Kameranytt.no

Nytt design-ikon fra Leica

Leica TL2
NY GENERASJON: Leica TL2 er det tredje medlemmet av Leicas T/TL-familie. (Foto: Leica)

Leica er ute med en ny generasjon i Leica TL-familien, Leica TL2. En nytt snobbekamera fra Leica, eller…?

Høyere oppløsning og enda mer minimalistisk design er hovednyhetene, i tillegg til en del andre forbedringer under skallet. Kameraet har fått raskere prosessor og kan nå håndtere 4K-video, selv om dette ikke er noe utpreget video-fokusert kamera.

Futuristisk

I all hovedsak bygger Leica TL2 videre på konseptet som lå bak den første modellen i denne kameraserien, Leica T (Typ 701), som ble lansert i 2014. Leica T skilte seg sterkt fra Leicas klassiske M-kameraer. M-kameraene er rammesøkerkameraer som mange oppfatter som retro-kameraer nesten til det absurde, basert på design fra første halvdel av forrige århundre.

LES OGSÅ: Nye Leica M10 – ikke for alle

Med Leica T-konseptet – nå omdøpt til TL-familien, ser det ut til – har Leica gått til den motsatte ytterlighet, med en ekstremt futuristisk design og med en betjening som mest av alt minner om fotografering med mobilkamera.

Leica TL2
IKONISK LOGO: Den sorte versjonen av Leica TL2 med den ikoniske røde Leica-logoen. (Foto: Leica)

Det aller meste styres via den berøringsfølsomme skjermen med et utpreget ikon-basert grensesnitt, ikke et tradisjonelt menysystem, slik vi er vant til på de fleste digitalkameraer i dag.

Aluminiumsblokk

Da Leica T ble lansert i 2014, la produsenten stor vekt på det unike med at kamerahuset nesten i sin helhet var frest ut av én aluminiumsblokk. I så måte var kameraet en slags parallell til Apples bærbare pc-er i MacBook Pro-familien, som fra og med sin andre generasjon fra 2008 også er blitt frest ut av én aluminiumsblokk.

Apple brukte det for alt det var verdt i markedsføringen den gang. Det samme gjorde Leica i 2014.

LES OGSÅ: De slåss om fotoentusiastene

Leica TL2
MOBILKAMERA: Å fotografere med Leica TL2 uten søker blir litt som å fotografere med mobilkamera. (Foto: Leica)

Leica TL2 bygger altså videre på Leica T-konseptet fra 2014, som for øvrig ble minimalt oppdatert høsten 2016 med Leica TL, der en av de viktigste forbedringene var at Leica TL kunne benytte Leicas SL-objektiver uten adapter, siden både SL- og TL-objektivene benyttet samme objektivfatning, Leicas L-bajonettfatning. I tillegg var autofokusen forbedret, og kameraet hadde også noen få andre forbedringer.

Leica TL2

Nye Leica TL2 byr på en noe mer omfattende oppgradering av TL-konseptet. Først og fremst er bildesensoren kraftig oppdatert, fra den noe beskjedne oppløsningen på 16 megapiksler hos forgjengerne til 24 megapiksler på den nye. Vi snakker om en CMOS-sensor i APS-C-format.

Leica TL2
MINIMALISTISK: Leica TL2 er ikke kameraet for dem som ønsker mange knapper, hjul og ratt. (Foto: Leica)

Kameraet har dessuten arvet teknologien i den nye bildeprosessoren Leica Maestro II fra nyeste versjon av Leicas klassiske flaggskipsmodell, Leica M10. Ifølge Leica skal disse endringene bidra til større dynamikkomfang i bildene samt bedre balansert kontrast og fargegjengivelse.

4K-video

Leica TL2 mangler enkelte inn- og utganger som videofolk gjerne vil ha med når de bruker vanlig «fotoapparat» til videoopptak, som for eksempel Canon EOS 5D Mark IV eller Panasonic Lumix GH5. På slike kameraer finner man gjerne separat inngang for mikrofon, uttak for hodetelefon til å kontrollere lyden under videoopptak og andre tilkoblingsmulighet for profesjonelt videoutstyr.

LES OGSÅ: Ikke helt diskret fra Leica

På Leica TL2 må man nøye seg med å bruke den innebygde stereomikrofonen og den innebygde monohøyttaleren.

Heldigvis har Leica valgt å beholde HDMI-porten som ble introdusert med Leica TL.

Leica TL2
MINIMALISTISK 2: Som sagt: Leica TL2 er ikke kameraet for dem som ønsker mange knapper, hjul og ratt. (Foto: Leica)

I tillegg kan man med Leica TL2 gjøre videoopptak i 4K-kvalitet med en oppløsning på 3.840 x 2.160 piksler og 30 bilderuter i sekundet. Alternativt kan man filme i Full HD med 1.920 x 1.080 piksler og 60 bilderuter i sekundet, samt i HD med 1.280 x 720 piksler og 60 bilder i sekundet, eller slow-motion med 120 bilderuter i sekundet.

