranytt har hentet ned denne listen fra TSA over hvilke amerikanske flyplasser som nå har fått installert de nye CT-skannerne:

 • Hartsfield-Jackson Atlanta International Airport (ATL)
 • Baltimore-Washington International Airport (BWI)
 • Chicago O’Hare International Airport (ORD)
 • Cincinnati/Northern Kentucky International Airport (CVG)
 • Detroit Metropolitan Wayne County Airport (DTW)
 • Houston Hobby Airport (HOU)
 • Indianapolis International Airport (IND)
 • John F. Kennedy International Airport (JFK)
 • Logan International Airport (BOS)
 • Los Angeles International Airport (LAX)
 • Miami International Airport (MIA)
 • Oakland International Airport (OAK)
 • Phoenix Sky Harbor International Airport (PHX)
 • Ronald Reagan Washington National Airport (DCA)
 • St. Louis Lambert International Airport (STL)
 • Tampa International Airport (TPA)
 • Washington-Dulles International Airport (IAD)

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.