Nye Samsung Galaxy S24 Ultra: Blir vi blendet av uferdig KI?

Samsung Galaxy S24
ULTRA-FARGENE: Her er toppmodellen Samsung Galaxy S24 Ultra i de fire hovedfargene man kan få den i, fra venstre: Titan sort, titan gul, titan fiolett og titan grå. Fargene skal være inspirert av skjønnheten i jordelementene, hevder Samsung. Fargene blå, oransje og grønn fås bare ved bestilling direkte fra samsung.com. (Pressefoto: Samsung.) (Klikk for større bilde.)

Kunstig intelligens er stikkord for noen av de viktigste forbedringene som Samsungs nye mobilkamera-flaggskip byr på. KI står sentralt både i bildebehandling, søk og andre funksjoner. Men er KI-teknologien moden for oppgavene?

Den nyeste generasjonen av Samsungs Galaxy S-serie av mobiltelefoner er i disse dager på vei ut på markedet. Vi snakker om tre modeller: Galaxy S24, Galaxy S24+ og flaggskipet Galaxy S24 Ultra.

Samsung Galaxy S24
EGET NAVN: Samsung har gitt mobilkameraenes evne til å ta gode bilder i nattmodus et eget navn: Nightography. Strengt tatt er vel nattmodus et eksempel på en tidlig KI som både Samsung og konkurrentene har utviklet opp til et ganske høyt nivå i våre dager. Her et eksempel på Nightography med Galaxy S24 Ultra. (Pressefoto: Samsung.) (Klikk for større bilde.)

Sistnevnte, Ultra-modellen, er naturligvis den mest spennende for oss som er mer enn gjennomsnittlig interessert i foto og video – og er den det fokuseres på her. Men alle tre er utstyrt med ny og spennende funksjonalitet som ikke minst baserer seg på kunstig intelligens. Altså det vi kaller KI (kunstig intelligens) på norsk eller AI (artificial intelligence) på engelsk.

Store forventninger

Mottakelsen i teknologipressen viser at det åpenbart er store forventninger til hva kunstig intelligens kan bidra med både når det gjelder generell mobilbruk og ikke minst bildebehandling og effekter innen foto og video.

Samsung Galaxy S24
KI-SØK: Er du lei av å taste inn dine Google-søk på knøttlite mobil-tastatur? På Galaxy S24-mobilene kan du isteden kjapt tegne en sirkel rundt et bilde-element, gjerne med penn, og så blir bilde-elementet med i søket. Her demonstrert på en Galaxy S24 Ultra. (Pressefoto: Samsung.) (Klikk for større bilde.)

Men det er ikke alle som jubler. De første testomtalene inneholder også antydninger om at forventningene kanskje er spent for høyt. At KI-teknologien ikke er moden nok ennå for alle oppgavene den nå blir satt til å utføre.

Eksempler knyttet til foto og video med Galaxy S24-mobilene er muligheten til å flytte objekter i et bilde, men at systemet angivelig ikke er intelligent nok til alltid å få med seg for eksempel skyggen av personen på gulvet eller bakken, eller speilbildet av ansiktet i et vindu i nærheten. Eller at armer og bein av og til forsvinner i deler av videoklipp når man legger på en KI-generert slow motion-effekt i ettertid. Mer om dette senere.

«First look»

Kameranytt.no har skummet gjennom over et dusin av de første innledende presentasjonene og testomtalene av Galaxy S24-mobilene for å se hvordan S24-modellene er blitt mottatt. Dette er typisk det som på engelsk kalles «first look»-omtaler eller «hands on»-tester. Altså omtaler basert på testernes og journalistenes første – og gjerne kortvarige – møte med de nye produktene, som regel i tilknytning til produsentens lansering. Utpregede førsteinntrykks-omtaler altså, og i noen tilfeller rett og slett bare med utgangspunkt i pressemelding og tilhørende pressebilder.

Samsung Galaxy S24
TEKST-KI: Samsung bruker kunstig intelligens til mye mer enn bare å behandle bilder og video. Her et eksempel på hvordan KI automatisk kan lage et oversiktlig sammendrag av et lengre notat. (Pressefoto: Samsung.) (Klikk for større bilde.)

De seriøse publikasjonene unnlater å trekke bastante konklusjoner i disse omtalene. Først vil de gjerne gjøre grundigere tester over litt tid. Hos noen understøttes de grundige testene av testmetodikk utviklet over lang tid med systematiske og sammenlignbare målinger i testlab eller atelier. Omtrent slik kollegene mine og jeg jobbet med tester av PC-produkter i gode, gamle PC World Norge den gang IT-publikasjoner fortsatt var måneds-magasiner trykt på papir, ikke nettsider oppdatert flere ganger i døgnet…

Galaxy-merkevaren

Før vi går løs på gjennomgangen av mottakelsen til Galaxy S24-generasjonen, ser vi nærmere på hva Samsung Galaxy-merkevaren omfatter. For det er mye mer enn bare mobiltelefoner.