Alt er blitt raskere

Leica hevder at autofokusen nå er blitt mye raskere, med fokusering utført på 165 millisekunder målt etter CIPA-standarden med standard Leica-zoomobjektiv i vidvinkelinnstilling. Dette er tre ganger hurtigere enn hos forgjengeren, ifølge pressemeldingen fra den norske Leica-importøren, Bresson AS i Oslo.

LES OGSÅ: Ping-pong-Leica til 149.999

Den nye prosessoren medvirker også til raskere oppstart.

Dette er kjærkomne forbedringer, i hvert fall hvis man sammenligner med den opprinnelige Leica T-modellen fra 2014, der nettopp treg oppstart var et av ankepunktene i min testomtale av Leica T.

Leica TL2
SIDEBLIKK: Den sorte utgaven av Leica TL2 sett fra høyre side. (Foto: Leica)

I tillegg har den nye generasjonen av kameraet nå fått en ny elektronisk lukker som supplerer den vanlige elektromagnetiske fokalplanlukkeren og som kan by på lydløse lukkertider helt ned til 1/40.000 sekund. Den vanlige lukkeren greier ned til 1/4.000 sekund.

Hastigheten på serieopptak er økt fra tidligere maks fem bilder i sekundet til sju bilder i sekundet med TL2.

USB 3.0

Som på forgjengeren Leica TL har også nye TL2 innebygd lagringsminne på 32 gigabyte i tillegg til kortplass for SD/SDHC/SDXC-kort. Overføringshastigheten er økt fra USB 2.0 på 480 megabit i sekundet til USB 3.0 på fem gigabit i sekundet.

LES OGSÅ: Futuristiske Leica T blir TL

Et lite skår i gleden er at de interne forbedringene i Leica TL2 ser ut til å kreve høyere strømforbruk uten at Leica har greid å kompensere for det med bedre batteri. Batteritiden er nå oppgitt til 250 bilder etter CIPA-standarden, mot 400 bilder på forgjengerne.

Leica TL2
SIDEBLIKK 2: Den sølvfargede Leica TL2 sett fra venstre side. (Foto: Leica)

Og selv om de fysiske dimensjonene er som før, 134 x 69 x 33 mm, er vekten økt noe, fra 384 til 399 gram inklusive batterier. Men intet menneske vil merke forskjellen.

Blits og søker på kollisjonskurs

Derimot vil nok noen merke at TL2 mangler den oppfellbare blitsen som forgjengerne hadde. På det nye kameraet er man avhengig av å bruke ekstern blits montert i blitsskoen. Dermed kan man ikke bruke blits sammen med ekstern elektronisk søker.

Man kan godt hevde at det ikke betyr noe, i og med at de små innebygde blitsene man finner på mange kameraer, stort sett bare er for nødhjelpsutstyr å regne.

For min egen del anser jeg imidlertid den elektroniske søkeren som man får kjøpt som ekstrautstyr til Leica TL-kameraene, som en livsnødvendighet. Rett og slett fordi jeg ikke kan fordra å fotografere uten tilgang til søker.

Merk at jeg tok med formuleringen «tilgang til». Også jeg fotograferer og filmer en del med LCD-skjermen bak på kameraet som alternativ til søkeren – og jeg fotograferer også en del med mobiltelefon, hvor man jo er låst til å bruke skjermen som søker. Men jeg liker det ikke. Særlig ikke i solskinn.

Hos Leica mener man derimot åpenbart at det er helt OK å bruke LCD-skjermen bak på TL-kameraene til å komponere bildene sine. Det er påtakelig få bilder av TL2 med påmontert elektronisk søker blant pressebildene som Leica har lagt ut i forbindelse med TL2-lanseringen.

LES OGSÅ: Leica Q – fra sort til stilig grått

Det ser nesten ut som om budskapet er at dette kameraet er myntet på dem som fotograferer mye med mobil, men som nå er kommet frem til at de ønsker seg kraftigere optikk og større bildebrikke, men vil beholde mobilkamera-følelsen. Hele fotograferingsopplevelsen minner jo om å bruke mobilkamera, med skjermen som søker og et ikon-basert menysystem.

Nok om det.

Rundslipt

De første hands-on-rapportene tyder på at folk som har brukt forgjengerne Leica T og TL, vil merke at konturene på deler av kamerahuset er noe mer rundslipte og dermed ikke så ubehagelig skarpe i kantene som enkelte har påstått at forgjengerne var.

