Kameranytt.no

Nye Google Pixel til topps

Google Pixel
FARGENE: Nye Google Pixel og Google Pixel XL fås i fargene sølv, grått og blått. (Foto: Google)
Google Pixel
FARGENE: Nye Google Pixel og Google Pixel XL fås i fargene sølv, grått og blått. (Foto: Google)

Google har lansert mobiltelefon under eget merke. Testet som mobilkamera er Google Pixel allerede på førsteplass.

Glem Nexus. Nå er det Pixel som gjelder.

Programvaregiganten Google, som blant annet står bak mobiloperativsystemet Android, har i mange år utviklet og designet mobiltelefoner under Nexus-navnet, men alltid i samarbeid med de største merkevareleverandørene på mobilmarkedet.

Etter tur har selskaper som Huawei, HTC, Asus, Samsung, LG og Motorola vært med på designarbeidet og ikke minst stått for produksjonen av Nexus-mobilene og -nettbrettene.

Nexus-enhetene har vært sett på som en slags mal der Google viser hvordan Android-operativsystemet egentlig er før mobilprodusentene begynner å tukle med det og legge på sine egne «skall» på toppen av Android.

Men nå er det slutt. Heretter vil Google stå på egne ben med sine mobiler, under merkenavnet Google Pixel. Skjønt ryktene sier at HTC har medvirket til produksjonen, da.

Toppscore hos DxO

Omtrent samtidig med lanseringen har DxO Labs gått ut med en testomtale av Google Pixel der mobilen er havnet øverst på listen over mobilkameraer som har vært igjennom DxOMark Mobile-testen.

I denne testen har Google Pixel fått 89 poeng og er foreløpig den eneste kameramobilen som har fått så høy score.

Den øverste delen av listen ser i skrivende stund slik ut:

89 poeng

  • Google Pixel

88 poeng

  • HTC 10
  • Samsung Galaxy S7 Edge
  • Sony Xperia X Perf.

87 poeng

  • Moto Z Force Droid
  • Samsung Galaxy S6 Edge Plus
  • Sony Xperia Z5

86 poeng

  • Apple iPhone 7
  • LG G5
  • Samsung Galaxy Note V
  • Samsung S6 Edge

I sin oppsummering fastslår DxO Labs at Pixel er med på å høyne grensen for hva som er mulig med et smartmobilkamera. Bildekvaliteten fortsetter å øke, og den økende bruken av HDR+ til å gjengi opptak som tidligere har skapt problemer for så små bildesensorer, bidrar til å øke bruksområdet for smartmobiler, heter det.

DxO Labs skriver at selv om det finnes andre smartmobiler som kan matche Pixel innenfor enkelte av testkategoriene, er Pixel bedre enn alle konkurrentene på å ta flotte bilder under så å si alle slags forhold. Dessuten er Pixel blant de beste på videoopptak, heter det.

På minussiden nevnes blant annet enkelte uregelmessigheter på autofokusen og problemer med hvitbalansen på blitsen innimellom.

Det nye mobilkameraet får ros for evnen til å gjengi detaljer godt og med relativt lite bildestøy.

Stort sett korrekt eksponering med god kontrast og hvitbalanse så vel som rask autofokus hører også med blant lovordene.

12,3 megapiksler

Googles nye mobil kommer i to varianter, Google Pixel og Google Pixel XL. Førstnevnte er på fem tommer med en oppløsning på 1920 x 1080 piksler, XL-versjonen er på 5,5 tommer med oppløsning på 2560 x 1440 piksler.

Prosessoren er en Qualcomm Snapdragon 821 firekjerners prosessor på 2,15/2,16 GHz.

Bildesensoren opererer med en pikselstørrelse på 1,55 mikrometer. Lysstyrken er f/2.0, og mobilkameraet har innebygd bildestabilisator. Dette er imidlertid ikke en optisk bildestabilisator, men et nytt gyroskopbasert videostabiliseringssystem som leser gyrodata 200 ganger i sekundet.

Selfie-kameraet på de nye Pixel-mobilene er på åtte megapiksler med en lysstyrke på f/2,4.

Selfie-kameraet har fast fokus, mens hovedkameraet har det som Google beskriver som en blanding av fasedetekterende autofokus og laser-basert autofokus.

Googles nye mobil kan fås enten med 32 eller 128 gigabyte lagringsplass. Det er ikke noen kortplass for minnekort. Internminnet er på fire gigabyte. Kommunikasjons- og ladeport er av USB C-typen.

Google Pixel er bygd i aluminium med et glasspanel på baksiden. I motsetning til for eksempel på iPhone stikker ikke objektivet ut fra mobilkarosseriet.

Ifølge Google kan batteriet lades opp til sju timers bruk på bare 15 minutter.

Google Pixel-eierne får ubegrenset lagringsplass for bildene sine i Googles skytjeneste.

De nye mobilene fra Google kan ta opp video i 4K-modus med 30 bps.

Google Pixel og Pixel XL kan fås i fargene

Kritikk

Selv om de nye Goole-mobilene høster skryt for kamerakvaliteten, er det også kommet negative kommentarer.

Nettstedet Appleinsider hevder at selv om Google XL koster like mye som Apples iPhone 7 Plus, har den for lite internminne og prosessorkraft til å kjøre Android ordentlig.

På kamerasiden setter Appleinsider et stort spørsmålstegn ved DxOMark Mobile-testen og synes ikke at testbildene som er publisert, rettferdiggjør den høye karakteren.

Appleinsider tror også mange Android-brukere vil savne mulighet for ekstra minnekort, som de har vært vant til.

Prisene

Det er også kommet noen kritiske kommentarer på prisene. Google har lagt seg på et prisnivå i nærheten av Apples iPhone-modeller og Samsungs modeller i premiumsjiktet.

USA-prisene starter på 649 dollar for Google Pixel med 32 GB lagringsplass. Samme med 128 GB koster 749 dollar. XL-modellen starter på 769 dollar med 32 GB, med 128 GB-versjonen koster 869 dollar. Disse prisene er hentet fra Googles nettbutikk.

Til sammenligning starter iPhone 7 på 649 dollar, mens iPhone 7 Plus koster fra 769 dollar.

Tilgjengelighet og priser i Norge er ikke kjent.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.