Den første mobilen i denne familien kom i salg sommeren 2009, altså for snart 15 år siden. Noen stikkord for Samsung Galaxy GT-I7500 var 3,2-tommers AMOLED-skjerm, 5-megapikslers autofokuskamera, digitalt kompass, innbygd lagringsplass på åtte gigabyte og plass for MicroSD-minnekort på opptil 32 GB. Sikkert imponerende for sin tid, men neppe så imponerende spesifikasjoner i dag.

Etter hvert er Samsung Galaxy-navnet vokst til å omfatte en stor familie av produkter som består av mobiler, nettbrett, bærbare PC-er, smartklokker, ørepropper og mer. Det meste basert på Google-utviklede Android som operativsystem og Samsungs eget brukergrensesnittet One UI.

Kunstig intelligens

KI stod åpenbart i fremste rekke da Samsung valgte strategi og tema for markedsføringen av den nye Galaxy-generasjonen. For eksempel skal S24-mobilene kunne oversette både tekst og tale i sanntid uten at man trenger å installere noen tredjepartsapp for at det skal skje. Naturligvis høres det besnærende ut å kunne snakke med en person på telefonen uten at dere kan hverandres språk. I utgangspunktet er 13 språk støttet i Live Translate-funksjonen, men norsk står ikke på listen over språk som vil bli støttet i overskuelig framtid, ifølge Tek.no.

Samsung Galaxy S24
TYNT OG RENT: Samsung Galaxy S24 Ultra med enda tynnere ramme enn forrige generasjon og et ellers ganske stilrent design. (Pressefoto: Samsung.) (Klikk for større bilde.)

En annen KI-funksjon er Chat Assist eller Skrivehjelp. Denne funksjonen skal hjelpe deg å skrive tekstmeldinger i riktig tone, altså i et høflig språk som gjør at du ikke høres frekk ut, ifølge DinSide, som bekrefter overfor Kameranytt.no at dette fungerer med norsk tekst.

Et annet KI-verktøy er Note Assist, som oppsummerer hovedtrekkene i en tekst for å gi et raskt og velorganisert overblikk.

Alle disse KI-funksjonen er samlet under fellesbenevnelsen Galaxy AI.

Galaxy S24-generasjonen

Som med fjorårets S23-generasjon består 2024-årgangen av tre hovedmodeller, S24, S24+ og S24 Ultra. Med fire bakside-kameraer og ett front- eller selfie-kamera er naturligvis Ultra-modellen den som er mest aktuell for dem som legger like stor vekt på en smartmobils kamera-funksjonalitet som jeg gjør. Selv om man i mange situasjoner sikkert får like gode bilder med S24 og S24+, selv om noen valgmuligheter mangler. Og KI-baserte søk og mange andre funksjoner fungerer likt på alle de tre modellene.

Samsung Galaxy S24
ULTRA: Samsung Galaxy S24 Ultra – her i fargen titan-fiolett. (Pressefoto: Samsung.) (Klikk for større bilde.)

Velger du Ultra, synes du kanskje det er godt å vite at Samsung-kjennere lett kan se at det er toppmodellen du bærer på. For den har rette hjørner i motsetning til S24 og S24+ med sine runde hjørner. I tillegg har Ultra-modellen et par ekstra «kamera-hull» på baksiden. Bak det ene skjuler det seg riktignok ikke et kamera, men elementer knyttet til det laser-baserte fokus-målesystemet.

Det nye flaggskipet

Samsung Galaxy S24 Ultra er definitivt flaggskipsmodellen i denne lanseringen. Blant nyhetene er at Ultra-modellen er utstyrt med en titan-ramme à la iPhone 15 Pro og Pro Max. Ifølge Wikipedia er titan mer enn dobbelt så sterkt som aluminium, om enn også litt tyngre. Rammen på de vanlige S24- og S24+-modellene er basert på aluminium.

Men det faktum at S24 Ultra veier 232 gram mot en vekt på bare 196 og 167 gram for henholdsvis S24+ og S24, skyldes nok ikke bare titan-materialet, men også forhold som større skjerm, ekstra kamera og andre forskjeller.

Ultra-modellen har skjerm på 6,8 tommer diagonalt, mot 6,7 tommer på S24+ og 6,2 tommer på S24. Begge de to sistnevnte har fått økt skjermstørrelsen med 0,1 tommer sammenlignet med S23-generasjonen, mens skjermstørrelsen på S24 Ultra er som før. På alle modellene er lysstyrken på skjermen bedre enn før, nå oppgitt til opptil 2.600 nits, mot opptil 1.750 nits på fjorårets S23-generasjon. Gjenoppfriskningshastigheten er på opptil 120 Hz.

