Nye Samyang-objektiver til video-bruk

Samyang Xeen-objektiver
NYE XEEN-OBJEKTIVER: Samyang lanserer nå fire nye objektiver i sin Xeen-familie myntet på videoopptak. (Pressefoto: Samyang.)

Etterstreber du et mer filmatisk preg – eller kinoaktig, om du vil – på videoene dine, kan det være bryet verdt å ta en titt på den nye serien av Cinema-objektiver som Samyang nå har kunngjort. De nye Samyang Xeen-objektivene kan fås med Sony- og Canon-fatning og kommer i salg i mars 2022.

Cinema-objektiver er ofte rådyre og myntet på produksjonsselskaper med romslige film- og video-budsjetter. Et tilfeldig priseksempel: Leica M0.8 f/1,4 SL 24mm har veiledende pris på 386.000 kroner. Samyang lanserte Xeen-serien av Cinema-objektiver i 2015 som et rimeligere alternativ som også små videoproduksjonsselskap kunne ha råd til. Ja, selv mange video-entusiastiske privatpersoner har gjerne råd til et Samyang Xeen-objektiv. De som er tilgjengelig på det norske markedet i dag, koster mellom omlag 18.000 og 22.000 kroner, ifølge Prisjakt.no.

Tidsskriftet Y. M. Cinema Magazine skriver om Samyangs Xeen-objektiver at de gir fine videoopptak og at de er blitt populære blant uavhengige filmprodusenter.

Samyang følger nå opp med en ny serie med premium-objektiver for denne målgruppen. Objektivene er utviklet blant annet på bakgrunn av dyptgående granskning og intervjuer med folk i målgruppen, heter det.

Lanseringen nå gjelder i alt fire nye objektiver. Tre av dem er ordinære cinema-objektiver, men det fjerde er et såkalt anamorfisk objektiv. Alle dekker fullformat og større sensorbrikker, og de er designet for profesjonell digital filmproduksjon.

Det anamorfiske alternativet

Samyang Xeen Anamorphic 50mm T2.3 er navnet på det nye anamorfiske objektivet, som særlig bidrar til å gi videoopptakene et utpreget breddeformat og en bokeh som vi er vant til fra profesjonell kinofilm. Uskarpe lyspunkter i bakgrunnen får gjerne en litt oval form.

Samyang Xeen-objektiver
ANAMORFISK: Samyang Xeen Anamorphic 50mm T2.3 er et anamorfisk fullformat-objektiv som fås med Sony-, Canon- eller PL-objektivfatning. (Pressefoto: Samyang.) (Klikk for større bilde.)

I artikkelen som det er link til nedenfor går jeg litt grundigere inn på hva anamorfiske objektiver egentlig er:

LES OGSÅ: Hva er anamorfisk objektiv? Trenger du et?

Det nye Xeen Anamorphic 50mm-objektivet har en nyutviklet blender med 13 lameller, som skal bidra til perfekt tegning av lysende elementer utenfor fokus. Dette skal gi en behagelig bokeh som lett kan manipuleres kreativt.

Etter å ha blitt nedpresset, produserer objektivet jevne filmatiske 2.4:1-opptak i 16:9-innstilling. Objektivet har en diameter på 114 mm og har en ikke-roterende front, som gjør at den enkelt kan brukes med en 4×5 matte box. Dette er objektiv-tilbehør til å holde styr på uønskede lysreflekser, i tillegg til at man kan montere filtre på en slik enhet.

Samyang Xeen-objektiver
MATTE BOX: Filmkamera påmontert en såkalt matte box foran objektivet til å holde kontroll på uønskede lysreflekser og lignende. (Foto: David Condrey fra Pixabay.) (Klikk for større bilde.)

Xeen Meister-objektivene

De tre andre objektivene er Xeen Meister 35mm T1.3, Xeen Meister 50mm T1.3 og Xeen Meister 85mm T1.3. Ifølge produsenten støtter objektivene 8K-video, og de skal ha en unik glassbelegg-teknologi som blant annet gjør det mulig å styre de interne lysrefleksjonene effektivt for å skape «en særegen look».

Samyang Xeen-objektiver
LYSSTYRKEN: Alle de tre Xeen Meister-objektivene har lysstyrken oppgitt til T1.3. (Pressefoto: Samyang.) (Klikk for større bilde.)

Ifølge pressemeldingen er objektivene fargematchet over hele området, og de har høy lysstyrke med T-stop på T1.3. Også disse objektivene har 13 blenderlameller som skal bidra til vakker bokeh.

Mens vi med kameraer myntet på fotografering har vært vant til å forholde oss til lysstyrke oppgitt som f-stops – f/2,8, f/1,4 og så videre – regnet ut etter en formel for forholdet mellom blenderåpning og brennvidde, bruker man i film- og videobransjen gjerne t-stops isteden. Dette er tall som viser hvor mye lys som faktisk når fram til bildesensoren (eller filmruten i gamle dager). Et eksempel: Sony Planar 85mm f/1,4 har en T-stop-verdi på T1,6, ifølge nettstedet PictureCorrect

Fatning for Canon, Sony og PL

Foruten de nevnte fatningene for Sony- og Canon-kameraer kan alle de nye Xeen-objektivene fra Samyang fås med PL-fatning. Dette er en objektfatning som i sin tid ble utviklet av film- og videokamera-produsententen Arri, i utgangspunktet for sine Arriflex-kameraer. Objektivfatningen ble utviklet på 1980-tallet og er etter hvert blitt en åpen standard som mange objektivprodusenter leverer objektiver til. Forkortelsen PL står for Positive Look, ifølge Wikipedia.

Arri-selskapet er et over 100 år gammelt tysk firma, etablert i München så tidlig som i 1917. Selskapets første digitale videokamera kom i 2003.

Samyang Xeen-objektiver
FRA SØR-KOREA: Samyang er en sør-koreansk objektivprodusent. (Pressefoto: Samyang.) (Klikk for større bilde.)

Samyang er et betydelig yngre selskap, etablert i Sør-Korea i 1972. Selskapet utvikler tredje-partsobjektiver som selges enten under eget navn eller merkenavn som Rokinon, Bower, Opteka, Vivitar, Phoenix og Quantaray, ifølge Wikipedia.

Prisene

Prisene på de nye objektivene er ikke kunngjort ennå, men vil bli offentliggjort i løpet av desember 2021, heter det i pressemeldingen fra den norske distributøren, Focus Nordic. Objektivene kommer i salg i mars 2022, så det er altså litt ventetid på disse objektivene.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.