Leica TL2
INGEN BLITS: Leica har fjernet den innebygde blitsen som man fant på forgjengerne. (Foto: Leica)

Som forgjengerne er også Leica TL2-kamerahusene slipt for hånd i Leicas fabrikk i Wetzlar i Tyskland. Om jeg ikke husker feil, ble det i sin tid snakket om rundt 45 minutters håndsliping av Leica T i etterarbeidet i produksjonsprosessen.

Seks objektiver

Leica TL-systemet omfatter i øyeblikket seks objektiver, tre med fast brennvidde og tre zoomobjektiver.

De tre med fast brennvidde er henholdsvis Leica Summicron-TL 23 mm f/2 ASPH og lyssterke Summilux-TL 35 mm f/1,4 ASPH, samt makroobjektivet APO-Macro-Elmarit-TL 60 mm f/2,8 ASPH. Omregnet til APS-C-formatet representerer disse objektivene følgende brennvidder: 34,5 mm, 52,5 mm og 90 mm.

Zoomobjektivene i familien har brennviddeomfang på enten 11-23 mm (tilsvarer 16,5-24,5 mm), 18-56 mm (tilsvarer 27-84 mm) eller 55-135 mm (tilsvarer 82,5-202,5 mm).

Leica TL2
FAMILIEN: Her er den samlede Leica TL2-familien med i alt seks dedikerte objektiver, hvor to er tilgjengelig i sølvfarge. (Foto: Leica)

I tillegg har Leica TL2-brukerne tilgang til så å si alle andre eksisterende Leica-objektiver ved å bruke adapter.

Prisen

Leica TL2 vil være tilgjengelig fra autoriserte Leica-forhandlere i Norge fra midten av juli, og veiledende pris på kamerahuset er satt til 19.995 kroner inklusive mva. Det er samme pris på modellene i sølv og i sort.

Men man kommer jo ikke særlig langt bare med et kamerahus.

Leica TL2
EKSTERN SØKER: Ønsker man elektronisk søker på Leica TL2, er dette løsningen: Leica Visoflex. (Foto: Leica)

Det rimeligste objektivet i Leica TL-familien er nå 18-56 mm-zoomobjektivet til 12.700 kroner, ifølge prislisten til Bresson AS.

LES OGSÅ: Panasonic med «luxus-Leica»-objektiv

Og ifølge mitt resonnement tidligere er man også nødt til å utstyre kameraet med ekstern elektronisk søker. Leica Visoflex som passer til Leica M-, T- og X-kameraene, koster 4.820 kroner.

«Min» Leica TL2-pakke kommer derfor på den nette sum av 37.515 kroner.

Ønsker man andre farger, kan man kjøpe kamerabeskyttere i nappaskinn samt fargekoordinerte bæreremmer i skinn, som ifølge Bresson AS «gjør uttrykket komplett».

Snobbekamera?

Da er vi midt oppe i debatten som blusser opp hver gang Leica lanserer et nytt kamera – og som er dukket opp i enkelte kamera-debattfora på nettet også i kjølvannet av lanseringen av Leica TL2:

Er Leica TL2 – i likhet med de andre Leica-kameraene – et snobbekamera?

En del debattanter mener det. Et kamera med Leica-logo er noe man «kler på seg» for å markere seg på en eller annen måte, enten for å vise at man har svært god råd, har svært god smak eller er svært kravstor på kvalitet. Eller en kombinasjon av alt dette.

Leica TL2
FARGERIKT: Leica TL2 kan både være et diskret og oppsiktsvekkende kamera, litt avhengig av tilbehøret. (Foto: Leica)

Min egen oppfatning her er at joda, jeg er enig i at påstanden om at Leica-verdenen også inneholder en smule snobberi. Uten at jeg dermed vil bli beskyldt for å kalle enhver Leica-fotograf for snobb.

LES OGSÅ: Spesial-Leica i første Leica Store i Norge

Ser vi fotohistorisk på det, er det imidlertid mange generasjoner av dyktige fotografer som har valgt Leica nettopp på grunn av selskapets trofasthet mot fotografenes ønske om operativ enkelhet i kombinasjon med topp kvalitet på kamera og optikk.

Noen av verdens mest kjente fotografier gjennom tidene er tatt med Leica-kamera. Krigsfotografer som har tatt med seg en Leica til fronten, har ikke gjort det fordi de har vært snobbete. De vil bare ha med seg fotoverktøy som de alltid kan stole på.

I det hele tatt er jeg overbevist om at kamera-verdenen ville ha vært fattigere uten Leica. Og i lys av dét ønsker jeg gjerne Leica TL2 velkommen til dagens kameramarked.

Leica TL2
EKSTRAUTSTYR: Til Leicas TL-familie finnes det mye ekstrautstyr, som elektronisk søker og fargerike etuier. (Foto: Leica)

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.