Flere nettsteder har positive kommentarer til at skjermen på den nye Galaxy-årgangen er helt flat uten noen avrunding ut mot kanten. Det er ikke minst en fordel når man bruker den medfølgende pennen til betjeningen av S24 Ultra, heter det.

Av andre mer generelle egenskaper kan nevnes at S24 Ultra skal kunne spille av video i opptil 30 timer sammenhengende, og at batterikapasiteten gjør det mulig med opptil 95 timers lydavspilling.

Ultra-kameraene

Samsung har gjort et par viktige endringer på kamerasiden når det gjelder S24 Ultra. Hovedkameraet, på hele 200 megapiksler, er nå konstruert med 60 prosent større piksler enn på forrige modell. Da tar de inn mer lys, noe som lover godt for bildekvaliteten. Dessuten er den optiske bildestabiliseringen forbedret. Det kan gi stødigere videoer.

Samsung Galaxy S24
KAMERAER M.M.: De tre store kamera-enhetene i den venstre kolonnen er ovenfra og nedover ultravidvinkel-kameraet på 12 MP, deretter vidvinkel-kameraet som vi vel også kan betegne som hoved-kameraet på 200 MP, og nederst 5x-telezoom-kameraet på 10 MP. Øverst til høyre den laser-baserte fokus-måleren, deretter LED-blitsen og nederst det andre 3x-telezoom-kamera på 10 MP. (Pressefoto: Samsung.) (Klikk for større bilde.)

En mer kontroversiell endring er at periskop-zoomkameraet som i forrige generasjon ga 10x optisk zoom med oppløsning på 10 megapiksler, er byttet ut med et kamera som bare gir 5x zoom. Til gjengjeld er oppløsningen økt til hele 50 MP. De som savner 10x zoom, skal kunne trøste seg med den økte oppløsningen i kombinasjon med AI-bistanden i mobilkameraets bildebehandling angivelig skal gi bedre bildekvalitet selv med litt digital beskjæring enn det man fikk med 10x optisk zoom tidligere. Det høres lovende ut, men er åpenbart noe som krever grundigere testing.

Generativ redigering

Virkelig interessant begynner imidlertid KI-satsingen å bli når vi ser nærmere på funksjonene som er samlet under begrepet Generative AI Photo Editing Tools. Tom’s Guide gir Samsung skryt for å ha gjort KI-funksjonene intuitive å bruke og ganske lette å oppdage. Når du ser en liten knapp med tre bittesmå animasjonssymboler, er det godt håp om at du kan få til noe kult med bildene og videoene dine, skriver nettstedet.

Konklusjonene

Her følger en oppsummering av konklusjonene i noen få av de mange artiklene jeg har lest koblet til lanseringen av den nye generasjonen Galazy S-mobilkameraer, igjen med fokus på det som sies om foto- og video-løsningene.

Tom’s Guide

KI stjeler showet i denne produktoppdateringen, og flere av de nye funksjonene er både nyttige og lett å ta i bruk, heter det. I andre rekke kommer forbedringer som flat og mer lyssterk skjerm, titan-ramme, raskere prosessorbrikke og sju års garanterte Android-oppdateringer. Grundig test kommer senere, loves det.

Samsung Galaxy S24
PORTRETT-MODUS: Profesjonelle fotografer har ledd mye av mobilkameraenes måte å skape portretter på opp gjennom årene. De miniatyriserte objektivene er for små til å lage ekte bokeh – med myk og behagelig bakgrunn litt ute av fokus. Digital bokeh har gitt mange rare overganger mellom fokus-sektorene. Galaxy S24 Ultra får derimot mye skryt for sin KI-baserte portrett-modus. (Pressefoto: Samsung.) (Klikk for større bilde.)

TechRadar

Løftet om sju års sikkerhetsoppdateringer og oppdatering av operativsystemet er mer enn selv Apple kan tilby og er en viktig nyhet, mener TechRadar. Mange av KI-funksjonene kommer direkte fra Google, noe som er et godt tegn. Men litt for mange av dem er gjemt bort i meny-systemet. Den nye 50 MP-fotosensoren i det ene telezoomkameraet er nesten dobbelt så stor som forgjengeren og er en stor forbedring. Bildene blir mye bedre, med mye mer dynamikk og mindre bildestøy. Full test kommer snart.

PetaPixel

Nettstedet PetaPixel kapret duoen Chris Niccolls og Jordan Drake fra konkurrenten DP Review da sistnevnte nesten ble nedlagt i 2023 (men berget i siste liten). De to er erfarne samarbeidspartnere i testing av henholdsvis foto- og video-egenskapene hos nye kameraer og har publisert en grundig «first look»-story om Galaxy S24 Ultra. De har mye godt å si om produktet, men er også litt mer kritiske enn de fleste andre. Det innebygde ND-filteret lovprises, og det samme gjør det nye 50 megapikslers teleobjektivet – et ypperlig portrettobjektiv, heter det. Men mobilkameraet får kritikk for å levere for mange overprosesserte bilder og videoer, og det sås tvil om kameraet greier å håndtere et ordentlig HDR-fargerom. KI-baserte funksjoner som slow motion med enkle bevegelser lagt på videoopptak i ettertid fungerer greit til bruk på sosiale medier, men på litt mer kompliserte opptak forsvinner både bein og armer innimellom. De to påpeker også en svakhet som S24 Ultra angivelig deler med andre Android-mobiler: opptakshastigheten på video er ikke alltid stabil, noe som kan skape lydsynk-problemer. Ifølge de to skjer dette aldri med iPhone. Likevel er konklusjonen at Galaxy S24 er den beste Android-mobilen for videoopptak. Om de AI-baserte funksjonene for bilderedigering er konklusjonen at teknologien ennå er i sin barndom, hos Samsung Galaxy S24 Ultra så vel som Google Pixel 8 Pro. Bisarre og skuffende resultater er noen av ordene som blir brukt her, riktignok supplert av en forventning om at problemene vil bli løst over tid.

Tek.no

Etter en viss skepsis i omtalen av AI-funksjonene generelt kommer en klar påstand om at Samsung lager mobilkameraer i verdensklasse, riktignok sammen med Apple, Google og kanskje et par til. Det nye oppsettet som Samsung har kalt «Quad Tele»-systemet får skryt – kjapp tilgang til 2x, 3x, 5x og 10x som man kan hoppe sømløst mellom. AI til bilderedigering med automatiske forslag til justering av lys og farge gjør en god jobb, men terskelen over til rent juks er sjokkerende lav, mener Tek.no. Den høye prisen nevnes også, men sluttkommentaren er likevel denne: «Men for en telefon det er.»

Prisen

Den minste av de nye Galaxy-mobilene, Galaxy S24, har en startpris på 11.490 kroner. Ett steg opp er Galaxy S24+, der prisen starter på 14.490 kroner. Men vil du ha den ordentlige kamera-modellen, må du nok opp på Galaxy S24 Ultra, som vil tappe bankkontoen din for 17.990 kroner hvis du velger den rimeligste, med lagringsplass på 512 GB. Synes du det er for lite plass til bilder og videoopptak, er alternativet å gå opp til én terabyte lagringsplass. Da blir prisen 19.490 kroner, ifølge prislisten hos Samsung i Norge.

Samsung Galaxy S24
REDIGERING MED KI-HJELP: Bilderedigering på Galaxy S24 Ultra med den medfølgende pennen – og med bistand fra kunstig intelligens. (Pressefoto: Samsung.) (Klikk for større bilde.)

Ifølge Tom’s Guide, som riktignok bare har sammenlignet amerikanske priser, ikke europeiske, er Galaxy S24 Ultra den dyreste flaggskipsmodellen blant mobilene på markedet akkurat nå, med unntak av noen sammenbrettbare modeller.

Alle de norske prisene er hentet fra Samsungs norske nettsted 24. januar 2024. Vær obs på at enkelte prisreferanser her kan være introduksjonstilbud.

Tekniske data

Samsung Galaxy S24 Ultra
Skjerm6,8 tommers OHD+-skjerm (AMOLED)
Oppløsning1.440 x 3.120 piksler
Oppfriskningsrate120 Hz
Lysstyrke skjermOpptil 2600 nits
BrikkesettQualcomm SM8650-AC Snapdragon 8 Gen 3 (4 nm)
Lagringsplass256 GB, 512 GB, 1 TB
Internminne12 GB
Batterikapasitet5.000 mAh
OperativsystemAndroid 14, One UI 6,1
VannbeskyttelseIP68
Vidvinkel-kamera (~ normal)200 MP, f/1,7, 24 mm, 0,6 μm
Ultravidvinkel-kamera12 MP, f/2,2, 13 mm, 120 º, 1,4 μm
Telezoom-kamera50 MP, f/3,4, 111 mm, 5x optisk zoom
Telezoom-kamera10 MP, f/2,4, 67 mm, 1,12 μm, 3x optisk zoom
Selfie-kamera12 MP, f/2,2, 26 mm (vidvinkel)
Kompatibel med S PenJa
Dimensjoner79 x 162,3 x 8,6 mm
Vekt233 g

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.